fbpx

„Пържени“ картофки

  By vdahnovenia    

февруари 26, 2018

Шшшт, вечеряме пържени картофи. Пробвайте и вие, само не казвайте на всеослушание, че не са пържени, а печени!

Технологията, както можете да се досетите, е изключително лесна. На финала имате едни сочни, хрупкави картофки, които не сте обикаляли 100 часа и не сте поляли с 1 литър олио. И не само че е много вкусно, но сте спестили и доста време. Е, да започваме.

  • Cook: 30 mins

Ingredients

картофи

солена вода

зехтин или олио от гроздови семки на спрей

Directions

1Обелваме и нарязваме 1 килограм картофи. Потапяме ги в студена солена вода, след което ги замръзяваме леко – за около 20 – 30 минути. (Все още не съм пробвала със съвсем замръзнали картофи. Може и да се получи.) Изваждаме полузамръзналите картофи от фризера и ги слагаме в тава върху хартия за печене. Напръскваме ги със зехтин или олио от гроздови семки на спрей. Ако не разполагате с такъв, може да сложите картофите в кръгла купа, да полеете с малко зехтин (олио от гроздови семки) и да разбъркате хубаво, след което пак ги слагате в тава върху харията. Печете в предварително загрята до 250 градуса фурна.

2Сега вече тук всеки сам трябва да експериментира с режимите на фурната, но аз като цяло използвам първоначално само вентилатор с горно нагряване, за да не ми залепват картофите на хартията за печене. След 5 минути намалявам фурната на 200 – 220 градуса и включвам на горно и долно нагряване отново с вентилатор. Разбърквам картофите и ги оставям още около 15 минути да се изпекат до желаното златисто. Открих страхотен начин за разбъркване – просто повдигате по-рязко хартията за печене от различните краища и всички картофи се объркват и събират в центъра, разбира се, ако не са залепнали преди това. После само разстилам с помощта на шпатула.

3След като са готови, ги поливам със сос от зехтин и лимон в съотношение 2:1. Вкусни са както топли, така и студени!

Voila!

P.S.: За да направите вечерята още по-приятна,през времето, докато чакате да замръзнат и да се изпекат картофите, полсушайте приятна музика, насладете се на хубава книга или си поиграйте с децата!

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню