Cuisine: Без глутен

Лимонов пай

„Когато животът ти поднесе лимони, направи си... лимонов пай!“ Идеален е и за подсилване на празничното настроение, особено споделен с любимите ни хора.

Винаги съм обичала комбинацията от сладко-кисели нотки в сладкишите. Затова и тук в блога можеш да видиш доста такива експерименти, като например едни от любимите ми лимонови бисквити. Лесни, ефектни и феноменално вкусни.
Днес отново те приканвам да мислиш извън шаблона и с една изпитана в моята бивша сладкарница рецепта за лимонов пай. Самата рецепта е адаптирана от книгата на Елизабет Кирилова 75 вкусни и здравословни десерта без глутен и захар, а днес искам да споделя моята версия. Както и да ти дам и кето вариант - без мед и кленов сироп. Но първо искам да ти представя рецептата във вида, в който я сервирахме на клиентите ни в сладкарницата. Предполагам, няма нужда да ти казвам, че имаше много почитатели.

Още нещо важно! В рецептата използвам етерично масло. Повече за принципите на готвене с етерични масла можеш да видиш в книгата Етерични масла за по-добро чревно здраве. И една изненада - сега можеш да я вземеш и като подарък към новия ни ПРОМОпакет книги Здравословно и вкусно готвене за всеки ден. Всички книги в промопакета са палео и/или нисковъглехидратно ориентирани. От тях можеш да научиш и много трикове и начини за подобряване на организацията в кухнята. И понеже предстоят празници, ще ти обърна внимание, че са идеални и за подарък!

  By Borislava Lutskanova

Свежа лимонада с куркума

Най-свежата лимонада!

Перфектна за разхлаждане по време на големите жеги, но не само! Пробвай базовата рецепта и се освежи! После надгради с импровизациите. Ще се изненадаш от богатството на вкусове.

И докато се наслаждаваш на напитката,... нека ти кажа още нещо.

Тази лимонада не е само вкусна. Тя е и полезна, и лечебна, и детоксикираща, и противовъзпалителна, и електролитна, и регулираща храносмилането! С други думи, това е още един пост, който подготвяме специално за теб, за да ти покажем, че здравословното хранене може и да е вкусно. Че не изисква толкова суетене в кухнята и че много често е само въпрос на настройка на съзнанието!

Просто ти е необходима нагласа в правилната посока и малко повече смелост в импровизациите. Е, разбира се, и малко теоретична подготовка. Точно затова се стараем да ти дадем достатъчно такава.

Конкретно за тази лимонада се вдъхновихме, докато работехме по книгата на д-р Уил Коул - „Спектърът на възпалението“, но въобще не е необходимо да я пиеш само ако следваш програмата. Тази напитка, както казахме вече, ще ти донесе изключително много наслада и ползи за здравето. Затова я включи в любимите си летни рецепти!

  By Borislava Lutskanova

Домашен сладолед с ягоди

Домашен кето сладолед + още идеи

Сезонът на сладоледа вече е тук. Ето една чудесна, лесна и вкусна рецепта за домашен кето сладолед + вариации за адаптация. Пробвай у дома и ни сподели твоята версия и твоята снимка.

Кой вариант ти харесва най-много?

Лично за мен сладоледът винаги е в сезон! От дете си лекувам възпаленото гърло с него и винаги е сработвало при мен. Все пак се радвам, че много рядко ми се налага да прилагам това лечение.

Сладоледът обаче е сред първите неща, които се спират по време на диета, на лечебен протокол също. И заради калориите, и заради захарта, и заради млякото в него. И разбира се, защото купеният от магазина сладолед обикновено е пълен с изкуствени оцветители, консерванти и прочее не особено полезни съставки.

Като ти казваме, че можеш да си на лечебен противовъзпалителен режим, да подхранваш тялото си по вкусен и приятен начин, без да се налага да ядеш купища безвкусна храна и да се фокусираш върху лишенията, искаме да ти го докажем и на практика! Затова днес ти представяме една чудесна рецепта за ягодов сладолед, който освен че включва противовъзпалителни продукти, е и кето! Прави се бързо и лесно. Подходящ е и за малки деца, както и за цялото семейство. Направата му ще ти отнеме точно 10 минути (и още няколко часа, за да стегне). Наслади му се максимално!

  By Borislava Lutskanova

Слънчево смути

СЛЪНЧЕВО СМУТИ

Една рецепта, вдъхновена от книгата на Рафаел Келман „Микробиом диета“, с лека адаптация от нашата кухня.

Тази плодова комбинация е предвидена за едно сладко начало на деня. Джинджифилът прекрасно укрепва храносмилането, а и е естествено противовъзпалително средство, както и натурален фетбърнър. Повече по темата виж тук и тук. Плодовете са богати на витамини, минерали и ензими. Бадемовото масло пък добавя порция полезни за здравето на клетките и мозъка мазнини. Също така смутито е заредено с натурален, противовъзпалителен протеинов прах за енергия.
Сега е сезонът на ягодите, така че добавяй смело. Когато са извън сезон, винаги можеш да използваш замразени или да ги замениш с ябълки или друг подходящ плод.

  By Borislava Lutskanova

Крем Мечта с ягоди

Споделяме една от вкусните 125 рецепти в новата книга на Изабела Уенц "Хашимото: Хранителна фармакология". По-долу, в дясно споделяме и нейната история :)

 

  By Borislava Lutskanova

Бадемови барчета с фурми

Бадемови барчета с фурми

Днес сме щастливи да ти споделим една рецепта от книгата на Изабела Уенц "Хашимото: хранителна фармакология". Но не просто една рецепта, а рецепта, представена от друга любима наша авторка, Дени Георгиева от  Healthy with Deni. Вече познаваш Дени и нейната прекрасна, красива, вкусна и полезна книга „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден“. Повече за нейният личен опит с начините да подобриш здравето си чрез храненето и каква полза е извлякла лично тя от препоръките на Избела Уенц можеш да прочетеш тук.
 
Искрено се надяваме историята на Дени да те мотивира да подобриш здравето си и ти! Защото можеш и защото го заслужаваш! И защото може и да е вкусно, а не да е свързано с лишения и купища трудна за преглъщане храна.

  By Borislava Lutskanova

keto-chocolate-cake

Бърз и лесен кето шоколадов кекс без брашно

След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко.  Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме не веднъж, че с емоционалното хранене, всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента) е, че по време на силен стрес, въглехидратите са тези, които балансират свръх производството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословният избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.

Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?

Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам до колко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.

Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.

Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана :) При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.

Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.

 

  By Borislava Lutskanova

mafin-bez-brashno-i-bez-zahar

Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни

В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.

Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.

  By Borislava Lutskanova

Меню
Have no product in the cart!