Cuisine: Програма "Ключът към бързият метаболизъм"

baunty

Историята на шоколадчетата Баунти + здравословна рецепта

Емблематичното шоколадче Баунти, така популярно и обичано в цял свят.

Малцина обаче знаят откъде идва името му. Кръстено е на английски военен кораб, който става известен с бунта на екипажа му. Историята твърди, че поводът за бунта е обвинението от страна на капитана, че един от моряците му е откраднал един кокосов орех. Разбира се, има доста нажежена предистория. Но в следствие на това капитанът наказва целия екипаж. Резултатът е, че екипажът вдига бунт и изхвърля капитана заедно с няколко негови поддръжници в открито море в една малка, малка лодка, без компас и без карта. Феноменално е, че капитанът успява да се ориентира чудесно в океанските води, защото знаел пътя "наизуст", и успява да се спаси и да се върне в Англия. Там се предава и бива съден за това, че е изгубил кораба. Но е оправдан и след 2 години го изпращат да довърши мисията, на която е бил пратен с кораба „Баунти“.

Историята е многопластова, разнополюсна и поучителна в доста отношения. Ако ви е любопитно, това е най-изчерпателният разказ за нея. А едва ли е случайно, че по нея има писани много книги и са снимани цели 5 филма, някои от които с Марлон Брандо, Антъни Хопкинс и Мел Гибсън в главните роли. Една от тези екранизации даже е номинирана за Оскар.

Едно е сигурно обаче. Няма друга такава заплетена история, на която да е кръстено шоколадче :)

Няма да се спирам на разликата  между шоколадчето Баунти, купено от магазина, и това, приготвено у дома, а ще мина направо към рецептата.

Феноменалното е, че много хора са опитвали моята импровизация на шоколадчето. И такива, които се, и които не се хранят здравословно, и всички са били очаровани! Общото заключение често е:
- Мммм, ама то наистина е вкусно! Наистина ли е здравословно?

Е, да пристъпваме към рецептата :)

  By Borislava Lutskanova

Шоколад с кокос и боровинки

Шоколад с кокос и боровинки

Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!

Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям
:)
Ако искаш да започнеш да намаляш количеството захар, което консумираш всеки ден, си дай време!

Нали знаеш как се изяжда слон?

Хапка по хапка :)

Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпелива, с времето ще имаш прогрес и след само 1 месец ще си намалила драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.

А защо да го правиш? За да имаш повече енергия, да се радваш на по-прекрасна кожа и за да се грижиш по-лесно за фигурата си.

А днешните шоколадчета са право в целта!

  By Borislava Lutskanova

Майонеза от покълнал слънчоглед или кашу

Майонеза от покълнал слънчоглед или кашу

Аз си направих майонеза от кашу, вие може да си я направите и от покълнал слънчоглед. Ето как става:

  By vdahnovenia

Парти хапки с хумус

Парти хапки с хумус

Днес ти предлагам едно от любимите ми неща, което всъщност е още една вариация по темата бързо, лесно и ефектно.

Тази рецепта е тествана пред много ширка публика и винаги се харесва изключително много.
Можеш да сервираш само хумуса, като му добавиш маслини и червен пипер. Или да го добавиш към любимата си салата, основно ястие или... в пролетните с рулца.

  By vdahnovenia

Кюфтенца от коприва

Кюфтенца от коприва

Може и астрономическата пролет още да не е настъпила, но климатичната такава определено вече е тук. И по по-слънчевите полянки вече се намират всякакви диворастящи ядливи треви. Копривата е една от най-добрите храни през пролетния период, защото ни помага много бързо да се възстановим след зимата и да се адаптираме към пролетта, изпълнена с много слънце. Няма да се спирам подробно на ползите от копривата, но спокойно мога да я нарека една от най-добрите местни суперхрани, така че употребявайте смело.

  By vdahnovenia

Меню