fbpx
Мариновани сушени домати и козе сирене
Мариновани сушени домати и козе сирене

Мариновани сушени домати и козе сирене

  By vdahnovenia    

февруари 26, 2018

Днес искам да ви споделя една рецепта, която приготвям от много отдавна, за мариноване на сушени домати. Те са идеална добавка към всякакви салати, сосове за пица, хлебчета, паста, суши иии каквото още се сетите.

  • Cook: 15 mins

Ingredients

100 g сушени домати

100-200 g зехтин Exta Virgin, според големината на бурканчето, което ще използвате

100 g козе сирене

5 - 6 с.л. сушен риган или босилек или и от двете

няколко скилидки чесън – по желание

Directions

1Накисваме доматите за около 10-на минути във вода. Целта е само леко да омекнат, колкото да могат да се срежат. После ги изваждаме и ги оставяме да се изцедят от водата. Ако имате сушилня, можете да ги изсушите за около 10 минути. Можете и директно да минете към следващите стъпки, ако ще правите малко количество, което ще консумирате веднага, но ако искате да увеличите срока на годност на вашите домати, е добре да имат възможно най-малко вода.

2След като сме приключили със сушенето, можем да нарежем доматите на ленти.

3В буркан слагаме по малко от доматите, колкото да покрие дъното, и сипваме от подправките, които сме избрали (аз напоследък използвам само риган). Не се притеснявайте да добавите скилидка чесън или нарязана на филийки такава. Няма да получите силно чеснов вкус, но ако имате притеснение, спокойно можете и да го пропуснете. Много пъти съм го правила и без чесън и резултатът също е много добър. И после слагаме отново домати, отново подправки, чесън… докато ни стигне мястото. Можете леко да притискате доматите от време на време, но внимателно. Когато сме готови, наливаме зехтин до ръба на буркана, затваряме го и го прибираме в хладилника. Вече си имаме страхотна добавка към салатите и можем да консумираме веднага.

Хубаво е доматите да си ги сушите сами, но тъй като сезонът не е особено подходящ за това занимание, можете да си купите вече изсушени от Зоя.bg или от някой друг магазин, вече ги продават почти навсякъде. Изненадата този път е, че реших да добавя и малко козе сирене. Е, да видим как ще се получи.  Уникално вкусни са и е хубаво винаги да имате едно бурканче в хладилника. Самото консервиране отнема страшно малко време и е много приятно!

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню