Най-свежата лимонада!
Перфектна за разхлаждане по време на големите жеги, но не само! Пробвай базовата рецепта и се освежи! После надгради с импровизациите. Ще се изненадаш от богатството на вкусове.
И докато се наслаждаваш на напитката,... нека ти кажа още нещо.
Тази лимонада не е само вкусна. Тя е и полезна, и лечебна, и детоксикираща, и противовъзпалителна, и електролитна, и регулираща храносмилането! С други думи, това е още един пост, който подготвяме специално за теб, за да ти покажем, че здравословното хранене може и да е вкусно. Че не изисква толкова суетене в кухнята и че много често е само въпрос на настройка на съзнанието!
Просто ти е необходима нагласа в правилната посока и малко повече смелост в импровизациите. Е, разбира се, и малко теоретична подготовка. Точно затова се стараем да ти дадем достатъчно такава.
Конкретно за тази лимонада се вдъхновихме, докато работехме по книгата на д-р Уил Коул - „Спектърът на възпалението“, но въобще не е необходимо да я пиеш само ако следваш програмата. Тази напитка, както казахме вече, ще ти донесе изключително много наслада и ползи за здравето. Затова я включи в любимите си летни рецепти!
Сезонът на сладоледа вече е тук. Ето една чудесна, лесна и вкусна рецепта за домашен кето сладолед + вариации за адаптация. Пробвай у дома и ни сподели твоята версия и твоята снимка.
Кой вариант ти харесва най-много?
Лично за мен сладоледът винаги е в сезон! От дете си лекувам възпаленото гърло с него и винаги е сработвало при мен. Все пак се радвам, че много рядко ми се налага да прилагам това лечение.
Сладоледът обаче е сред първите неща, които се спират по време на диета, на лечебен протокол също. И заради калориите, и заради захарта, и заради млякото в него. И разбира се, защото купеният от магазина сладолед обикновено е пълен с изкуствени оцветители, консерванти и прочее не особено полезни съставки.
Като ти казваме, че можеш да си на лечебен противовъзпалителен режим, да подхранваш тялото си по вкусен и приятен начин, без да се налага да ядеш купища безвкусна храна и да се фокусираш върху лишенията, искаме да ти го докажем и на практика! Затова днес ти представяме една чудесна рецепта за ягодов сладолед, който освен че включва противовъзпалителни продукти, е и кето! Прави се бързо и лесно. Подходящ е и за малки деца, както и за цялото семейство. Направата му ще ти отнеме точно 10 минути (и още няколко часа, за да стегне). Наслади му се максимално!
Споделяме една от вкусните 125 рецепти в новата книга на Изабела Уенц "Хашимото: Хранителна фармакология". По-долу, в дясно споделяме и нейната история :)
След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко. Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме не веднъж, че с емоционалното хранене, всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента) е, че по време на силен стрес, въглехидратите са тези, които балансират свръх производството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословният избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.
Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?
Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам до колко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.
Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.
Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана :) При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.
Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.
В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.
Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.
По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.
Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: „Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно“, която излиза в края на тази седмица.
И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!
Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.
Едно свежо, полезно, енергизиращо предложение за старт на деня или за лежерните следобедни часове. Ти избираш! Това е само една от 50-те бонус рецепти от новата ни книга „Етерични масла за по-добро чревно здраве“. И сега ще ти разкажа защо избрахме да ти споделим точно нея.
Ако искаш да имаш повече енергия, по-добро настроение и да се справиш с хроничната умора, добави това мака лате към ежедневните си ритуали. И преди да попиташ, ще ти кажа:
не, само с него няма да стане!
Ти много добре знаеш, че трябва комплексен подход!
Няма да се уморя да го повтарям - балансирано хранене, сън, почивка, спорт, време за хоби и положителни емоции, грижа за себе си! А мака латето ще допълни по един много вкусен и ароматен начин всичко това.
Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!
Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям :)
Ако искаш да започнеш да намаляш количеството захар, което консумираш всеки ден, си дай време!
Нали знаеш как се изяжда слон?
Хапка по хапка :)
Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпелива, с времето ще имаш прогрес и след само 1 месец ще си намалила драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.
А защо да го правиш? За да имаш повече енергия, да се радваш на по-прекрасна кожа и за да се грижиш по-лесно за фигурата си.
А днешните шоколадчета са право в целта!