Cuisine: Без млечни продукти

keto-chocolate-cake

Бърз и лесен кето шоколадов кекс без брашно

След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко.  Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме не веднъж, че с емоционалното хранене, всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента) е, че по време на силен стрес, въглехидратите са тези, които балансират свръх производството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословният избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.

Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?

Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам до колко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.

Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.

Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана :) При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.

Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.

 

  By Borislava Lutskanova

mafin-bez-brashno-i-bez-zahar

Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни

В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.

Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.

  By Borislava Lutskanova

Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  By Borislava Lutskanova

Baunty

Историята на шоколадчетата Баунти + здравословна рецепта

Емблематичното шоколадче Баунти, така популярно и обичано в цял свят.

Малцина обаче знаят откъде идва името му. Кръстено е на английски военен кораб, който става известен с бунта на екипажа му. Историята твърди, че поводът за бунта е обвинението от страна на капитана, че един от моряците му е откраднал един кокосов орех. Разбира се, има доста нажежена предистория. Но в следствие на това капитанът наказва целия екипаж. Резултатът е, че екипажът вдига бунт и изхвърля капитана заедно с няколко негови поддръжници в открито море в една малка, малка лодка, без компас и без карта. Феноменално е, че капитанът успява да се ориентира чудесно в океанските води, защото знаел пътя "наизуст", и успява да се спаси и да се върне в Англия. Там се предава и бива съден за това, че е изгубил кораба. Но е оправдан и след 2 години го изпращат да довърши мисията, на която е бил пратен с кораба „Баунти“.

Историята е многопластова, разнополюсна и поучителна в доста отношения. Ако ви е любопитно, това е най-изчерпателният разказ за нея. А едва ли е случайно, че по нея има писани много книги и са снимани цели 5 филма, някои от които с Марлон Брандо, Антъни Хопкинс и Мел Гибсън в главните роли. Една от тези екранизации даже е номинирана за Оскар.

Едно е сигурно обаче. Няма друга такава заплетена история, на която да е кръстено шоколадче :)

Няма да се спирам на разликата  между шоколадчето Баунти, купено от магазина, и това, приготвено у дома, а ще мина направо към рецептата.

Феноменалното е, че много хора са опитвали моята импровизация на шоколадчето. И такива, които се, и които не се хранят здравословно, и всички са били очаровани! Общото заключение често е:
- Мммм, ама то наистина е вкусно! Наистина ли е здравословно?

Е, да пристъпваме към рецептата :)

  By Borislava Lutskanova

Шоколадова торта Баунти – веган без захар

Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.

Мммм...

  By vdahnovenia

torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти :)
Успех :)

  By Borislava Lutskanova

proteinovo-brauni-s-tikva

Протеиново брауни с тиква. Без брашно и без захар

Изпращаме сезона на тиквата с едно вкусно протеиново брауни без брашно. И разбира се, без захар – продължаваме темата за сладкиши без захар.
Извън сезона на тиквата можете да я замените с варени и пасирани моркови или с праскови.
Рецептата е бърза, лесна и много вкусна.
Идеална за спортуващи, хора на хранителен режим и злояди деца :)

  By Borislava Lutskanova

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Това са най-бързите бисквити :-)
Много бързо се правят, много бързо се пекат и уви – много бързо изчезват, след като изстинат.
Бисквитите са безглутенови, палео, без захар, без млечни продукти, без брашно и поради тази причина са много подходящи за много различни видове режими.
Рецептата е базова. Можете да ги направиш лимонови с чиа, портокалови с парченца шоколад или ванилови с шоколадов чипс :-) Изборът е твой. Сега ти представям портокаловите с парченца шоколад, но те уверявам, че и без допълнителните вкусове са мнооого, много вкусни :-)

  By Borislava Lutskanova

Барчета с крем авокадо и мента

И продължаваме темата Кулинарно училище. Тези барчета са за лаици в кухнята, но ще ви доставят невероятно удоволствие. Както наслада на сетивата, така и удовлетворението, че можете да сътворите нещо толкова лесно и здравословно, но същевременно и вкусно и ефектно! Така че, вижте продуктите и запрятайте ръкави.

Тези крем барчета са сензационни! Не само, че са невероятно вкусно, но и са здравословни, веган, без глутен и с ниско съдържание на захар!

  By vdahnovenia

cocosovi-barcheta

Шоколад с кокос и боровинки

Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!

Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям
:)
Ако искате да започнете да намаляте количеството захар, което консумирате всеки ден, си дайте време!

Нали знаете как се изяжда слон?

Хапка по хапка :)

Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпеливи, с времето ще имате прогрес и след само 1 месец ще сте намалили драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.

А защо да го правите? За да имате повече енергия, да се радвате на по-прекрасна кожа и за да се грижите по-лесно за фигурата си.

А днешните шоколадчета са право в целта!

  By Borislava Lutskanova

Меню