Кюфтенца от коприва
Кюфтенца от коприва

Кюфтенца от коприва

  By vdahnovenia  ,   , , , ,   

февруари 26, 2018

Може и астрономическата пролет още да не е настъпила, но климатичната такава определено вече е тук. И по по-слънчевите полянки вече се намират всякакви диворастящи ядливи треви. Копривата е една от най-добрите храни през пролетния период, защото ни помага много бързо да се възстановим след зимата и да се адаптираме към пролетта, изпълнена с много слънце. Няма да се спирам подробно на ползите от копривата, но спокойно мога да я нарека една от най-добрите местни суперхрани, така че употребявайте смело.

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 30 mins

Ingredients

1 чаша киноа*

2 чаши връхчета от коприва

1 глава лук

1/2 връзка магданоз

1 с.л. кимион

1 с.л. чубрица

1/2 чаша накиснати слънчогледови семки + още 2 супени лъжици за финал.

Directions

1Свари киноата във вода. Отцеди я хубаво и я прехвърли в голяма купа.

2В кипяща вода потопи копривата само за минута, колкото да омекне и да стане ярко зелена. Извади я от водата. Процесът се нарича бланширане. Добави я към киноата.

3Наряежи лука на ситно и заедно с останалите съставки прехвърли при копривата и киноата.

4Пасирай цялата смес. На финала добави двете супени лъжици слънчогледови семки и разбъркай.

5Оформи малки кръгли кюфтенца и подреди върху хартия за печене. Печеи в предварително загрята фурна или суши в дехидратор, ако не искаш да нагряваш ядките.

6Сервирай с ядкова майонеза (в случая от слънчогледови семки, но може и от някакви други). Сервирай с много настроение и пролетни усмивки!

Кюфтенца от коприва с ядкова майонеза

* Можете спокойно да я замениш с леща. Тя има почти същата текстура след сваряване и смилане, така че ще получиш желания ефект.

Различни варианти за ядкова майонеза можеш да видиш тук и тук.

Ще се радвам да ни споделиш дали ти хареса тази рецепта.

Добър апетит

Тази рецепта е подходяща за програмите:

"Микробиом диета" - ако я направиш с леща

"Ключът към бързият метаболизъм" - за фаза 3

За още вкусни и полезни рецепти, разгледай цялата категория с "Рецепти".

00:00

2 Reviews

Борислава Люцканова

септември 10, 2018

Здравейте, Ирина.
Благодаря за хубавите думи.
Радвам се че рецептите ми ви харесват.
И да, разбира се! Можете да замените копривата с каквито зеленолистни зелници харесвате. Спанак, лапад, киселец, левурда… Въпрос на вкус е 🙂
Само спазвайте пропорциите.
Успех с импровизирането 🙂

Ирина

август 26, 2018

Здравейте. Днес попаднах на сайта Ви. Поздравления за невероятните рецепти! Мислите ли, че специално за тази рецепта, ако заменя копривата със спанак би било добра идея, защото по това време на годината няма как да намеря коприва ? Благодаря предварително 🙂

All fields are required to submit a review.

Меню