Цветна зеленчукова супа с микс от семена и годжи бери

By vdahnovenia    

януари 12, 2018

Много е лесно да имаме ароматна и питателна зеленчукова за обяд, без да сме се въртели особено много време в кухнята.

На много хора им е трудно да си представятвкусна супа без фиде, яйце и кубче бульон, но повярвайте ми, това е съвсем лесно постижимо.

Как да го направим, кои са важните моменти и вариантите за по-богато овкусяване, прочетете долу.

Ето моя вариант за лека и апетитна зеленчукова супа. Ако някоя от съставките не ви харесва, просто я пропуснете. Ако пък съм пропуснала някои от любимите ви зеленчуци, моля, чувствайте се свободни да редактирате рецептата. Желанието ми е да акцентирам повече на начина на приготвяне и вариантите на последващо овкусяване отколкото на самото съдържание.

  • Cook: 25 mins

Ingredients

Продукти:

2 средно големи картофа

3 средно големи моркова

1 тиквичка

3-4 розички карфиол

1 чаша грах

1/2 чаша зелен боб

1/2 чаша корен от целина нарязана на кубчета

3-4 коренчета магданоз – по желание

За овкусяване– вие изберете комбинацията:

пресени/или кромид лук

пресен магданоз

пресен копър и всякакви други пресни подправки, каквито обичате– мащерка, розмарин, джоджен...,

зехтин/кокосово, орехово или някакво друго студенопресовано масло

смлени ядки и семена – може да използвате микс, може да използвате само един вид, ако искате да акцентирате на конкретен вкус

кълнове – каквито имате подръка – домашно приготвени, разбира се

кубчета авокадо

годжи бери – оказа се, че този странен плод се комбинира страхотно в сладки и солени рецепти. Опитайте да добавите годжи бери не само към крема си, но и в салатата, а защо не и в супата. Ако сте свикнали да намирате крутони в супата, годжиберито ще ги замести идеално

предварително сварени безглутенови зърнени или овесени ядки

сурови пица крекери

Directions

И така да започваме:

1Нарязваме зеленчуците на едри кубчета. Слагаме ги във вряща вода. Важно е да е във вряща, за да запазим максимално витамините. Аз използвам тенджери с двойно дъно.След завиране на водата готвя на най-ниската възможна температура. Уверявам ви, че това в никакъв случай не забавя готвенето, дори напротив някои от гозбите се готвят за по-кратко време, освен това получавате бонус – по-ниска консумация на електроенергия и по-висока хранителна стойност на готовото ястие. Ясно е, че ензимите няма начин да се запазят при каквото и да е варене, но готвейки по този начин (нарича се поширане), можете да направите максимума, за да запазите витамините и минералите.

2Да обобщим: режете всичко на големи кубчета и започвате да слагате зеленчуци, едва след като водата е завряла. Слагате първо кореноплодните, които сте избрали (в моя случай – картоф, морков, целина и корени от магданоз). Затваряте плътно капака и намалявате котлона на най-ниската степен. Тук зависи и какво количество готвите, ако е до 3 – 4 литра може да намалите на 1, ако е над 4 литра ще трябва да готвите на 2. Посочените програми са за шестстепенен котлон. Супата трябва да ври леко при плътно затворен капак.Ако капакът се повдига, значи не сте постигнали поширане, а обикновено варене. Следете и да не се окаже, че супата не ври, защото така няма да се сготви, а и няма да запазим всички витамини и минерали. Трябва да къкри много леко.

3След около 5 минути добавете граха, зеления боб и карфиола. Поширайте още 10 – 15 минути. Добавете тиквичката и изключете котлона. Оставете капака плътно затворен. Подгответе – измийте и нарежете – зелените подправки. За тази рецепта аз избирам – магданоз, копър и целина. Имате два варианта – да ги пасирате с цялата супа или да ги добавите ситно нарязани към вече пасираната супа.

4И сега нещо любопитно. Ако поднасяте супата веднага, може да добавите една малка глава кромид лук и няколко капки лимонов сок. Вкусът е доста интересен. Вероятно не би се харесал на всеки, защото е доста необичаен, но определено е добър, а и ако не ви хареса, поне си заслужава човек да увеличи кулинарните си познания.

5Така,продължаваме нататък. Сега е моментът да добавите студено пресованото масло. Тук аз добавям орехово.

6Разбъркваме добре, посоляваме, ако е необходимо, с хималайска сол, разбира се.

7Сервираме в купички и добавяме финалните щрихи, които могат да са… много. За тази рецепта аз избрах микс от смлени семена – лен, тиквено и слънчогледово, допълнително още пресни подправки и годжи бери. Да ви е сладко!

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.