Cooking Method: сурово

Лимонов пай

„Когато животът ти поднесе лимони, направи си... лимонов пай!“ Идеален е и за подсилване на празничното настроение, особено споделен с любимите ни хора.

Винаги съм обичала комбинацията от сладко-кисели нотки в сладкишите. Затова и тук в блога можеш да видиш доста такива експерименти, като например едни от любимите ми лимонови бисквити. Лесни, ефектни и феноменално вкусни.
Днес отново те приканвам да мислиш извън шаблона и с една изпитана в моята бивша сладкарница рецепта за лимонов пай. Самата рецепта е адаптирана от книгата на Елизабет Кирилова 75 вкусни и здравословни десерта без глутен и захар, а днес искам да споделя моята версия. Както и да ти дам и кето вариант - без мед и кленов сироп. Но първо искам да ти представя рецептата във вида, в който я сервирахме на клиентите ни в сладкарницата. Предполагам, няма нужда да ти казвам, че имаше много почитатели.

Още нещо важно! В рецептата използвам етерично масло. Повече за принципите на готвене с етерични масла можеш да видиш в книгата Етерични масла за по-добро чревно здраве. И една изненада - сега можеш да я вземеш и като подарък към новия ни ПРОМОпакет книги Здравословно и вкусно готвене за всеки ден. Всички книги в промопакета са палео и/или нисковъглехидратно ориентирани. От тях можеш да научиш и много трикове и начини за подобряване на организацията в кухнята. И понеже предстоят празници, ще ти обърна внимание, че са идеални и за подарък!

  By Borislava Lutskanova

Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  By Borislava Lutskanova

Шоколадова торта Баунти – веган без захар

Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.

Мммм...

  By vdahnovenia

torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти :)
Успех :)

  By Borislava Lutskanova

Барчета с крем авокадо и мента

И продължаваме темата Кулинарно училище. Тези барчета са за лаици в кухнята, но ще ви доставят невероятно удоволствие. Както наслада на сетивата, така и удовлетворението, че можете да сътворите нещо толкова лесно и здравословно, но същевременно и вкусно и ефектно! Така че, вижте продуктите и запрятайте ръкави.

Тези крем барчета са сензационни! Не само, че са невероятно вкусно, но и са здравословни, веган, без глутен и с ниско съдържание на захар!

  By vdahnovenia

Шоколад с кокос и боровинки

Шоколад с кокос и боровинки

Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!

Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям
:)
Ако искаш да започнеш да намаляш количеството захар, което консумираш всеки ден, си дай време!

Нали знаеш как се изяжда слон?

Хапка по хапка :)

Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпелива, с времето ще имаш прогрес и след само 1 месец ще си намалила драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.

А защо да го правиш? За да имаш повече енергия, да се радваш на по-прекрасна кожа и за да се грижиш по-лесно за фигурата си.

А днешните шоколадчета са право в целта!

  By Borislava Lutskanova

Торта Рафаело

Отварям нова рубрика, където ще публикувам не малка част от рецептите на Vdahnovenia natural shop. Тук ще споделям и много практичен опит – кое как точно се изпълнява и защо се изпълнява по точно определен начин, а не по друг. Така, че дори и да не сте опитвали от нашите торти следете рубриката, защото ще си стане един сериозен готварски курс.

Реших да подаря тези рецепти на всичките ни бивши клиенти, защото след като затворихме магазина, много от вас ми писаха с молба да им изпратя рецепта за любимата им торта. Е, след като магазинът го няма, реших, че ще е хубаво тези торти да продължат да живеят под някаква друга форма.

Започваме с една от първите ми здравословни рецепти. Правя тази торта от вече почти 10 години. И честно казано, всеки път съм изненадана от резултата и от това колко гениално се съчетават няколкото съставки, които са в основата на рецептата.

  By Borislava Lutskanova

Сурово Тирамису (веган и без глутен)

Тази рецепта заслужава особено внимание, защото се приготвя сравнително лесно, а резултатът е не само сполучлива алтернатива на любимото тирамису, но дори го надминава. В същото време е без млечни продукти и глутен. Сигурни сме, че направите ли го веднъж, ще повторите много скоро.

  By vdahnovenia

Меню
Have no product in the cart!