

Овесен тарт с шоколадово-портокалов мус
By vdahnovenia Десерти, Хляб, мъфини и печива печене
февруари 22, 2018
Вероятно си мислите, че направата на този тарт или малките тарталети, които ще видите на снимката по-долу, е плод на невероятни усилия, майсторски умения и часове въртене в кухнята!
Хмм, дали?
- Cook: 40 mins
Ingredients
Продукти за блата:
1 чаша микс от ядки и семена (моят беше от сусам, орехи и слънчогледови семки, вие можете да сложите каквото пожелаете)
1/2 чаша сушени кайсии или други сушени плодове по желание
1 ч.л. натурална ванилова есенция
1 чаша кокосово или претопено краве масло
3 с.л. кленов сироп, кафява захар или шепа пресни фурми
4-5 с.л. вода или оризова сметана
За шоколадовия крем:
Directions
1Ако не разполагате с био портокали ще се наложи да ги накиснете във вода с добавка на по една супена лъжица сода за хляб, оцет и сребърна вода, за да премахнете остатъците от пестициди. Оставете ги да киснат 15-20 минути и изплакнете обилно. През това време се заемете с подготовката на блата.
2Смесете овесените, слънчогледовите и ореховите ядки със сушените плодове и смелете леко в блендер (ако нямате можете да ги нарежете на ръка с нож). Направете ги много финни, ако желаете блата ви да стане с еднородна текстура. Ако останат на по-едри парчета, блата ви ще се рони на големи трохи.
3Ако ще ползвате краве масло трябва да го претопите на много бавен огън - степен 1-2 на котлона. Не трябва да ври и да пуши. Целта е да го претопим и да махнем пяната, която се отделя на повърхността - това всъщност е млечния белтък, който знаем, че не се усвоява от всички. Когато е готово (след около 15-20 минути) добавете при останалите продукти. Добавете ванилията, кленовия сироп и останалите съставки и разбийте отново в блендера или на ръка до получаване на гладко тесто.
4Сложете тестото във форма за пай или тарталети и загладете добре. Тъй като овесените ядки не слепват идеално самото оформяне ще е малко трудно, но усилията си заслужават. Просто натискайте смело по ръбовете на тавата.
5Сложете формите във предварително загряна до 100-150 градуса фурна. Превключете на режим с вентилатор и печете до готовност - за около 15-12 минути. Когато е готов извадете от фурната и оставете да изстине. Извадете тарта/тарталетките от формите едва след като изстинат. В противен случай рискувате те да се счупят.
Подготовка на крема.:
1Смелете семената от чиа с помощта на кафемелачка. Накиснете ги в ядковото мляко и портокаловия сок за около 15 минути. Настържете кората на портокала, като отделите няколко по-дълги и красиви стърготини за украса. Прехвърлете накиснатите семена от чиа в блендера, добавете фурмите, какаото и ванилията и миксирайте до получаване на гладка, кремообразна смес. Извадете крема от блендера и прехвърлете в купа. Добавете смлените ядки и разбъркайте добре. Подготвения крем можете да съхранявате в хладилник и да сглобите тарталетите преди сервиране или да гарнирате веднага.
Ако си организирате добре времето и следвате стриктно стъпките, описани по-долу ще се убедите, че грешите. Имате 3 лесни стъпки - подготовка на блата, изпичане на блата и подготовка на крема - лесно като детска игра.
Би трябвало да се справите за 40 минути. На мен ми отне точно толкова време да направя и тарта и тарталетите.
За съжаление, приблизително същото време беше необходимо и да изчезнат, но това е наградата на всеки готвач, нали?