Защо се говори толкова много за автоимунните заболявания?

Според д-р Радослав Тошков (DeTox Center) „вълната от автоимунни заболявания е огромна и за съжаление действителността ни показва непрекъснато разкриване на нови, различни форми на агресивност на нашето тяло към самото себе си. Автоимунните заболявания станаха голям проблем, в тази група влиза и хашимото. Защо има капан? Защото не се знае в кой момент имунната система ще обърне реакцията към собственото тялото. Процесът има дълъг период на развитие и генериране и може да започне още от детството. Това е новата генерация заболявания, с която тепърва ще се борим.

Ще се опитваме да възстановяваме нормалния имунен статус на тялото, а затова трябва да се върнем назад и да проследим последните 5-10 години от живота на човек, с какви оплаквания е бил той, иначе не можем да хванем идеята за автоимунния процес. Нито един от автоимунните процеси не е моноканален. Има поне една от тези причини – токсини, увредени черва или стрес. Това е процес, който прилича на чаша, която се пълни капчица по капчица. Започва да се пълни още от утробното развитие – майката не е била с правилен статус, не е водила правилен начин на живот и токсините, навлизайки или обърквайки тялото още в утробата, започват да го натоварват. Тялото на човека е достатъчно умно да се бори успешно с това, но за съжаление традиционната медицина ни объркваше много. Караше ни да лекуваме заболяванията по неправилен начин до момента, в който много светила по света не започнаха да проглеждат и да показват пътя – червата се увреждат, токсините навлизат в тялото, вирусите са все по-трудни за овладяване. Те превземат клетките и нарушават имунния статус на човек. Капката, заради която е преляла чашата при някои хора, може да не е от неправилен начин на живот, може да бъде нещо съвсем различно – като стрес в семейството например.“

Д-р Радослав Тошков е рецензент на книгата „Тиреоидит на Хашимото: промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината“ на Изабела Уенц. В началото на октомври книгата ще бъде представена на българския пазар от издателство ВДЪХНОВЕНИЯ.

Изабела Уенц е доктор по фармация, FASCP, пациент с хашимото и пионер в областта на промените в начина на живот, необходими при тиреоидит на Хашимото. Според нея тялото се оказва заклещено в един порочен цикъл от претоварване на имунната система, недостатъчност на надбъбречните жлези, чревна дисбиоза, нарушено храносмилане, възпаление и аномалии в освобождаването на тиреоидни хормони. Този кръговрат се самоподдържа и ще продължи да причинява нови и нови симптоми, докато не се намеси външен фактор, който да го прекъсне. Промените в начина на живот, описани в книгата, целят постепенно да прекъснат този цикъл. В началото са най-простите модификации – отстраняване на причинителите, а след това поправяне на другите нарушени системи. Така се възвръща равновесието и се позволяваме на тялото да се възстанови.

Прочетете още: Синдромът на Хашимото, като личен мотив