Category: Кулинарно училище

Лимонов пай

„Когато животът ти поднесе лимони, направи си... лимонов пай!“ Идеален е и за подсилване на празничното настроение, особено споделен с любимите ни хора.

Винаги съм обичала комбинацията от сладко-кисели нотки в сладкишите. Затова и тук в блога можеш да видиш доста такива експерименти, като например едни от любимите ми лимонови бисквити. Лесни, ефектни и феноменално вкусни.
Днес отново те приканвам да мислиш извън шаблона и с една изпитана в моята бивша сладкарница рецепта за лимонов пай. Самата рецепта е адаптирана от книгата на Елизабет Кирилова 75 вкусни и здравословни десерта без глутен и захар, а днес искам да споделя моята версия. Както и да ти дам и кето вариант - без мед и кленов сироп. Но първо искам да ти представя рецептата във вида, в който я сервирахме на клиентите ни в сладкарницата. Предполагам, няма нужда да ти казвам, че имаше много почитатели.

Още нещо важно! В рецептата използвам етерично масло. Повече за принципите на готвене с етерични масла можеш да видиш в книгата Етерични масла за по-добро чревно здраве. И една изненада - сега можеш да я вземеш и като подарък към новия ни ПРОМОпакет книги Здравословно и вкусно готвене за всеки ден. Всички книги в промопакета са палео и/или нисковъглехидратно ориентирани. От тях можеш да научиш и много трикове и начини за подобряване на организацията в кухнята. И понеже предстоят празници, ще ти обърна внимание, че са идеални и за подарък!

  By Borislava Lutskanova

Бадемови барчета с фурми

Бадемови барчета с фурми

Днес сме щастливи да ти споделим една рецепта от книгата на Изабела Уенц "Хашимото: хранителна фармакология". Но не просто една рецепта, а рецепта, представена от друга любима наша авторка, Дени Георгиева от  Healthy with Deni. Вече познаваш Дени и нейната прекрасна, красива, вкусна и полезна книга „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден“. Повече за нейният личен опит с начините да подобриш здравето си чрез храненето и каква полза е извлякла лично тя от препоръките на Избела Уенц можеш да прочетеш тук.
 
Искрено се надяваме историята на Дени да те мотивира да подобриш здравето си и ти! Защото можеш и защото го заслужаваш! И защото може и да е вкусно, а не да е свързано с лишения и купища трудна за преглъщане храна.

  By Borislava Lutskanova

keto-chocolate-cake

Бърз и лесен кето шоколадов кекс без брашно

След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко.  Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме не веднъж, че с емоционалното хранене, всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента) е, че по време на силен стрес, въглехидратите са тези, които балансират свръх производството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословният избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.

Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?

Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам до колко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.

Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.

Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана :) При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.

Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.

 

  By Borislava Lutskanova

mafin-bez-brashno-i-bez-zahar

Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни

В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.

Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.

  By Borislava Lutskanova

Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  By Borislava Lutskanova

Здравословно шоколадче Баунти

Историята на шоколадчетата Баунти + здравословна рецепта

Емблематичното шоколадче Баунти, така популярно и обичано в цял свят.

Малцина обаче знаят откъде идва името му. Кръстено е на английски военен кораб, който става известен с бунта на екипажа му. Историята твърди, че поводът за бунта е обвинението от страна на капитана, че един от моряците му е откраднал един кокосов орех. Разбира се, има доста нажежена предистория. Но в следствие на това капитанът наказва целия екипаж. Резултатът е, че екипажът вдига бунт и изхвърля капитана заедно с няколко негови поддръжници в открито море в една малка, малка лодка, без компас и без карта. Феноменално е, че капитанът успява да се ориентира чудесно в океанските води, защото знаел пътя "наизуст", и успява да се спаси и да се върне в Англия. Там се предава и бива съден за това, че е изгубил кораба. Но е оправдан и след 2 години го изпращат да довърши мисията, на която е бил пратен с кораба „Баунти“.

Историята е многопластова, разнополюсна и поучителна в доста отношения. Ако ви е любопитно, това е най-изчерпателният разказ за нея. А едва ли е случайно, че по нея има писани много книги и са снимани цели 5 филма, някои от които с Марлон Брандо, Антъни Хопкинс и Мел Гибсън в главните роли. Една от тези екранизации даже е номинирана за Оскар.

Едно е сигурно обаче. Няма друга такава заплетена история, на която да е кръстено шоколадче :)

Няма да се спирам на разликата  между шоколадчето Баунти, купено от магазина, и това, приготвено у дома, а ще мина направо към рецептата.

Феноменалното е, че много хора са опитвали моята импровизация на шоколадчето. И такива, които се, и които не се хранят здравословно, и всички са били очаровани! Общото заключение често е:
- Мммм, ама то наистина е вкусно! Наистина ли е здравословно?

Е, да пристъпваме към рецептата :)

  By Borislava Lutskanova

Шоколадова торта Баунти – веган без захар

Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.

Мммм...

  By vdahnovenia

torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти :)
Успех :)

  By Borislava Lutskanova

Меню
Have no product in the cart!