

Шоколадова торта Баунти – веган без захар
By vdahnovenia Десерти, Кулинарно училище Без глутен, Без захар, Без млечни продукти, Веган сурово
април 1, 2019
Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.
Мммм...
Ingredients
Домашен тъмен шоколадов слой
1/2 чаша какаово масло (на малки парчета)
1/4 чаша чист кленов сироп, при стайна температура или топъл
Кремообразен ванилово-кокосов слой *
2 1/2 чаши неподсладени кокосови стърготини
1/4 чаши пълномаслено консервирано кокосово мляко при стайна температура (енергично разклатете преди отваряне)
1/4 чаша кокосово масло, разтопено
1/4 чаша чист кленов сироп, на стайна температура
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
Карамелен слой
1/2 чаша бадемов или лешников тахан
Directions
1Нарежи пергаментова хартия и застели дъното на тавата. Ние използвахме форма с диаметър 20см.
За домашния тъмен шоколадов слой
1Разтопи какаовото и кокосовото масло на водна баня на средна температура, докато се втечнят.
2Дръпни от огъня и разбъркай с какаото и кленовия сироп. Шоколадът трябва да бъде гладък и гланциран.
3Изсипи около две трети от шоколада във формата и наклони тавата назад и напред, за да покриеш равномерно дъното.
4Замрази за 15 минути, за да се втвърди шоколадът.
За ванилово-кокосовия слой
1Докато шоколадът се втвърдява, подготви слоя от кокос и ванилия.
2Добави кокосово мляко, кокосовото масло, кленовия сироп, ванилията и морската сол в кухненски робот.
3Бъркай 4 минути, докато текстурата на сместа стане пухкава.
4Изсипи кокосовия слой върху охладения шоколадов и използвай метална шпатула или гърба на лъжица, за да го загладиш. Замрази за 15 минути, за да стегне леко.
За слоя карамел
1Добави всички съставки в малка тенджера. Разбъркай заедно на средно слаб огън, докато всички съставки се разтопят (приблизително 3 минути).
2Свали от котлона и остави да се охлади до стайна температура, след това го излей върху кокосовия слой, като използваш шпатула, за да загладиш повърхността, ако е необходимо. Замрази за най-малко 25 минути или докато слоят карамел е добре стегнал.
3Ако останалият (1/3) шоколад се е сгъстил, загрей го отново при ниска температура, за да се разтопи.
4След това го изсипи върху слоя карамел, наклони тавата напред - назад, за да покриеш равномерно повърхността, и замрази за още поне 15 минути.
5Съхранявай тортата в херметически затворена кутия в хладилника за период до две седмици или я замрази до един месец.
Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти 🙂
Успех 🙂