fbpx
baunty
baunty

Историята на шоколадчетата Баунти + здравословна рецепта

  By Borislava Lutskanova  ,   , , , ,

май 21, 2019

Емблематичното шоколадче Баунти, така популярно и обичано в цял свят.

Малцина обаче знаят откъде идва името му. Кръстено е на английски военен кораб, който става известен с бунта на екипажа му. Историята твърди, че поводът за бунта е обвинението от страна на капитана, че един от моряците му е откраднал един кокосов орех. Разбира се, има доста нажежена предистория. Но в следствие на това капитанът наказва целия екипаж. Резултатът е, че екипажът вдига бунт и изхвърля капитана заедно с няколко негови поддръжници в открито море в една малка, малка лодка, без компас и без карта. Феноменално е, че капитанът успява да се ориентира чудесно в океанските води, защото знаел пътя "наизуст", и успява да се спаси и да се върне в Англия. Там се предава и бива съден за това, че е изгубил кораба. Но е оправдан и след 2 години го изпращат да довърши мисията, на която е бил пратен с кораба „Баунти“.

Историята е многопластова, разнополюсна и поучителна в доста отношения. Ако ви е любопитно, това е най-изчерпателният разказ за нея. А едва ли е случайно, че по нея има писани много книги и са снимани цели 5 филма, някои от които с Марлон Брандо, Антъни Хопкинс и Мел Гибсън в главните роли. Една от тези екранизации даже е номинирана за Оскар.

Едно е сигурно обаче. Няма друга такава заплетена история, на която да е кръстено шоколадче 🙂

Няма да се спирам на разликата  между шоколадчето Баунти, купено от магазина, и това, приготвено у дома, а ще мина направо към рецептата.

Феноменалното е, че много хора са опитвали моята импровизация на шоколадчето. И такива, които се, и които не се хранят здравословно, и всички са били очаровани! Общото заключение често е:
- Мммм, ама то наистина е вкусно! Наистина ли е здравословно?

Е, да пристъпваме към рецептата 🙂

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 30 mins

Ingredients

Directions

Сглобяването му е много лесно, макар да отнема време! Затова този път няма да пиша съставки.
Ще дам препратка към две от рецептите в сайта, благодарение на които сглобих това шоколадче за пръв път преди 4 - 5 години.

Едната е Торта Рафаело, другата е базова рецепта за темпериране на шоколад 🙂 Разбира се, можеш да използваш готов шоколад или шоколадов кувертюр, който само да разтопиш, но не ти го препоръчвам. Може с тази рецепта да си поиграеш малко повече, но обещавам, че накрая ще останеш доволна и щастлива от резултата. Да не говорим за близките ти!

За кето варинат на пълнежа!
Пропусни меда и увеличи количеството на кокосовото масло. Добави подсладител на вкус, който използваш. Аз не обичам стевия и бих сложила ксилитол, но ти го направи по твой вкус. За да стане перфектната косистенция, може да се наложи да добавиш масло от кашу.

И така, за около 20-ина шоколадчета ще ти е необходимо около 1/4 от количеството от рецептата за Торта Рафаело и цялата рецепта за шоколада. Все пак имай предвид, че бройката и количеството продукти много завият от това в какви формички и съотношения на продуктите ще ги приготвиш. Ако искаш повече пълнеж, може да ти трябва повече от Рафаелото. А ако искаш повече шоколад, може да се наложи да направиш и двойна доза от него.

Аз използвам формички за шоколад, но ако не разполагаш с такива, не е проблем.
Ще обясня как да направиш шоколадчетата и в двата варианта.

Сглобяване на шоколадчетата без форма

Може да използваш равна правоъгълна форма или тава, покрита с хартия за печене или фолио. За целта раздели шоколада на 2 равни части и застели дъното на тавичката с едната част. Остави да се охлади в хладилника за около 20-ина минути. Продължи да поддържаш останалия шоколад топъл на водна баня.
През това време приготви пълнежа и се опитай да го разточиш между 2 пласта хартия за печене в равномерна форма, приблизително равна на размера на тавата. Сложи го върху шоколада в тавата и полей отгоре с останалия шоколад.

Остави да се охлади, но не прекалено много, за да не стане прекалено твърд шоколадът. Разрежи на правоъгълници или квадрати.

Ако избереш този метод, но не си доволна от това, че отстрани се вижда белият пълнеж, може спокойно да направиш нова доза шоколад и да потопиш парчетата отново в него.  А може да използваш и техниката, която използвах при тези шоколадчета. Определено тя е по-прецизна, защото можеш да оформиш пълнежа в желаната форма и така да получиш почти еднакви и перфектни шоколадчета. Недостатък е, че ще ти трябва повече шоколад. Но лично аз ги обичам с повече неподсладен, натурален шоколад и с по-малко от сладкия кокосов пълнеж.

Още едно уникално предимство да си приготвяш храната сама у дома! Правиш я по свой вкус и предпочитание и винаги, винаги знаеш какво си сложила вътре!

Не може да се отрече, че вариантът в тава е по-бърз! И все пак, хубаво е, че имаш избор.

Сглобяване на шоколадчетата във форма

Става лесно, защото правиш всичко наведнъж! Изливаш по малко от шоколада в основата на формичката, после слагаш от пълнежа (предварително разточен и нарязан на близки до размера на формата правоъгълници) и доливаш с шоколад.
Готово! Оставяш да се охлади и вадиш от формите.

Във всички случаи консумираш с голямо удоволствие!

 

 

00:00

Nutrition Facts

Serving Size20

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню