Бърз диетичен сладкиш със сезонни плодове

By Vdahnovenia  ,   

януари 12, 2018

Обичам моментите тишина рано сутрин. Особено когато стана много рано преди всички и ме обхване музата за домашни бисквити. Няма нищо по-уютно от ухаеща на домашни бисквити кухня. А най-голямата награда за всеки готвач е, когато види колко бързо изчезват. Харесва ми да правя домашни бисквити не само, за да зарадвам семейството, и не само, за да пробвам някакви нови комбинации.  Макар и не винаги да са нискокалорични и дори понякога с кафява захар, поне знам какво съм сложила вътре! Или по-точно знам какво не съм сложила – хидрогенирани мазнини, соев лецитин и прочее от компанията.

Ето какво ми хрумна да направя с трохите и изостанало бурканче от кокосова сметана (спокойно можете да замените със заквасена сметана, ако предпочитате). Резултатът беше един ефирен свеж десерт. Идеален за следобедно разхлаждане и подслаждане.

Надявам се да се престрашите да пробвате.

Ingredients

Продукти за 1 порция:

1/4 g натрошени бисквити

3/4 чаша кокосова сметана* (Ако решите да използвате заквасена сметана, добавете лъжичка мед за по-сладък вкус)

5-6 капки ванилова есенция

любимият ви сезонен плод за украса (аз използвах 2 ягоди)

Directions

1Слагаме натрошените бисквити на дъното на форма за сладкиши – моята е с правоъгълна форма. В обикновените рецепти за чийзкейк се слага и масло, за да може блатът да втвърди и да стане по-хрупкав, но аз го пропуснах, защото исках по-лек сладкиш. Отгоре изсипваме сметаната (ако е заквасена, предварително разбъркана с меда), притискаме хубаво и оставяме в хладилника, за да стегне.

2Правим украсата от плодове непосредствено преди сервиране. Ако ги нарежем и сложим предварително, няма да останат свежи, ще завехнат и изгубят цвят, а може и да втечнят десерта, в резултат на което да се развали формата му.

3Ако искате да направите по-голямо количество (умножете съставките по броя порции, които искате да получите), което да украсите еднократно, използвайте предварително разтворен (според указанията на опаковката) желатин или агар-агар, за да полеете плодовете, и охладете. Така плодовете ще останат свежи и ще съхранят влажността си, без да развалят формата на десерта поне 4 дни. Ако, разбира се, остане нещо от него за толкова дълго време.

4Който и вариант да изберете – поднесете с много настроение.

Обикновено правя повечето тестени неща с брашно, смляно на домашната ми каменна мелница. Страхотно е да знаеш, че сам си смлял брашното току-що. Проблемът на домашно смляното брашно е, че когато го използвам за бисквити, те обикновено стават ронливи, особено ронливи са, когато искам да са веган, и затова не слагам яйца, а искам и да са плоски. И ако дозата е голяма, винаги остават доста трохи на дъното на купата.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.