Актуална лятна тема – натурални дезодоранти. В тази статия ще разгледаме как можем да се справим с неприятната миризма по естествен начин. Все пак потенето е важно! Но не искаме то да ограничава социалните ни контакти, нали?

Не е изненадващо, че вземането на душ всеки ден е първата стъпка за неутрализиране на миризмата на тялото ни. Това отмива бактериите, които живеят върху кожата ни и предизвикват неприятен мирис. Но може би вече се къпете веднъж или два пъти дневно и все още откривате, че миришете по-осезаемо, отколкото бихте искали?

Миризмата на тялото се причинява от бактерии. Въпреки че потта сама по себе си обикновено е без мирис, когато бактериите, които живеят върху кожата ни, се смесят с потта, те се размножават и започват да излъчват миризма. Миризмата на потта и тялото може да бъде причинена от няколко различни фактора, включително може да бъде причина за по-висока токискация на тялото. Потърси своите причини за неприятна миризма, но помни, че потенето е жизненоважна регулаторна функция на тялото! Използването на естествен дезодорант ще ти помогне, без значение на какво точно се дължи миризмата.

5 средства за справяне с проблема
1. Вземай си ежедневен душ с антибактериални съставки

Измиването с антибактериален агент намалява броя на бактериите върху кожата ни, което от своя страна редуцира вероятността от образуването на неприятна миризма. Използвай натурален антибактериален сапун или, още по-добре, направи си сапун, за който знаеш, че няма да съдържа тежки химикали. Добави етерични масла, които са естествени антибактериални средства, към домашния си сапун. Много подходящи за целта са маслата от чаено дърво, лимонова трева и пачули. Всички те имат прекрасен аромат и са безопасни за употреба върху кожата. Освен това ще намалят броя на причиняващите неприятна миризма бактерии.
Как да си приготвиш натурални душ гелове може да разбереш в новата ни книга „Домашно SPA студио Над 100 козметични и спа рецепти с натурални продукти“.
След душа се подсуши с кърпа и се опитай да оставиш кожата си възможно най-суха, тъй като бактериите се размножават по-бързо върху влажна кожа. Увери се, че особено добре си подсушила местата, където се потиш най-много. Кожата ти трябва да е възможно най-суха, преди да нанесеш дезодорант.

2. Нанасяй естествени унищожители на бактерии върху предразположените към миризма части на тялото

След като изсушиш старателно кожата си, използвай натурален дезодорант за подмишниците. Макар натуралните дезодоранти да не спират изпотяването, те предотвратяват размножаването на зловонните бактерии – именно тези, които причиняват неприятната телесна миризма.
Антиперспирантите – т.е. средствата против изпотяване, съдържат химикали и може да запушат порите на кожата, така че е по-добре да се доверим на натуралната грижа. Самото изпотяване всъщност е полезно и изследванията показват, че помага да се предаде важна информация между хората на подсъзнателно ниво, чрез химични процеси. Освен това, помисли по този начин: потта е едно от естествените средства за детоксикация на тялото ни. Така че блокирането на потенето намалява и способността ни за детоксикация.

Дезодоранти

Как да разбереш дали твоят дезодорант е токсичен?

Много дезодоранти в търговската мрежа съдържат токсичен алуминий, който неестествено намалява потенето. Някои проучвания свързват алуминия с увреждане на ДНК, анормална функция на клетките и промени в генната експресия. Докато дебатът все още е в ход, по-сигурно е да използваш дезодорант (а не антиперспирант) без алуминий.
Приготвянето на натурален дезодорант ще ти помогне да избегнеш синтетичните аромати, дразнители и други продукти, които кожата ти може да абсорбира директно. Нанасяй натуралния дезодорант по рецептата по-долу два пъти дневно за по-добри резултати. В нея се използват сода за хляб, кокосово масло и етерични масла, които имат естествени антибактериални свойства. Натуралният ябълков оцет също е чудесен естествен дезодорант, тъй като абсорбира и неутрализира бактериите. Може да втриеш малко от него под мишниците си или по други части от тялото и не се тревожи – миризмата на оцет ще се изпари бързо.

Още рецепти за натурални дезодоранти и друга луксозна спа козметика, направена у дома, можеш да намериш в новата ни книга „Домашно SPA студио Над 100 козметични и спа рецепти с натурални продукти“.
3. Избягвай храни, които увеличават телесните миризми

Консумираните от теб храни влияят на телесната ти миризма, защото се разграждат до съединения, които циркулират в кръвообращението, бавно достигайки порите на кожата, откъдето излизат чрез потта, дъха или урината. Въпреки че преработените храни, като рафинирана захар, комерсиални млечни продукти и пържени храни, често може да допринесат за увеличаване на телесните миризми, това е възможно да се получи и от някои здравословни храни, които не се усвояват правилно.

Здравословните, естествени храни, които може да допринесат за неприятна миризма на тялото, включват обичайните виновници, като чесън, лук, боб, къри и силни подправки, но и по-малко известни източници на сяра, като броколи, брюкселско зеле или зеле. Дори месото, яйцата или рибата може да създадат проблем, ако не си способна да ги усвоиш напълно и си чувствителна към метаболитните им ефекти. Освен това някои пикантни храни, включително люти чушки или подправки, също може да повишат изпотяването при някои хора и следователно да доведат до засилване на неприятните миризми. Същото важи и за високите дози кофеин или алкохол.

Ако забележиш, че тези храни също така увеличават отделянето на газове и ти носят подуване на корема и дискомфорт, освен че причиняват забележима миризма, тогава може да експериментираш с изключването им от менюто ти, за да подобриш храносмилането и телесната си миризма.

4. Почиствай добре дрехите си

Влажните, потни дрехи са най-склонни да миришат, така че не забравяй да изпереш старателно дрехите си, като използваш антибактериален сапун за пране.
Освен това не забравяй често да переш чорапи, стелки на обувки, сутиени, бельо и други дрехи, които хората не перат достатъчно често. Мръсните обувки или чорапи са една от най-вероятните причини за миризмата на тялото, защото по стъпалата има повече от четвърт милион потни жлези. Това е повече от подмишниците или всяка друга област по тялото!

5. Помисли дали стресът те кара да миришеш

Стресът често ни кара да се изпотяваме, но причината, поради която може да ни засили неприятните аромати, е, че кара апокринните ни потни ни жлези да произвеждат пот, в която има повече протеинови и мастни молекули и по-малко вода. Бактериите виреят отлично в този вид пот, което означава, че след стресов ден, за съжаление, миришеш неприятно.
Намери начини да намалиш стреса с неща, които работят за теб. По ирония на съдбата изпотяването, свързано с добра тренировка, повишава нивата на ендорфина, което може да ти помогне да се справиш с ежедневните стресори и да намалиш количеството на по-миризливата пот.

натурален дезодорант

Домашен натурален дезодорант

Нужни са ти само три съставки, за да направиш този ефективен, здравословен и пестящ пари дезодорант! Кокосовото масло има много ползи за кожата, което е допълнителен бонус, ако използваш този дезодорант за мазане на краката, гърдите и гърба.
• ½ чаша кокосово масло
• ½ чаша сода за хляб
• 40 – 60 капки етерично масло по избор (препоръки за аромат за жени: салвия, лимон и лавандула; за мъже: кипарис, розмарин и бергамот)
Сложи кокосовото масло в купа. Смеси със содата, след това добави етеричните масла. Разбъркай добре. Прехвърли в контейнер за дезодорант или в стъклен буркан. Съхранявай на хладно място (иначе кокосовото масло ще се разтопи).
За да нанесеш дезодоранта, потупвай с пръсти или разтривай мястото, където го поставяш. Изчакай няколко минути, преди да се облечеш. За най-добри резултати използвай два пъти дневно.

Домашен пробиотичен дезодорант

• ¼ чаша сода за хляб
• ¼ чаша течно кокосово масло
• ¼ чаша натурален пчелен или растителен восък
• ¼ чаша масло от карите
• 3 чаени лъжички арарут на прах
• 3 капсули пробиотик
• 10 капки етерично масло от чаено дърво
• 10 капки етерично масло по избор (препоръки за аромат за жени: роза, жасмин; за мъже: сандалово дърво, кедър)
Разтопи на водна баня първо пчелния восък, после добави и кокосовото масло и маслото от карите. Разбърквай, докато се смесят добре. Махни от водната баня и изчакай да се охладят до телесна температура. Тогава добави всички останали съставки и разбъркай отново.
Прехвърли в стъклено бурканче и остави на хладно (но не директно в хладилник, за да не се спука бурканчето), за да стегне. Ще отнеме 1 – 2 часа.
Нанасяй върху чиста и суха кожа 1 – 2 пъти дневно.

Натурален дезодорант със сандалово дърво

Със своя богат дървесен аромат етеричното масло от сандалово дърво е отличен дезодорант или одеколон.
• 10 капки етерично масло от сандалово дърво
• 4 супени лъжици кокосово масло
• 4 супени лъжици сода за хляб
• 4 супени лъжици царевично нишесте или арарут на прах
Разтопи кокосовото масло на водна баня. Смеси добре всички съставки и съхранявай в хладилник. Нанасяй върху чиста и суха кожа веднъж или два пъти дневно.

Натурален дезодорант за жени

• 4 супени лъжици кокосово масло
• 4 супени лъжици сода за хляб
• 4 супени лъжици царевично нишесте или арарут на прах
• 2 капки етерично масло от роза
• 5 капки етерично масло от жасмин
• 5 капки етерично масло от кедър
Разтопи кокосовото масло на водна баня. Смеси добре всички съставки и съхранявай в хладилник. Нанасяй върху чиста и суха кожа веднъж или два пъти дневно.

Натурален дезодорант за мъже

• 4 супени лъжици кокосово масло
• 4 супени лъжици сода за хляб
• 4 супени лъжици царевично нишесте или арарут на прах
• 5 капки етерично масло от сандалово дърво
• 5 капки етерично масло от бергамот
• 2 капки етерично масло от черен пипер
Разтопи кокосовото масло на водна баня. Смеси добре всички съставки и съхранявай в хладилник. Нанасяй върху чиста и суха кожа веднъж или два пъти дневно.

За още суперлесни идеи за натурална козметика виж новата ни книга „Домашно SPA студио. Над 100 козметични и спа рецепти с натурални продукти“.

Натурални дезодоранти

А сега ти пожелаваме приятни SPA занимания у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed