Имаме прекрасна новина за вички любители на нутела – помните го течният шоколад, който завладя сърцата на не едно и две поколения. Е, признаваме, че е вкусен, но със сигурност има съставки, които не бихте одобрили за хапване от вашите деца.

А сега добрата новина – вече нямате нужда от него, защото имаме план В – лешников тахан, при това родно производство, с който да си приготвите домашна нутела. Просто разбъркайте с мед и како на прах и имате домашен лешников течен шоколад с лешници.

Малко информация за ползите от лешниковия тахан:

Лешникът е богат на мононенаситени мастни киселини, изобилие от фибри, витамини /като витамин Е/ и минерали като магнезий, фосфор, цинк, манган, калий, калций, мед, желязо и селен. Това ги прави изкючително полезни и подсилващи имунната система.

Лешниковата ядка също е изключително богат и на фолиева киселина, особено важна за бременните жени /за развитие на централната нервна система на плода/. В 100 гр. пресни ядки се съдържат над 100 mg.

Има два недостатъка обаче:

1. Цената му е достапо-висока от цената на сусамовия тахан, но си заслужава всяка хапка 🙂 Тук правилото за по-изгодната голяма опаковка може да се приложи с пълна сила. И задължително съхранявайте в хладилник.

2. Води до престрастяване като се опита веднъж.

Ще ви представя две рецепти с участието на лешников тахан, които си забърках днес:

Шоколадов фъдж с леников тахан, печени орехи и портокалови кори

Продукти:

200гр. натурален шоколад (Готварски шоколад Гайо)

150 гр. лешников тахан,

сокът на ½ портокал портокалови кори (захаросани готови)

50-60 гр запечени орехи мед за подслаждане (сложих само лъжица, мисля че може и без нея)

Вариант без захар – зменете готварския шоколад с какаова паста и меда с кленов сироп

Изпичаме, предварително орехите.

На водна баня разтапяме шоколада, добавяме тахана и сока от портокал. накрая слагаме корите и счуканите орехи. Разбъркваме добре. Изливаме в съд (най-добре правоъгълен) и след като стегне в хладилник се реже на квадрати или ромбове. Съвсем спокойно може да се нареже и на по-малки парченца и поднесе като бонбони или петифури за парти или просто ей така, за да поглезите любимите си хора.

 

Лате с лешников тахан

Продукти:

топло еспресо

1 ч.л. лешников тахан

50 мл прясно или бадемово мляко

канела

Пускаме си еспресото. Докато е горещо добавяме лешниковия тахан и бъркаме, за да се разтвори добре. В идеалния вариант се добавя млякото и се прави на пяна на машината, но ако не разползагате с такава част към машината, не е проблем – просто долейте директно млякото вътре без да го разпенвате. Поръсете с канела. Получава се доста ароматно и наситено лате, което, уверяваме ви, с удоволствие ще си правите често.

 

Една малка хитринка – ако не разползгате със стиймър (онази джаджа, която разпеннва млякото 🙂 ) на машината за еспресо можете да ползвате миксерче за фрапе :). Върши чудесна работа и за разбъркване на one