Безглутенови понички с шоколад, пудра захар или кленов сироп

  By vdahnovenia  , ,   

януари 10, 2018

Последно време ми прави впечатление, че все повече и най-различни хора се дразнят от споменаването на някоя нова модерна храна или от толкова дискутираното напоследък „без глутен”. Почва се с любимите ми изрази като „Баба ти едно време все това е яла” и така нататък, водят се едни безсмислени разговори от (другото ми любимо) „уж интелигентни хора”!

Това е толкова… излишно!

Моето мнение по въпроса е, че всеки има право да яде това, което му харесва, без това да го променя като човек, в смисъл да го прави по-интелигентен, по-лош и т.н., разбира се, с малки изключения, но това е една друга тема, касаеща крайностите и идеологиите в храненето, тук имам предвид „средностатистическия българин".

Като човек, който е изучавал и обожава антропологията, ще ви кажа само едно нещо. Ако нашите баби се бяха обявявали толкова страстно против „вносните” храни, то днес ние нямаше да познаваме картофите, доматите, гроздето, царевицата, кафето, шоколада… списъкът е мнооогодълъг, като в него влиза дори и солта! Ммм да, всички те са привнесени от Изтока, Запада, Америка… Е, я се опитайте сега да си представите която и да е храна без така любимата сол! Или сутрин без любимата чаша кафе или чай!

 

  • Cook: 30 mins

Ingredients

Продукти:

1 чаша готово безглутеново брашно

2 яйца

200 ml оризова сметана

1/2 чаша бадемово мляко (добавете само ако е сместа е гъста)

2 с.л. кокосово масло

щипка сол

6-7 капки натурален екстракт от стевия

1/2 ч.л. ванилова есенция

1 ч.л. бакпулвер

За шоколада:

3 с.л. какаово или кокосово масло

3 с.л. мед, кленов сироп или агаве

3 с.л. какао на прах

Directions

1Смесвате всички съставки за поничките. Трябва да се получи тесто като за палачинки. Ако е необходимо, добавете малко ядково мляко.

2Печете в уред или тава за понички, но в предварително загрята фурна.

3За шоколада смесвате всички съставки на водна баня или още по-добре на пара, като внимавате да не загреете над 45 градуса. Поливате готовите понички и ги оставяте да се охладят, за да стегне шоколадът.

4За пудрата захар ви препоръчвам да си купите сурова тръстикова захар или да си смелите сами кафява захар в кафемелачката. Изсипете готовата пудра захар във фина цедка и посипете поничките.

5За третия вариант просто полейте с кленовия сироп. И побързайте, поничките изчезват бързо!

Аз обожавам разнообразието от нови вкусове. И защо не?! Живеем в космополитен свят защо тогава толкова яростно се съпротивляваме срещу космополитната храна, а здравословното хранене, което е по-важно, се приема за „мода, която ще отмине”! Лично аз с еднаква наслада си хапвам и киноата,  чиата, нахута (който всъщност е бил традиционна храна на българина, преди той да открие боба!), както и лещата (особено покълнала е превъзходна), копривата, чубрицата и да, и доматите, онези същите, които са дошли от Америка!

Досещате се вече, че днес ще ви споделя рецепта, която не е от „традиционни” съставки, но както се оказа…, кои всъщност са традиционните съставки за храната на българина?

Та с глутен или без глутен искам да ви кажа, че всички ще се влюбят в тази рецепта. Надя беше тази, която ме вдъхнови да си купя уред  за понички. Ето и нейната рецепта, която аз модифицирах, за дъщеря ми, защото известно време трябва да избягва млечни продукти.  Вече, след като съм пробвала 2 – 3 рецепти, си мисля, че и една тава за понички ще върши същата работа като него, затова обмислете вариантите и действайте.

Следващото предизвикателство е да измисля заместител и на яйцето.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню