fbpx

Брускети

  By vdahnovenia  ,   

януари 10, 2018

В интерес на истината едва тази година по време на лятната ми отпуска осъзнах колко ми е лесно да готвя в моята кухня и как понякога времето за изпълнение което давам към всяка рецепта е... нереално за някои кухненски уреди. По време на ваканциите, където и да ходим, винаги наемаме къща с кухня, защото и двамата със съпруга ми обичаме да готвим. Е, тази година отново наехме готина къща, но още на втория ден ни стана ясно, че трябва да планираме малко повече време за приготвянето на вечерята. Не че моята кухня е нещо изключително. Но аз съм практичен човек, който обича да си създава удобства, и определено бързонагряващите котлони, плъзгачите на фурната, съдомиялната и прочие благинки биват използвани по-най-рационалния начин.

Enjoy!

Ingredients

парче хляб

малко зехтин

2 – 3 скилидки чесън

подправки по избор

Directions

1Какво можете да направите с парче стар хляб? И можем ли да му се насладим по начина, по който можем да се насладим на топъл, току-що изваден от пещта самун, замесен от майстор хлебар? Според мен всичко е въпрос на гледна точка и на умение да направиш от нищо нещо, да приложиш усета си към храната и да извадиш най-добрите ѝ качества на показ, да смесиш съставките така, че да получиш неподражаем вкус. На някои това им се отдава с лекота, на други – не, но смятам, че желанието е решаващото. Определено от желанието зависи дали ще овладеете кулинарното изкуство, или ще претърпите... поредния провал. Към тези, които не се чувстват уверени в кухнята, имам един съвет – просто се придържайте стриктно към правилата. Не експериментирайте или поне не първоначално.

2Старият хляб има много приложения. Някои го правят на баница, други правят пайове от него. Аз обичам да правя крутони и брускети. Най-добрите крутони се получават от ръжен хляб, а най-хубавите брускети стават от хляб с лимец, естествено, и двата са замесени с квас. За да направите истински вкусни крутони и брускети, трябва обаче и изходният ви материал да е добър! Да имате хляб с характер и добър вкус – такъв какъвто е истинският хляб с истински квас, без добавена мая „за всеки случай”!!

3Аз обикновено използвам риган и босилек за средиземноморски нотки или чубрица за класически нашенски вкус. Вие можете да използвате къри, шарена сол, пресен магданоз, салвия... нещо, което обичате и/или ви е подръка. Изпълнението, както винаги, е лесно. Или поне за мен.

4И така, нарязваме хляба на тънки филийки, които подреждаме върху хартия за печене и печем на 180 градуса във фурната (още по-добре, ако има вентилатор) за около 10 минути. След това изваждамебрускетите, намазваме със зехтин, счукания чесън и подправките. Тук можете да ползвате спокойно и зехтина от сушените домати. Връщаме във фурната за още около 5 минути или до достигане на желаната хрупкавост.

5Така приготвените брускети можете да гарнирате по най-различен начин. Идеални са за гости особено ако има малки деца. Давам няколко примера, но съм сигурна, че вие ще се сетите за още. Само моля, имайте предвид, че за да запазите хрупкавостта, трябва да гарнирате брускетите непосредствено преди сервирането. - Поръсвате ги със сирене, - слагате сушени домати, - маслинова паста с риган, - свежа доматена салца с пресен босилек, - гуакамоле, - намачкано авокадо с малко свеж доматен сок, парчета маслини и пресен босилек, - обикновена едросмляна лютеница (така де, като ще е гарга да е рошава, какво е това фина кремообразна лютеница?!), - пастет от сушени чушки с покълнал слънчоглед, - баба гануш с много пресен магданоз

6...и така нататък и така нататък. Не е важно с какво ще ги намажете..., важното е да им се насладите максимално и то в прекрасна компания.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню