Естествени, натурални подсладители – кленов сироп, фурми, ксилитол.

Какво знаем за тях? Какво съдържат? По-добри ли са за нашето здраве, отколкото бялата захар? Как можем да ги използваме?

Част 2

Кленов сироп

Кленовият сироп е сладък сироп, който се прави от сока на дърветата захарен клен, червен клен, черен клен и ясенолистов клек. Листът на захарния клен е национална емблема на Канада и кленовият сироп от него обикновено се произвежда в Северна Америка. Произвежданият в Европа и Русия вариант е от остролистен клен.
За събирането на сока в ствола на дървото се пробиват отвори и в тях се поставят тръбички, по които кленовият сок се стича в специално поставените под тръбичките съдове. За получаването на 1 литър кленов сироп са необходими средно 40 – 50 литра кленов сок, като към него не се добавят захар, консерванти, оцветители и аромати.

Предимства: От всички натурални подсладители кленовият сироп е най-подходящ за термична обработка, тъй като при печене и награняване не променя вкусовите си качества и не губи полезните си свойства. В състава му има над 20 антиоксиданта, изключително богат е на калий, калций, желязо, цинк и, манган, както и на витамини B1, B2, B6 и С. Кленовият сироп естествено защитава от диабет. Има антибакериално действие и повишава имунитета. Засилва метаболизма и спомага за прочистване на жлъчката, черния дроб и бъбреците. Повишава така наречения добър холестерол и намалява лошия. Влияе много добре на храносмилането и подобрява вида на кожата, ноктите и косата.

Недостатъци: Кленовият сироп е високо калоричен, но все пак съдържа по-малко калории, отколкото меда. В редки случаи предизвиква алергии.

Приложение: Подобно на меда, кленовият сироп може да се използва за подслаждане на много напитки. Подходящ е също така за мъфини, кексове и торти. Може да подсладите с кленов сироп домашно приготвен шоколад.

Фурми

Фурмите са сладките, костилкови плодчета на финиковата палма. Този вид палма е била основен източник на храна в Африка и Близкия Изток в продължение на хилядолетия. Зрялото дърво започва да дава добив, когато е на 10-15 години, достига до 30 метра височина и от една финикова палма може да се получат от 45 до около 90 кг фурми. Узрелите фурми са оранжеви, а чак след ферментация стават тъмнокафяви. Пресните плодове са твърди, не са вкусни и не са така сладки. Ферментацията ги превръща в добре познатите ни фурми.
В България може да срещнете финиковата палма, отглеждана като екзотично стайно растение.
За да са имат добри вкусови качества, фурмите трябва да са с набръчкана, кафеникава кожа. Трябва да са сочни и с наситен цвят. Ако са прекалено сухи, това може да е признак, че са съхранявани неправилно или са сушени при лоши условия.

Предимства: Сладките фурми съдържат много въглехидрати и ценни витамини и минерали. Фибрите, в състава им подпомагат функциите на дебелото черво и понижават лошия холестерол. Фурмите подсилват имунитета, повишават концентрацията и дават енергия. Подобряват работата на мозъка и сърцето. Подпомагат функциите на щитовидната жлеза. Сладките плодчета са много полезни за бременни жени.

Недостатъци: Фурмите са калорични и трябва да бъдем внимателни с количеството, особено ако спазваме диета. Съдържат флуор, който предпазва от кариес, но имат лепкава консистенция, която остава по емайла на зъбите. Така че е препоръчително да се измият зъбите след ядене.

Приложение: Може да подслаждате с фурми почти всичко – от смутита и фрешове до торти и бонбони. Може да печете десерти, съдържащи фурми. Количеството зависи от индивидуалния вкус.

Ксилитол

Ксилитолът, или така наречената брезова захар, е естествен подсладител, който се извлича предимно от кората на бреза и бук. Съдържа с около 40% по-малко калории, отколкото бялата захар, но вкусът им е много сходен.
При избора на ксилитол трябва да бъдем много внимателни, защото на пазара се среща и синтетичен вариант, който е също толкова опасен, колкото аспартама. От естествено извлечения ксилитол пък има такъв, получен не от бреза или бук, а от царевица. На световния пазар генно модифицираната царевица е голям процент, който, за съжаление, непрекъснато нараства.

Предимства: Ксилитолът щади зъбите, защото не ферментира. Това е единственият подсладител, който не само не причинява кариес, но и предпазва от него. Той е подсладител, подходящ за диабетици, защото се абсорбира много по-бавно от захарта, не повлиява значително нивото на кръвната захар и не причинява хипергликемия.

Недостатъци:
Въпреки, че е с 40% по-ниско калоричен от захарта, трябва да се внимава с приетото количество. В твърде големи дози може да бъде и токсичен за организма. Цената на ксилитола е доста висока.

Приложение: Ксилитолът напълно може да замести захарта, като 1 супена лъжица захар може да се замени със същото количество ксилитол. Може да се използва в сурови и топлинно обработени десерти, в чай, кафе и кремове.

Еспериментирайте!

Опитайте!

Написано от:
Веси