

Безглутенов сладкиш с киноа и рожков
By vdahnovenia Десерти, Хляб, мъфини и печива печене
февруари 22, 2018
- Cook: 30 mins
Ingredients
2 чаши брашно от киноа (киноа смляна в кафемелачка или на каменна мелница)
100 g кокосово брашно или кокосови стърготини
40 g рожково брашно + още за поръсване
1 ч.л. натурална ванилова есенция
250 ml оризова сметана разредена с вода
3/4 чаша шарлан (студено пресовано слънчогледово олио)
1 чаша сушени плодове – аз използвах микс сушени боровинки и папая за по-екзотичен вкус, но вие можете да изберете стафиди и/или сини сливи, за по-традиционен
Directions
1Вие преценете дали да добавяте подлсладител и какъв да е той. Задължително трябва да се спрете на натуралните и здравословни такива – ксилитол, стевия, кленов сироп, сироп от агаве или фурми. Хубаво е да не използвате захар – още повече бяла! Медът също не е подходящ за тази рецепта, защото при нагряване над 45 градуса губи всичките си полезни вещества и се превръща в прости захари. Ако не сте почитатели на твърде сладкия вкус няма да ви е необходимо да добавяте подсладител, за тази рецепта, тъй като имате банан и сушени плодове, които ще придадат достатъчно сладък вкус на сладкиша.
2В голяма купа смесваме сухите съставки и разбъркваме добре. Добавяме сушените плодове. В друга купа смесваме мокрите и разбъркваме. Добавяме мокрите съставки при сухите и разбъркваме. Печем до готовност, в предварително загрята до 220 градуса фурна. И това е. Лесно като детска игра нали?
Опитвали ли сте да направите вкусен и пухкав домашен сладкиш с безглутенови брашна, който да не се рони. Малко е трудно, защото те са много по-леки и доста по-ронливи. Ако не разполагате с безглутеново брашно можете да си направите много лесно, като смелите киноа, елда, просо, а дори и леща в кафемелачка. Е резултът не е същия, като да ги смелиш на каменна мелница, но ако не разполагате с такава и кафемелачката върши добра работа. Ще получите малко по-зърнеста текстура, но тъй като тези продукти се сваряват много лесно, а вече сварени са много меки, в крайна сметка това не се отразява на крайния резултат.