

Парти хапки с хумус
By vdahnovenia Предястия Без глутен, Без захар, Без млечни продукти, Веган, Микробиом диета, Програма "Ключът към бързият метаболизъм" сурово
февруари 26, 2018
Днес ти предлагам едно от любимите ми неща, което всъщност е още една вариация по темата бързо, лесно и ефектно.
Тази рецепта е тествана пред много ширка публика и винаги се харесва изключително много.
Можеш да сервираш само хумуса, като му добавиш маслини и червен пипер. Или да го добавиш към любимата си салата, основно ястие или... в пролетните с рулца.
- Cook: 15 mins
Ingredients
Продукти за хумуса:
2 чаши около 200 грама сух нахут
вода, колкото да покрие нахута
1 ч.л. кимион по желание. (Тази подправка е малко специфична, затова опитайте малко количество и ако ви хареса, сложете на всичкия хумус.)
За украсата:
7 - 8 стръка див лук. Ако не разполагате с див лук, можете да ползвате дръжки от магданоз.
По желание:
1 с.л. сусамов тахан - неизменна част от оригиналната рецепта е!
Directions
1Накисни нахута във вода, като добавиш малко сода за хляб. Остави го да престои минимум 12 часа, а за предпочитане и 24.
2Изхвърли водата, изплакни го и го свари. След като изстине, го пасирай с останалите съставки в блендер.
3Когато е готов хумуса, е добре да го прибереш за малко в хладилника, за да стегне, но аз често нямам време и търпение за това.
4Нарежи една краставичка на колелца и ги подреди в плато за сервиране. Прехвърли хумуса в пош или най-обикновен шприц и го шприцовай на красиви розички върху краставичките. Сложи по 2 клонки от дивия лук или стеблата магданоз и си готова и за най-специалните гости!
Освен че много обичам да готвя, много обичам да готвя и за гости. Обожавам да правя различни хапки, ордьоври и малки вкусотии.
В оригиналната рецепта за хумус се слага и суров сусамов тахан. Аз веднъж просто го забравих и много ми хареса така. Някак си хумусът ми е по-свеж. У дома го хапваме редовно с много магданоз, маслини и домати. Пробвайте и тази рецепта. Ако не ти хареса, се придържайте към оригинала - с добавен сусамов тахан.
Също така в оригиналната рецепта нахутът се бели от люспата зрънце по зрънце, но това според мен е гаранция, че ще те откаже да го приготвяш въобще. Аз не го беля по две причини. Първо, защото смятам, че колкото в по-натурален вид хапваме храната си, толкова по-добре за нас. Ако махнем люспата на нахута, махаме и множеството фибри, а за фибрите предполагам знаеш колко са полезни и важни. Те са тези, които пречистват стомаха ни, грижат се за добрата ни перисталтика и че се грижат за добрата ни чревна флора.
Втората причина да не махам люспите, е, че блендерът ми е достатъчно мощен, за да ги смели на фина паста и да не се усещат въобще.
Така че пропусни тази стъпка и се наслади на храната си 🙂
А всъщност има и трета причина – ако трябва да беля люспите с моето натоварено ежедневие, което е почти 24/7…, просто нямам шанс да успея!