Cooking Method: печене

Лимонов пай

„Когато животът ти поднесе лимони, направи си... лимонов пай!“ Идеален е и за подсилване на празничното настроение, особено споделен с любимите ни хора.

Винаги съм обичала комбинацията от сладко-кисели нотки в сладкишите. Затова и тук в блога можеш да видиш доста такива експерименти, като например едни от любимите ми лимонови бисквити. Лесни, ефектни и феноменално вкусни.
Днес отново те приканвам да мислиш извън шаблона и с една изпитана в моята бивша сладкарница рецепта за лимонов пай. Самата рецепта е адаптирана от книгата на Елизабет Кирилова 75 вкусни и здравословни десерта без глутен и захар, а днес искам да споделя моята версия. Както и да ти дам и кето вариант - без мед и кленов сироп. Но първо искам да ти представя рецептата във вида, в който я сервирахме на клиентите ни в сладкарницата. Предполагам, няма нужда да ти казвам, че имаше много почитатели.

Още нещо важно! В рецептата използвам етерично масло. Повече за принципите на готвене с етерични масла можеш да видиш в книгата Етерични масла за по-добро чревно здраве. И една изненада - сега можеш да я вземеш и като подарък към новия ни ПРОМОпакет книги Здравословно и вкусно готвене за всеки ден. Всички книги в промопакета са палео и/или нисковъглехидратно ориентирани. От тях можеш да научиш и много трикове и начини за подобряване на организацията в кухнята. И понеже предстоят празници, ще ти обърна внимание, че са идеални и за подарък!

  By Borislava Lutskanova

keto-chocolate-cake

Бърз и лесен кето шоколадов кекс без брашно

След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко.  Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме не веднъж, че с емоционалното хранене, всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента) е, че по време на силен стрес, въглехидратите са тези, които балансират свръх производството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословният избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.

Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?

Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам до колко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.

Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.

Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана :) При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.

Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.

 

  By Borislava Lutskanova

proteinovo-brauni-s-tikva

Протеиново брауни с тиква. Без брашно и без захар

Изпращаме сезона на тиквата с едно вкусно протеиново брауни без брашно. И разбира се, без захар – продължаваме темата за сладкиши без захар.
Извън сезона на тиквата можете да я замените с варени и пасирани моркови или с праскови.
Рецептата е бърза, лесна и много вкусна.
Идеална за спортуващи, хора на хранителен режим и злояди деца :)

  By Borislava Lutskanova

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Това са най-бързите бисквити :-)
Много бързо се правят, много бързо се пекат и уви – много бързо изчезват, след като изстинат.
Бисквитите са безглутенови, палео, без захар, без млечни продукти, без брашно и поради тази причина са много подходящи за много различни видове режими.
Рецептата е базова. Можете да ги направиш лимонови с чиа, портокалови с парченца шоколад или ванилови с шоколадов чипс :-) Изборът е твой. Сега ти представям портокаловите с парченца шоколад, но те уверявам, че и без допълнителните вкусове са мнооого, много вкусни :-)

  By Borislava Lutskanova

“Пържени” картофки

Шшшт, вечеряме пържени картофи. Пробвайте и вие, само не казвайте на всеослушание, че не са пържени, а печени!

Технологията, както можете да се досетите, е изключително лесна. На финала имате едни сочни, хрупкави картофки, които не сте обикаляли 100 часа и не сте поляли с 1 литър олио. И не само че е много вкусно, но сте спестили и доста време. Е, да започваме.

  By vdahnovenia

Кюфтенца от коприва

Кюфтенца от коприва

Може и астрономическата пролет още да не е настъпила, но климатичната такава определено вече е тук. И по по-слънчевите полянки вече се намират всякакви диворастящи ядливи треви. Копривата е една от най-добрите храни през пролетния период, защото ни помага много бързо да се възстановим след зимата и да се адаптираме към пролетта, изпълнена с много слънце. Няма да се спирам подробно на ползите от копривата, но спокойно мога да я нарека една от най-добрите местни суперхрани, така че употребявайте смело.

  By vdahnovenia

Меню
Have no product in the cart!