Category: Десерти

Лимонов пай

„Когато животът ти поднесе лимони, направи си... лимонов пай!“ Идеален е и за подсилване на празничното настроение, особено споделен с любимите ни хора.

Винаги съм обичала комбинацията от сладко-кисели нотки в сладкишите. Затова и тук в блога можеш да видиш доста такива експерименти, като например едни от любимите ми лимонови бисквити. Лесни, ефектни и феноменално вкусни.
Днес отново те приканвам да мислиш извън шаблона и с една изпитана в моята бивша сладкарница рецепта за лимонов пай. Самата рецепта е адаптирана от книгата на Елизабет Кирилова 75 вкусни и здравословни десерта без глутен и захар, а днес искам да споделя моята версия. Както и да ти дам и кето вариант - без мед и кленов сироп. Но първо искам да ти представя рецептата във вида, в който я сервирахме на клиентите ни в сладкарницата. Предполагам, няма нужда да ти казвам, че имаше много почитатели.

Още нещо важно! В рецептата използвам етерично масло. Повече за принципите на готвене с етерични масла можеш да видиш в книгата Етерични масла за по-добро чревно здраве. И една изненада - сега можеш да я вземеш и като подарък към новия ни ПРОМОпакет книги Здравословно и вкусно готвене за всеки ден. Всички книги в промопакета са палео и/или нисковъглехидратно ориентирани. От тях можеш да научиш и много трикове и начини за подобряване на организацията в кухнята. И понеже предстоят празници, ще ти обърна внимание, че са идеални и за подарък!

  By Borislava Lutskanova

Домашен сладолед с ягоди

Домашен кето сладолед + още идеи

Сезонът на сладоледа вече е тук. Ето една чудесна, лесна и вкусна рецепта за домашен кето сладолед + вариации за адаптация. Пробвай у дома и ни сподели твоята версия и твоята снимка.

Кой вариант ти харесва най-много?

Лично за мен сладоледът винаги е в сезон! От дете си лекувам възпаленото гърло с него и винаги е сработвало при мен. Все пак се радвам, че много рядко ми се налага да прилагам това лечение.

Сладоледът обаче е сред първите неща, които се спират по време на диета, на лечебен протокол също. И заради калориите, и заради захарта, и заради млякото в него. И разбира се, защото купеният от магазина сладолед обикновено е пълен с изкуствени оцветители, консерванти и прочее не особено полезни съставки.

Като ти казваме, че можеш да си на лечебен противовъзпалителен режим, да подхранваш тялото си по вкусен и приятен начин, без да се налага да ядеш купища безвкусна храна и да се фокусираш върху лишенията, искаме да ти го докажем и на практика! Затова днес ти представяме една чудесна рецепта за ягодов сладолед, който освен че включва противовъзпалителни продукти, е и кето! Прави се бързо и лесно. Подходящ е и за малки деца, както и за цялото семейство. Направата му ще ти отнеме точно 10 минути (и още няколко часа, за да стегне). Наслади му се максимално!

  By Borislava Lutskanova

Слънчево смути

СЛЪНЧЕВО СМУТИ

Една рецепта, #вдъхновена от книгата на Рафаел Келман „Микробиом диета“, с лека адаптация от нашата кухня.

Тази плодова комбинация е предвидена за едно сладко начало на деня. Джинджифилът прекрасно укрепва храносмилането, а и е естествено противовъзпалително средство, както и натурален фетбърнър. Повече по темата виж тук и тук. Плодовете са богати на витамини, минерали и ензими. Бадемовото масло пък добавя порция полезни за здравето на клетките и мозъка мазнини. Също така смутито е заредено с натурален, противовъзпалителен протеинов прах за енергия.
Сега е сезонът на ягодите, така че добавяй смело. Когато са извън сезон, винаги можеш да използваш замразени или да ги замениш с ябълки или друг подходящ плод.

  By Borislava Lutskanova

Крем Мечта с ягоди

Споделяме една от вкусните 125 рецепти в новата книга на Изабела Уенц "Хашимото: Хранителна фармакология". По-долу, в дясно споделяме и нейната история :)

 

  By Borislava Lutskanova

Бадемови барчета с фурми

Бадемови барчета с фурми

Днес сме щастливи да ти споделим една рецепта от книгата на Изабела Уенц "Хашимото: хранителна фармакология". Но не просто една рецепта, а рецепта, представена от друга любима наша авторка, Дени Георгиева от  Healthy with Deni. Вече познаваш Дени и нейната прекрасна, красива, вкусна и полезна книга „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден“. Повече за нейният личен опит с начините да подобриш здравето си чрез храненето и каква полза е извлякла лично тя от препоръките на Избела Уенц можеш да прочетеш тук.
 
Искрено се надяваме историята на Дени да те мотивира да подобриш здравето си и ти! Защото можеш и защото го заслужаваш! И защото може и да е вкусно, а не да е свързано с лишения и купища трудна за преглъщане храна.

  By Borislava Lutskanova

keto-chocolate-cake

Бърз и лесен кето шоколадов кекс без брашно

След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко.  Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме не веднъж, че с емоционалното хранене, всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента) е, че по време на силен стрес, въглехидратите са тези, които балансират свръх производството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословният избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.

Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?

Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам до колко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.

Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.

Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана :) При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.

Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.

 

  By Borislava Lutskanova

mafin-bez-brashno-i-bez-zahar

Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни

В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.

Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.

  By Borislava Lutskanova

Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  By Borislava Lutskanova

Меню
Have no product in the cart!