fbpx

Category: Десерти

Лимец с мед, канела и лешников тахан (Ашуре)

Рецептата ни днес е вариация на един позабравен десерт от нашето детство.  В желанието ни да създадем здравословна негова версия, използвахме мед, вместо захар, а вместо нишесте – протеин на прах. Получи ни се доста ароматен и засищащ десерт, който спокойно може да се поднесе като следобедна закуска на децата. Пробвайте го и вие.  И, моля споделете, ако измислите друга вариация по ваш вкус.

  By vdahnovenia

Запечена закуска с пекан и овесени ядки

Тази запечена закуска ще се хареса на любителите на овесени ядки, като в същото време ще внесе разнообразие, защото вкусът е богат (орехов и сладък)  и различен, по начина, по който са приготвени. А най-хубавото е, че в него се съдържат полезни мазнини (от кокосово масло и пеканите) и чист кленов сироп, в който се съдържат над 54 антиоксиданти и минерали като желязо и манган. Може да се заменят овесените ядки с безглутенови такива и по този начин закуската става идеална и за хора, страдащи от непоносимост към глутена. Това, което най-много ни хареса в нея е, че е идеален вариант за закуска, която да приготвите през уикенда и да хапвате през седмицата.

  By vdahnovenia

Веган барчета с пекан

Това са едни от най-вкусните барчета, които сме опитвали. Основата е хрупкава и ароматна, а пълнежът плътен и наситен. А най-хубавото е, че може да се хапват без угризения.

  By vdahnovenia

baunty

Историята на шоколадчетата Баунти + здравословна рецепта

Емблематичното шоколадче Баунти, така популярно и обичано в цял свят.

Малцина обаче знаят откъде идва името му. Кръстено е на английски военен кораб, който става известен с бунта на екипажа му. Историята твърди, че поводът за бунта е обвинението от страна на капитана, че един от моряците му е откраднал един кокосов орех. Разбира се, има доста нажежена предистория. Но в следствие на това капитанът наказва целия екипаж. Резултатът е, че екипажът вдига бунт и изхвърля капитана заедно с няколко негови поддръжници в открито море в една малка, малка лодка, без компас и без карта. Феноменално е, че капитанът успява да се ориентира чудесно в океанските води, защото знаел пътя "наизуст", и успява да се спаси и да се върне в Англия. Там се предава и бива съден за това, че е изгубил кораба. Но е оправдан и след 2 години го изпращат да довърши мисията, на която е бил пратен с кораба „Баунти“.

Историята е многопластова, разнополюсна и поучителна в доста отношения. Ако ви е любопитно, това е най-изчерпателният разказ за нея. А едва ли е случайно, че по нея има писани много книги и са снимани цели 5 филма, някои от които с Марлон Брандо, Антъни Хопкинс и Мел Гибсън в главните роли. Една от тези екранизации даже е номинирана за Оскар.

Едно е сигурно обаче. Няма друга такава заплетена история, на която да е кръстено шоколадче :)

Няма да се спирам на разликата  между шоколадчето Баунти, купено от магазина, и това, приготвено у дома, а ще мина направо към рецептата.

Феноменалното е, че много хора са опитвали моята импровизация на шоколадчето. И такива, които се, и които не се хранят здравословно, и всички са били очаровани! Общото заключение често е:
- Мммм, ама то наистина е вкусно! Наистина ли е здравословно?

Е, да пристъпваме към рецептата :)

  By Borislava Lutskanova

Шоколадова торта Баунти – веган без захар

Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.

Мммм...

  By vdahnovenia

torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти :)
Успех :)

  By Borislava Lutskanova

proteinovo-brauni-s-tikva

Протеиново брауни с тиква. Без брашно и без захар

Изпращаме сезона на тиквата с едно вкусно протеиново брауни без брашно. И разбира се, без захар – продължаваме темата за сладкиши без захар.
Извън сезона на тиквата можете да я замените с варени и пасирани моркови или с праскови.
Рецептата е бърза, лесна и много вкусна.
Идеална за спортуващи, хора на хранителен режим и злояди деца :)

  By Borislava Lutskanova

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Това са най-бързите бисквити :-)
Много бързо се правят, много бързо се пекат и уви – много бързо изчезват, след като изстинат.
Бисквитите са безглутенови, палео, без захар, без млечни продукти, без брашно и поради тази причина са много подходящи за много различни видове режими.
Рецептата е базова. Можете да ги направиш лимонови с чиа, портокалови с парченца шоколад или ванилови с шоколадов чипс :-) Изборът е твой. Сега ти представям портокаловите с парченца шоколад, но те уверявам, че и без допълнителните вкусове са мнооого, много вкусни :-)

  By Borislava Lutskanova

Меню