Захарта, аспартама, глюкозо-фруктозния сироп, захарина

присъстват в почти всеки продукт на съвременната хранителна индустрия. Без значение дали продукта е сладък или солен, дали е кисел или горчив. Огромно количество може да откриете в сокове, безалкохолни напитки, хлябове, спагети, сладка и мармалади, шоколад, сладолед, кетчуп, сосове, както и много други.

Тези масово използвани подсладители предизвиква покачване на глюкозата в кръвта и усилено отделяне на хормона инсулин. Това води до увеличаване синтеза на мазнини и  повишаване на нивото им в кръвта. Нарастване рискът от развитие на захарен диабет, болести на сърцето и артериите, нарушават се функциите на жлъчката и черния дроб. Някои от съставките са доказано токсични и според проучвания канцерогенни за човешкото тяло.

Четете внимателно етикета и внимавайте какво сервирате на вас и вашето семейство.

Естествени, натурални подсладители – стевия, рожков, пчелен мед, кленов сироп, фурми, ксилитол.

Какво знаем за тях? Какво съдържат? По-добри ли са за нашето здраве, отколкото бялата захар? Как можем да ги използваме?

Стевия

Растението стевия е вид билка, малък храст, чиито листа имат сладък вкус. Те се сушат и след това от тях се извлича екстракт, който е около 300 пъти по сладък от захарта. Стевия е разпространена в зелена или бяла прахообразна форма и като течност.

Предимства: Стевия не съдържа калории и регулира нивата не инсулина. Подходяща е за диабетици и хора с наднормено тегло. Търпи топлинна обработка. Не предизвиква появата на кариес. Има данни, че стевията има жлъчегонно, противовъзпалително и диуретично действие. Има положителното влияние върху дейността на черния дроб и панкреаса.

Недостатъци: Някои хора се оплакват, че има горчив послевкус. Не се карамелизира и не може напълно да замести захарта при печене. Стевия все пак e вид билка и трябва да се внимава с приетото количесто и евентуални алергии.

Приложение: В кафе, чай, смути, шейкове, както и в топлинно обработени десерти. Може да заместите 1 чаена лъжичка бяла захар с 2-3 капки течна стевия или 1/4 чаена лъжичка на прах. Бъдете внимателни с количеството!

Рожков

Рожков е вечнозелено растение от семейство бобови. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които са източник на захар, още преди масовото разпространение на  захарната тръстика и захарното цвекло. Шушулките се изсушават и стриват на прах, който се отличава с характерен вкус, напомнящ смесица от карамел и какао.

Предимства: Брашното от рожков съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му и не съдържа кофеин. Рожков също съдържа витамини B1, A, B2,  магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром. Рожков помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство. Може да се използва не само като естествен подсладител, а и като стабилизатор и сгъстител в различни печива.

Недостатъци: Съдържат голямо количество захари. Не може да замести захарта, заради типичния си какаово-карамелен вкус.

Приложение: Използвайте рожков като заместител на какаото или в комбинация с него за по богат и наситен шоколадов вкус. В смути, шейкове, кремове, както и в сурови или топлинно обработени десерти.

Пчелен мед

Пчелният мед е сироп, произвеждан от медоносните пчели от нектара на цветовете на различни растения. Има много различните видове мед, които се характеризират със спицифичен вкус, аромат, цвят и плътност. В състава на пчелният мед се включват: въглехидрати – около 70-80%; вода – около 15-20%; органични киселини в малки количества; минерали (калий, натрий, калций, фосфор, сяра и магнезий); белтъчини – около 0,1-1,5%; аминокиселини. Средната му енергийна стойност за 100 г е около 300 kcal.

Предимства: Източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати. Влияе благоприятно на двигателната активност, на стомашно-чревния тракт, на секрецията на стомаха и червата. Използва се при лечение на гастрит и чернодробни заболявания, при възпалителни процеси, заболявания на дихателната система. Има антибактериално действие и повишава имунитета.

Недостатъци: Високо калоричен, противопоказен при малки деца и хора с алергии. Не може да се обработва топлинно.

Приложение: В кафе, чай, смути, шейкове, както и с прясно и кисело мляко. Подходящ също за кремове и сурови десерти. Може да заместите 1 чаена чаша бяла захар с около 1/3 чаена чаша мед.

Еспериментирайте!

Опитайте!

Край на част 1.

Написано от:
Веси