fbpx
Парти хапки с хумус
Парти хапки с хумус

Парти хапки с хумус

  By vdahnovenia    , , , , ,   

февруари 26, 2018

Днес ти предлагам едно от любимите ми неща, което всъщност е още една вариация по темата бързо, лесно и ефектно.

Тази рецепта е тествана пред много ширка публика и винаги се харесва изключително много.
Можеш да сервираш само хумуса, като му добавиш маслини и червен пипер. Или да го добавиш към любимата си салата, основно ястие или... в пролетните с рулца.

  • Cook: 15 mins

Ingredients

Продукти за хумуса:

2 чаши около 200 грама сух нахут

сока на 1 лимон

1⁄3 чаша зехтин

2 - 3 скилидки чесън

хималайска сол на вкус

1 ч.л. червен пипер

вода, колкото да покрие нахута

1 ч.л. кимион по желание. (Тази подправка е малко специфична, затова опитайте малко количество и ако ви хареса, сложете на всичкия хумус.)

За украсата:

1 краставица

7 - 8 стръка див лук. Ако не разполагате с див лук, можете да ползвате дръжки от магданоз.

По желание:

1 с.л. сусамов тахан - неизменна част от оригиналната рецепта е!

Directions

1Накисни нахута във вода, като добавиш малко сода за хляб. Остави го да престои минимум 12 часа, а за предпочитане и 24.

2Изхвърли водата, изплакни го и го свари. След като изстине, го пасирай с останалите съставки в блендер.

3Когато е готов хумуса, е добре да го прибереш за малко в хладилника, за да стегне, но аз често нямам време и търпение за това.

4Нарежи една краставичка на колелца и ги подреди в плато за сервиране. Прехвърли хумуса в пош или най-обикновен шприц и го шприцовай на красиви розички върху краставичките. Сложи по 2 клонки от дивия лук или стеблата магданоз и си готова и за най-специалните гости!

Освен че много обичам да готвя, много обичам да готвя и за гости. Обожавам да правя различни  хапки, ордьоври и малки вкусотии.

В оригиналната рецепта за хумус се слага и суров сусамов тахан. Аз веднъж просто го забравих и много ми хареса така. Някак си хумусът ми е по-свеж. У дома го хапваме редовно с много магданоз, маслини и домати. Пробвайте и тази рецепта. Ако не ти хареса, се придържайте към оригинала - с добавен сусамов тахан.

Също така в оригиналната рецепта нахутът се бели от люспата зрънце по зрънце, но това според мен е гаранция, че ще те откаже да го приготвяш въобще. Аз не го беля по две причини. Първо, защото смятам, че колкото в по-натурален вид хапваме храната си, толкова по-добре за нас. Ако махнем люспата на нахута, махаме и множеството фибри, а за фибрите предполагам знаеш колко са полезни и важни. Те са тези, които пречистват стомаха ни, грижат се за добрата ни перисталтика и че се грижат за добрата ни чревна флора.

Втората причина да не махам люспите, е, че блендерът ми е достатъчно мощен, за да ги смели на фина паста и да не се усещат въобще.
Така че пропусни тази стъпка и се наслади на храната си 🙂

А всъщност има и трета причина – ако трябва да беля люспите с моето натоварено ежедневие, което е почти 24/7…, просто нямам шанс да успея!

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню