fbpx

Супер вкусни пица крекери без изкуствени овкусители – мисията възможна!

  By vdahnovenia    

януари 12, 2018

  • Prep: 20 mins

Ingredients

Продукти:

200 g сурова, а не бланширана елда. На цвят трябва да е бледокафеникава до светлозелена, а не тъмнокафява.

1 домат

1 стрък праз лук

1 с.л. риган

1 с.л. сминдух

2-3 скилидки чесън

3-4 стръка прясна целина

1 с.л. брашно от коприва

2-3 с.л. сусам

щипка сол само ако настоявате

Directions

1Вода за накисване на елдата и още една – две чаши за крекерите.

23 супени лъжици смлени семена от чиа или ленено семе – по желание, за получаване на по-здрава текстура. Ако се спрете на лененото семе, имайте предвид, че той леко променя вкуса и често доминира.

3Допълнително по желание можете да добавите конопен протеин и хранителна мая.

4Конопеният протеин ще увеличи протеиновото съдържание и ще добави ядков привкус, а хранителната мая ще придаде допълнителен вкус на сирене.

5Аз по-често ги правя без последните три съставки и вкусът е достатъчно добър, така че, ако ги нямате налични, можете да пробвате и без тях. Имайте предвид, че крекерите все пак ще са леко ронливи, ако няма чиа или ленено семе.

6И така, да започваме.Накисваме елдата в два пъти повече вода и я оставяме да престои за около 10 – 12 часа – една нощ или един ден. Аз я накисвам в стъклена купа с капак, за да ми е по-лесно изплакването после. Ако не разполагате с такава купа, можете да изпробвате стария изпитан метод – в буркан, покрит и стегнат с марля. За да ви е по-лесно с организацията, ви предлагам да я накиснете в четвъртък сутринта. Когато се върнете от работа, излейте водата и изплакнете елдата. Внимавайте с отцеждането. Не трябва да остава много вода вътре – в идеалния вариант никаква, за да не се вмиришат кълновете ви. В петък сутринта повторете процедурата. Ще ви отнеме точно 1 минута! Сега е моментът да си погледнете отново списъка с необходимите продукти, за да не се окаже, че имате кълнове, но ви липсва някоя от останалите съставки. И така, в събота сутринта сме готови да правим крекери.

7В кухненски робот или блендер слагаме елдата, нарязаните праз лук, домат, скилидки чесън и целина. Добавяме всички сухи съставки и доливаме с вода до половината на съдържанието на купата. Мелим сместа, докато елдата се раздроби съвсем и всички съставки се смесят добре.

8Изсипваме сместа в две големи тави, постлани с хартия за печене, и заравняваме. Сушимна минималната температура в продължение на 6 до 8 часа. Идеалната температура е 45 градуса.

9Сервираме просто така или гарнирани с маслинова паста, резени авокадо и хранителна мая. Bon appetite!

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню