Хляб от нахут и леща с чипс от тиквички и лучени кръгчета

hliab-s-leshta-i-nahut

Как стигнах до рецептата за хляб от нахут и леща?

Когато за пръв път ми се наложи да спазвам безглутенова диета за две седмици, ми беше страшно трудно. Не само защото това означава да не ядеш никакъв хляб, а и защото това означава да не ядеш още поне около 50 от любимите си храни, включително овесени ядки и соев сос, които уж би трябвало да не съдържат глутен. Всъщност се оказа, че е страшно трудно да попаднеш на храна, в която няма глутен. Много често пшеничния глутен се добавя и в други храни с цел сгъстяване, което прави избягването му страшно трудна, но не и невъзможна задача.

Втория път, когато ми се наложи да правя безглутенова диета, трябваше да я спазвам поне три месеца. Всъщност се оказаха шест. Беше ми трудно само докато не реших да импровизирам с този прекрасен хляб от нахут и леща, който освен че е страшно вкусен, се прави и много лесно.

Към днешна дата мога да добавя, че е супер подходящ за микробиом диета.

А чипсът?

Всички сме почитатели на чипса, спор едва ли може да се породи на тази тема. Това хрупкаво усещане с леко пикантен вкус е категорично неустоимо. Какво да направим, ако все пак държим в нашия чипс да няма цялата Менделеева таблица + гранясали мазнини и елементи с неизяснен произход, които дори и да си вържем езика на фльонга, не можем да произнесем? Има достатъчно добри здравословни алтернативи на любимия ни чипс! Варианти да искате – просто се разходете до пазара. Днес ще ти представя една рецепта за чипс от тиквички и лучени кръгчета, но ти можеш да си направиш чипс и от алабаш, гулия, цвекло, сладки картофи, пащърнак, бяла ряпа…

Необходими продукти:

  • 1 чаша брашно от нахут
  • 1 чаша леща
  • 1 чаша оризово или друго безглутеново брашно (такива са брашно от киноа, просо, царевица и тапиока)
  • 1 чаена лъжичка ксантанова гума*
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 супена лъжица чубрица
  • щипка хималайска или морска сол
  • 1 супена лъжица брашно от коприва (по желание, но е важно!)**
  • супена лъжица конопен протеин (по желание)**
  • 2 супени лъжици ябълков оцет или лимонов сок
  • 1/4 чаша зехтин или студено пресовано масло от гроздови семки + още за намазване на формата
  • 2 чаши вода

* Ксантановата гума се използва за подобряване структурата на храната и сгъстяване. Добавя се в безглутеновите печива, за да се предотврати ронливостта им. Ако не разполагаш с такава, можеш да направиш тази рецепта, като изпечеш хляба във форма за мъфини – така няма да се налага да разрязваш хляба на парчета, а ще получиш малки „питки”. Ако все пак решиш да си купиш ксантанова гума, имайте предвид, че тя задължително трябва да е био, без глутен и без соя. Това ще ти гарантира, че няма да е химически създадена и в нея няма да има ГМО!

** Брашното от коприва и конопеният протеин нямат отношение към вкусовите или количествените свойства на хляба. Добавяме ги единствено от здравословна гледна точка, въпреки че нахутът и лещата в съчетание с ориза ни дават добър протеинов резултат. И все пак, добави ги, за да си още по-уверена в здравословните предимства на рецептата.

За чипса от тиквички и лучени кръгчета:
  • 2 броя средно големи тиквички
  • 4 глави воден лук
  • 1/3 чаша зехтин
  • 1/2 чаша ябълков оцет или лимонов сок
  • 2 чаена лъжичка къри
  • 1/2 връзка копър
Време за приготвяне: 20 мин.
Време за печене: 5 часа

Начин на приготвяне:

  1. За да получиш брашно от леща, трябва да я смелиш на каменна мелница или в кафемелачка. Ако я мелиш в кафемелачка и искаш по-фин резултат, можеш да пресееш полученото брашно и да смелиш повторно по-грубите частици.
  2. Смеси готовото брашно от леща с останалите брашна и добави всички сухи съставки. Размеси добре.
  3. Отделно смеси всички мокри съставки и добави към сухите.
  4. Намажи със зехтина или маслото от гроздови семки избраната форма (за хляб или мъфини) и изсипи сместа вътре.
  5. Печи хляба в предварително загрята до 220 градуса фурна първите 15 минути. След това намали до 190 градуса и продължи печенето.
  6. Поднеси хляба с чипс от тиквички и сушени лучени кръгчета или просто полят със зехтин.
Чипс от тиквички и лучени кръгчета:
  1. Измий, почисти и нарежи тиквичките и лука на кръгчета.
  2. Раздели кръгчетата лук, за да са по-красиви.
  3. Сложи тиквичката и лука в две отделни купи и ги подготви за мариноването.
  4. Направи маринатата, като смесиш зехтина и лимоновия сок (оризовия оцет), и разбиеш до получаването на хомогенна смес.
  5. Разпредели сместа на две равни части и добави във всяка поотделно кърито и нарязания на ситно копър. Разбий отново. Добави сместа с къри при лука, а сместа с копър – при тиквичките. Мариновай около 10 – 15 минути.
През това време помисли къде ще ги сушиш.

Аз използвам дехидратор и ги суша направо върху решетка. Е, после мия всичко накуп, но резултатът определено си заслужава. Ти можеш да ги печеш или сушиш във фурната, но отново трябва да е върху решетка, защото отделят много сок и няма да получиш хрупкав ефект, ако не са върху решетка. Ако се спреш на варианта с фурната, сложи отдолу голяма тава, за да не се налага да миеш после цялата фурна, защото не е приятно, а и е излишно, ако вземеш необходимите мерки.

  • И така, подреди ги върху избраната решетка и включи уреда. Ако използваш дехидратор, ще са ти необходими от 6 до 8 часа в зависимост от това колко сочни са зеленчуците и на каква дебелина си ги нарязала – по-голяма или по-малка.
  • Ако използваш фурната и имаш вентилатор, включи на най-ниската температура и суши до получаване на желания ефект. Вероятно ще отнеме поне четири часа. Не се притеснявай за консумацията на електроенергия. Аз постоянно суша крекери, бисквити и най-различни зеленчуци и във фурната, и в дехидратора и определено не съм забелязала да има повишени сметки за електричество. Все пак не забравяй, че работят на минимална мощност. Така че въоръжи се с търпение и ми се довери – резултатът си го бива.
  • И все пак, ако не ти се чака толкова дълго, можеш да повишиш градусите в началото. Е, така няма да получиш 100% от всички ензими и витамини, които се съдържат в лука и тиквичките, но със сигурност крайният резултат ще е за предпочитане пред купения чипс с Менделеевата таблица. И така, загрей фурната на 190 градуса и сложи зеленчуците да се пекат. След 15 минути намали фурната на 100 градуса и продължи сушенето до готовност. Този вариант не съм го пробвала със зеленчуци, а само със сухари и крутони, но технологията е тази, а резултатът, който търсим, е подобен, така че не виждам причина да не стане. Препоръчително е да използваш програма с вентилатор. Ако пробваш последния вариант, моля сподели как е станало.

Да ти е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed