Кокосовото дърво е член на семейство палмови. Достига 30 метра височина и е с големи, перести листа с дължина от 4 до 6 метра. Кокосът започва да дава плодове на възраст около 6 до 10 години.

Кокосови палми се отглеждат в повече от 90 страни по света, като сред тях Индия е на челно място със 73% от световния обем. Плодът на този вид палма е кокосовият орех. Той има кълбовидна форма и три специфични вдлъбнатини – трапчинки. В Тайланд и Малайзия обучават вид маймуни – макаци, за събиране на реколтата от кокосови орехи. Във вътрешността си орехът има бяла, твърда, ядлива ядка – копра, и течност – кокосова вода. Кокосовата вода не бива да се бърка с кокосовото мляко, тя е бистра и служи за утоляване на жаждата. Преди напълно да узрее, кокосовият орех съдържа кокосово мляко, което представлява сладка белезникава течност. С узряването на ореха тази течност се втвърдява и се превръща в ароматна, бяла твърда вътрешност.

Кокосовата палма е едно от растенията, отъждествявани с Kalpavriksha, древното хиндуистко божествено дърво, изпълняващо желания. Името му идва от санскрит и означава „Световно дърво” или „Дърво на живота”. Това не е случайно. Много изследвания доказват ползите за здравето от всички продукти на кокосовата палма: ядка, масло, вода, мляко. Интересен факт е, че водата, която се просмуква в кокосовия орех, „преминава“ през множество фибри и бива „филтрирана“ през черупката в продължение на около девет месеца. Резултатът е една от най-богатите на електролити напитка в природата.

Как да изберем качествено кокосово масло?

Кокосовото масло трябва да бъде 100% чисто и органично. Може да се използва в кулинарията, като има висока точка на горене – над 200º C. Препоръчително е кокосово масло да е извлечено чрез метода на студено пресоване. Обикновено, за да се премахне характерният вкус и аромат на кокос, то се затопля леко на пара, с цел да се запазят максимално ценните му хранителни качества. Обработено по този начин, кокосовото масло е изключително подходящо за готвене, тъй като е с неутрален вкус и аромат. Важно е също да се следи да не съдържа синтетични химикали и избелващи агенти.

Кокосови продукти и ползи за здравето.

Кокосовото масло е наситена мазнина, съставена от средноверижни мастни киселини. Забързва метаболизма, подобрява храносмилането и спомага за произвеждането на повече енергия. Подпомага усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K, както и на бета каротин. То е мощен антиоксидант, богат на аминокиселини. Кокосовото масло не съдържа холестерол, но спомага за нормализирането на нивото му в организма. Редовното добавяне на кокосови продукти към ежедневната диета води до нормализиране на нивата на холестерола и стимулира производството на прегненолон. Прегненолонът е хормонът, който не позволява на стреса и умората да ни превземат. Прегненолонът спомага както за увеличаване на енергийния приток в тялото, така и за редуциране на количеството на стресовите хормони. Когато в тялото има достатъчни количества прегненолон, той оказва отличен успокояващ ефект, не на последно място и заради способността си да активира рецепторите на GABA – киселина, която също има релаксиращ и отпускащ ефект.
Кокосовите продукти подобряват функцията на щитовидната жлеза, ускоряват обмяната на веществата и нормализират нивата на кръвната захар. Подобряват абсорбцията на калций, калий и магнезий. Съдържат антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали в организма. Свободните радикали могат да причинят дегенеративни заболявания, преждевременно стареене, рак на дебелото черво, рак на гърдата и други онкологични заболявания. Изделията от кокос спомагат за по-ефективното използване на незаменимите мастни киселини (омега-3, омега-6). Редовният прием на кокос подобрява здравето на сърцето и понижава риска от развитие на атеросклероза.

Кокосовите продукти имат и разкрасяващи свойства.

Те оказват благоприятен ефект върху кожата и намаляват торбичките под очите. Ефективно овлажняват кожата и облекчават различни кожни проблеми като екзема, дерматит, псориазис и други. Предпазват от кожни инфекции, причинени от гъбички, и осигуряват защита на кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи. Кокосовото масло ефективно намалява косопада. Кокосовите изделия са често срещана съставка на козметични продукти за лице, устни, тяло, коса и нокти.

Приемът на една супена лъжица кокосовото масло дневно е отлична помощ при спазване на диета.

Средноверижните триглицериди, съдържащи се в кокосовото масло, намаляват апетита, спомагат изгарянето на мазнините и ускоряват метаболизма. Най-подходящото време за прием на кокосово масло е около 20 минути преди хранене, тъй като то значително намалява апетита. Кокосовото масло естествено се втвърдява при температура, по-ниска от 23-24º C. Бихте могли да приемате директно кокосово масло, като го оставите да се разтопи в устата ви. Това зависи от индивидуалните вкусове. За да втечните лесно кокосово масло, го поставете в чаша и добавете вода или билков чай с температура около 30-35º C. Изчакайте да се разтопи, разбъркайте и изпийте течността.
Кокосовото масло се използва от хиляди години в култури по целия свят, като има безброй приложения: от козметика и лечение до готвене и домакинство. Кокосовото масло води до наистина впечатляващи ползи за здравето при редовна консумация и добавяне в ежедневните козметични продукти.

Еспериментирайте!

Опитайте!

Написано от:
Веси