Козметичните продукти в магазините съдържат безброй съставки в безкрайно дълги списъци и със сложни наименования – това понякога ни уморява в търсенето на „най-безвредния продукт“. Но истината е, че всяко нещо, което се озовава в пазарската ни чанта, е произведено в най-добрия случай на десетки километри от нас и не е възможно да знаем всички технологии и съставки, които съдържа даден продукт. А най-странното е, че не се замисляме толкова често върху това, въпреки че всички ние сме се „пристрастили“ към голяма част от козметичните продукти в своето ежедневие, като дезодоранти, шампоани, маски и гелове за коси, пасти за зъби и много други.

Ани Строул е революционер, който счупва модерните разбирания за красота и ни връща към автентичната такава.

Ани Строул можем да наречем също изобретател, защото нейната колекция от изцяло натурални, нетоксични козметични рецепти, които лесно можем да приготвим в домашни условия, я изстрелва на върха. Може би звучи прекалено трудно, като нещо, което изисква прекалено много старание и усилия, но да направим свои собствени продукти за ежедневна употреба е един от най-стимулиращите начини да поемем отговорност за своята красота и здраве. Ани Строул ни кара да мислим, че приготвянето на козметични продукти у дома е по-лесно, отколкото някога сме предполагали.

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ОНЛАЙН С 15% ОТСТЪПКА >>> 

Ръчната изработка на собствени, изцяло натурални козметични продукти е удовлетворяващо и весело начинание. Освен това, направата на домашни козметични продукти също е съобразена с финансовите възможности, така че тези рецепти да не се превърнат в по-недостижими от някои от най-луксозните серии за козметика в магазините. Най-хубавото е, че тези продукти ни правят автентични и можем дори да ги превърнем в подарък за своите приятели или любими хора. Ето какво споделя Ани Строул за своята книга и защо непременно трябва да я имаме на своя рафт:

 

Из „ДОМАШНА КОЗМЕТИКА“ , АНИ СТРОУЛ

От гледна точка на професионалиста, грижещ се за красотата на хората, създаването на ваши собствени, пригодени към вашите нужди домашни козметични продукти е фантастичен начин да откриете решение за проблемната си кожа, без да натоварвате вашата кожа, коса и тяло с химикали, които може да се окажат вредни някъде по веригата. Говоря от опит.

Моята кожа никога не е изглеждала по-зле, отколкото по времето след като се преместих от Тексас в Ню Йорк. Стрес, промяна на климата, смяна на водата, замърсяване и кой знае какво още, очевидно оказа своето влияние, а моята кожа си отмъщаваше под формата на голямо количество огромни, гневни, възпалени пъпки. Разбира се, първата ми работа беше да направя преоценка на хранителния си режим, да увелича приема на вода, като се уверя, че съм достатъчно активна и спя добре, но тогава погледнах и какво слагам на кожата си. След като извърших някои проучвания, открих, че почистващото средство, което обикновено ползвах и купувах от магазина, е съставено предимно на базата петролни продукти, пълен с консерванти боклук. Започнах да търся марки, които използват по-натурални продукти, и така установих, че голяма част от техните активни и най-ефективни съставки са тези, с които самата аз разполагам в кухнята. Като гримьор и фен на козметиката, аз винаги съм се интересувала от грижата за кожата, но едва след като започнах да изследвам грижата за кожата с натурални продукти, се превърнах в истински маниак на тази тема.

За състоянието на моята небалансирана и склонна към акне кожа една приятелка ми препоръча да използвам суров ябълков оцет като тоник след почистване. Виждах драстично подобрение в състоянието на кожата си и така започнах да вярвам в приложението на изцяло натуралните съставки в грижата за кожата. Започнах също да използвам масло от чаено дърво, с което да се боря с акнето, както и смес от лимон и мед за отпушване на порите (можете да откриете тази рецепта в раздел „Детоксификация“ на глава „Кожа“!). Ден след ден кожата ми се възстановяваше и в крайна сметка се върна към състоянието на хомеостаза.

Започнах да си задавам въпроса какво биха могли да направят естествените съставки за моята суха коса и кожа на тялото. Натуралните масла, плодовете, киселото мляко и голям брой други съставки, които открих в собствената си кухня, свършиха фантастична работа при подхранването и хидратирането. На този етап  бях пристрастена към това да се самообразовам и произволно да изпробвам всякакъв вид хранителни съставки.

Разбира се, трябваше да разпространя тази любов и започнах да изпращам някои от рецептите на Lovelyish. com, където работя като редактор. Също така започнах да препоръчвам изцяло натурални рецепти на приятели, роднини и дори на клиенти. По време на този процес, не само обучавах другите, но  научих много за това как определени съставки действат, в повечето случаи положително,  върху видовете кожа, различни от моята (в допълнение, самата аз получих доста препоръки).

Рецептите, които ще намерите в тази книга, представляват колекция от опит, до който самата аз съм достигнала, както и някои лични адаптации на рецепти, които ми бяха препоръчани. Докато четете и изработвате собственоръчно вашите лични продукти, насърчавам ви да бъдете креативни и да вярвате на инстинктите си, така че да адаптирате тези рецепти към вашите нужди. Може би ще забележите, че тези рецепти са изразени количествено в чаши, супени лъжици, капки, щипки и шепи – ако вие произвеждахте тези продукти масово, с оглед продължителността на процеса или работата с химикали, това нямаше да е удачно. Но именно това е красотата на тези рецепти. Не се изисква съвършенство. Несъмнено би било идеално да се създадат някои от тези продукти, като се измерва теглото в унции, но аз предполагам, че повечето от вас нямат кухненски везни у дома (а пък ако имате такива, това би било прекрасно!). Една чаена лъжичка повече или ⅛ чаша по-малко от това, което рецептата предписва, без съмнение няма да съсипе вашата рецепта… всъщност вие може и да откриете, че промените в съставките оказват положително влияние върху вашата кожа! Всяка кожа е различна; следователно, това, което работи добре за вас, може да бъде напълно различно от това, което работи добре за мен. Трябва да експериментирате!

Надявам се, че ще ви хареса както четенето, така и създаването на вашите собствени козметични продукти, също, както на мен ми хареса да напиша това ръководство. Не се страхувайте да забърквате смеси и да си поизцапате ръцете в името на красотата!

Защо да използваме изцяло натурални козметични продукти?

Към настоящия момент е ясно, че спазването на режим на хранене, който се състои предимно от органични плодове и зеленчуци, е най-благоприятен за нашето здраве. Kакви грижи полагаме обаче за нашия най-голям орган и първа защитна линия: нашата кожа?

Може би почиствате лицето си всяка вечер, като използвате овлажняващи средства, крем за зоната около очите и слънцезащитни продуктити, както и си нанасяте маски и ексфолианти. Но ако козметиката, която използвате, е пълна с токсични химикали и консерванти, ползата за вас не е особено голяма, даже напротив. 

Става ясно и в момента се оказва, че съставки, като сулфати, парабени и изкуствени ароматизатори, които от десетилетия най-често се използват в продуктите за грижа за кожата, косата и тялото, причиняват възпалителни кожни реакции, а дори има подозрения, че при продължителна употреба водят до някои сериозни заболявания и хормонални проблеми. Други съставки, като добавки и пълнители, просто задушават кожата и са чисто пилеене на средства.

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ОНЛАЙН С 15% ОТСТЪПКА >>> 

Така както за нашите тела като цяло е от полза да приемаме пресни, натурални и непреработени храни, нашата кожа се чувства пълноценно, когато я обгрижваме със съставки с подобно качество. Ще бъдете учудени, когато забележите ефекта, който  натуралните съставки оказват върху вашата кожа още след първата употреба. Макар и на пазара да съществуват невероятни изцяло натурални продукти за грижа за кожата, няма съмнение, че направата на пресни продукти у дома носи по-голяма полза. Рецептите в настоящата книга са лесни и забавни и значително ще подобрят състоянието на вашата кожа, физическо и финансово здраве.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed