

Бърз диетичен сладкиш със сезонни плодове
By vdahnovenia Десерти, Закуски сурово
януари 12, 2018
Ето какво ми хрумна да направя с трохите и изостанало бурканче от кокосова сметана (спокойно можете да замените със заквасена сметана, ако предпочитате). Резултатът беше един ефирен свеж десерт. Идеален за следобедно разхлаждане и подслаждане.
Надявам се да се престрашите да пробвате.
Directions
1Слагаме натрошените бисквити на дъното на форма за сладкиши – моята е с правоъгълна форма. В обикновените рецепти за чийзкейк се слага и масло, за да може блатът да втвърди и да стане по-хрупкав, но аз го пропуснах, защото исках по-лек сладкиш. Отгоре изсипваме сметаната (ако е заквасена, предварително разбъркана с меда), притискаме хубаво и оставяме в хладилника, за да стегне.
2Правим украсата от плодове непосредствено преди сервиране. Ако ги нарежем и сложим предварително, няма да останат свежи, ще завехнат и изгубят цвят, а може и да втечнят десерта, в резултат на което да се развали формата му.
3Ако искате да направите по-голямо количество (умножете съставките по броя порции, които искате да получите), което да украсите еднократно, използвайте предварително разтворен (според указанията на опаковката) желатин или агар-агар, за да полеете плодовете, и охладете. Така плодовете ще останат свежи и ще съхранят влажността си, без да развалят формата на десерта поне 4 дни. Ако, разбира се, остане нещо от него за толкова дълго време.
4Който и вариант да изберете – поднесете с много настроение.
Обичам моментите тишина рано сутрин. Особено когато стана много рано преди всички и ме обхване музата за домашни бисквити. Няма нищо по-уютно от ухаеща на домашни бисквити кухня. А най-голямата награда за всеки готвач е, когато види колко бързо изчезват. Харесва ми да правя домашни бисквити не само, за да зарадвам семейството, и не само, за да пробвам някакви нови комбинации. Макар и не винаги да са нискокалорични и дори понякога с кафява захар, поне знам какво съм сложила вътре! Или по-точно знам какво не съм сложила – хидрогенирани мазнини, соев лецитин и прочее от компанията.
Обикновено правя повечето тестени неща с брашно, смляно на домашната ми каменна мелница. Страхотно е да знаеш, че сам си смлял брашното току-що. Проблемът на домашно смляното брашно е, че когато го използвам за бисквити, те обикновено стават ронливи, особено ронливи са, когато искам да са веган, и затова не слагам яйца, а искам и да са плоски. И ако дозата е голяма, винаги остават доста трохи на дъното на купата.