Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни - Вдъхновения
mafin-bez-brashno-i-bez-zahar
mafin-bez-brashno-i-bez-zahar

Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни

  By Borislava Lutskanova  , , ,   , , , ,

март 6, 2020

В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.

Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 20 mins

Ingredients

50 грама кокосово брашно

4 яйца

200 грама круши (или други плодове), нарязани на кубчета

1/2 ч.л. бакпулвер

30 милилитра кокосово масло , предварително разтопено

подправки по желание (аз използвах по ½ чаена лъжичка джинджифил и ванилия, но ти може да добавиш и щипка индийско орехче или канела)

кокосова или заквасена сметана за украса

Directions

1Измий и почисти крушите. Нарежи ги на малки кубчета или ги пусни в блендера за няколко бързи оборота. Ако са от по-твърдите, ще станат на парченца, а ако са от по-меките зимни сортове, ще станат на пюре. Прецени как да процедираш спрямо това дали искаш да усещаш парченца в мъфините, или предпочиташ да са с хомогенна текстура. Ако крушите станат на пюре, сложи по-малко количество, за да не се получат прекалено мокри мъфините, примерно 120 – 150 грама.

2В купа смеси сухите съставки. Добави яйцата, кокосовото масло и крушите и разбъркай добре.

3Изсипи сместа в предварително намаслените форми за мъфини и печи в предварително загрята до 220 градуса фурна. След 10 минути намали фурната на 180 градуса. 15 – 20 минути обикновено са достатъчни за мъфините, но зависи от големината на формите и водното съдържание на крушите, затова проверявай с клечка. Знаеш как – като излезе суха, значи са готови :)

Тази рецепта е базова. С нея можеш да експериментираш много.

Ето няколко идеи:

  • Да добавиш 50 грама нарязани ядки, като лешникът би подхождал най-много на крушите.
  • Да замениш крушите с ябълки и да добавиш орехи.
  • Освен с ябълки, може да замениш и с настъргани моркови, пюре от тиква, сварени и намачкани сладки картофи.
  • Да поръсиш с кокосови стърготини или да намажеш с кокосова (или заквасена ) сметана.
  • Да си приготвиш „пудра захар“ от кокос, с която да поръсиш готовите мъфини.
  • Да сервираш мъфините с топка домашен сладолед.

 

Рецептата е подходяща за хранителните протоколи по следните книги:

 

 

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Have no product in the cart!