

Лимец с мед, канела и лешников тахан (Ашуре)
By vdahnovenia Десерти, Закуски сурово
юли 20, 2021
Рецептата ни днес е вариация на един позабравен десерт от нашето детство. В желанието ни да създадем здравословна негова версия, използвахме мед, вместо захар, а вместо нишесте – протеин на прах. Получи ни се доста ароматен и засищащ десерт, който спокойно може да се поднесе като следобедна закуска на децата. Пробвайте го и вие. И, моля споделете, ако измислите друга вариация по ваш вкус.
Directions
1Лимецът се почиства, измива се и се накисва във вода да престои една нощ. Тази процедура кара лимеца да покълне и увеличава значително концентрацията на витамини и минерали в семената. Освен това пропускаме варенето и си осигуряваме огромни количеството така незаменимите ензими. В резултат на всичко това, накиснатият лимец се усвоява от организма ни много по-добре отколкото варения. Както знаете накисването за различните зърнени и бобови е различно, като за лимеца трябва да бъде от 8-24 часа. Общото правило за накисване на зърнените храни е: да се накисват в топла вода с две супени лъжици оцет, като водата трябва да покрива плътно зърното.
2На сутринта лимеца се измива добре. Ако помещението, в което сте го държали е достатъчно топло вече трябва да имате кълнове. Внимение! Не очаквайте огромни кълнове, а по-скоро леко да са се показали кълнчетата на края на семенцата. Ако стаята, в която държите житото е по-студена, може да се наложи да изчакате да покълне за още около 8 часа.
3Когато вече имате готови „кълнове“ от лимец, подгответе и останалите продукти – настържете портокаловите кори, нарежете на дребно орехите. Смесете всички продукти и разбъркайте с меда. Ние добавихме протеин, за да се получи като ашурето, което сме яли като малки (тогава приготвяно със смлени бисквити или с нишесте). Полученият десерт е вкусен както на стайна температура, така и изстуден в хладилника