

Сурово Тирамису (веган и без глутен)
By vdahnovenia Десерти Без глутен, Без захар, Без млечни продукти, Веган сурово
април 3, 2018
Тази рецепта заслужава особено внимание, защото се приготвя сравнително лесно, а резултатът е не само сполучлива алтернатива на любимото тирамису, но дори го надминава. В същото време е без млечни продукти и глутен. Сигурни сме, че направите ли го веднъж, ще повторите много скоро.
- Prep: 20 mins
Ingredients
Бишкотен слой (основа)
2 с.л. кокосово масло, разтопено
Шоколадов мус-слой
3/4 чаша орехи, предварително накиснати*
3/4 чаша сурово кашу, предварително накиснато*
6 с.л. неподсладено ванилово бадемово мляко
4 с.л. кокосово масло, разтопено (или 1 с. л. разтопено какаово масло вместо 1 с. л. кокосово масло за по-интензивен и дълбок аромат на шоколад)
1 ч.л. екстракт от ванилия (или ¼ л. натурална ванилия)
1½ ч.л. нескафе (или малко повече – за по-силен вкус)
Крем слой
1/2 чаша сурово кашу, предварително накиснато*
1/4 чаша неподсладено ванилово бадемово мляко
2 с.л. кокосово масло, разтопено
1 ч.л. ванилов екстракт (или ½ ч. смляна натурална ванилия)
Покритие
Directions
За основата
1Сложете всички съставки на основния слой в кухненския робот, за да ги комбинирате в лепкава смес. Изсипете я във форма за торта с малък диаметър (15-18 см) и натиснете надолу, за да се получи равна основа. Поставете във фризера, докато работите по следващата стъпка.
За шоколадовият мус
1Смесете всички съставки за шоколадовия мус в мощен кухненски робот и мелете до получаване на гладка еднородна смес. Изсипете върху основата. Поставете формата отново във фризера, докато работите по следващата стъпка.
За крема
1Почистете блендера, сложете всички съставки за крем слоя и бъркайте до получаване на гладка смес. Сложете тази смес върху предния слой във формата за торта, като внимавате да я разпределите леко и равномерно, а не я излеете наведнъж, така че слоевете да се смесят. Загладете горната част. Покрийте тавата и замразете за 6 часа или за една нощ.
За украса
1Преди да сервирате, поръсете отгоре с малко какао на прах и няколко счукани какакови зърна. Дръжте тортата замръзнала до сервиране.
* За предварително накисване на ядките: поставете в стъклена купа, покрийте с вода, и оставете да киснат 4 часа (или за една нощ в хладилника). След това отцедете и изхвърлете водата. Изплакнете ядките.
За бързо накисване, залейте с топла вода и накиснете за 15 минути, след това отцедете и изхвърлете вода. (Забележка: тази техника не запазва хранителните стойности на ядките, както при традиционната техника на накисване по-горе).
Допълнителна забележка: целта на накисването на ядките е да се активират и да се омекотят, за да се смелят в гладка, подобна на чийзкейк, консистенция. Подходящите техники за накисване също така увеличават усвояването им от организма, като обогатяват състава на ядките с ензими, витамини и минерали.