fbpx

Торта Рафаело

  By Borislava Lutskanova  ,   , , ,   

ноември 22, 2018

Отварям нова рубрика, където ще публикувам не малка част от рецептите на Vdahnovenia natural shop. Тук ще споделям и много практичен опит – кое как точно се изпълнява и защо се изпълнява по точно определен начин, а не по друг. Така, че дори и да не сте опитвали от нашите торти следете рубриката, защото ще си стане един сериозен готварски курс.

Реших да подаря тези рецепти на всичките ни бивши клиенти, защото след като затворихме магазина, много от вас ми писаха с молба да им изпратя рецепта за любимата им торта. Е, след като магазинът го няма, реших, че ще е хубаво тези торти да продължат да живеят под някаква друга форма.

Започваме с една от първите ми здравословни рецепти. Правя тази торта от вече почти 10 години. И честно казано, всеки път съм изненадана от резултата и от това колко гениално се съчетават няколкото съставки, които са в основата на рецептата.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 10 mins

Ingredients

600 грама кашу

100 грама кокосови стърготини + още около 20 грама за поръсване

250 грама мед

60 грама кокосово масло

1/2 ч.л. екстракт от ванилия

Directions

Рецептите на Vdahnovenia natural shop.

1Кашуто* се смила на брашно в робота с S-образния нож. Добавят се стърготините и се пуска робота, за да се смесят съставките – 2 – 3 секунди.

Тук искам да обърна внимание на една много често срещана грешка при някои от хората, които съм обучавала.

1При мощен блендер може да се изкушите да пуснете всички съставки в него и да ги смелите. Но това е голяма грешка, която тотално разваля вкуса на тортата и съсипва продуктите. Причината е, че при наличие на масло ядките се смилат по много по-различен начин – стават на тахан, а ние не търсим този ефект, защото имаме предимно течни съставки в продуктите, и ни трябват сухи, за да балансират и да направят сместа хомогенна. Ако смелите всички съставки наведнъж, ще започне да се отделя масло от кашуто, което да е с консистенция на зехтин. В тази рецепта търсим ефекта на тестото. Затова първо смиламе ядките на брашно, размесваме го с кокосовите стърготини и едва след това добавяме останалите (течни) съставки.

2Добавят се медът, кокосовото масло и ванилията и се пуска отново роботът. Сместа е готова, когато стане хомогенна, т.е. на тесто. За целта се мели на най-висока скорост около 5 – 6 минути или 10-ина – много зависи колко мощен е кухненският ви робот, но трябва да получите тесто.

3Изсипва се във форма за торта и се поръсва обилно с кокосови стърготини.

4Тортата е за форма за торта с диаметър 26 см и е за 14 парчета. Става доста твърда, но това е защото искаме да има характер. Обмислям експеримент за комбинация на твърд блат с по-ефирен крем. Очаквайте скоро експеримента. А сега се насладете на едно истинско съвършенство 

5*Обикновено спазвам препоръките за киснене на ядки, но при торти го правя много рядко. Причината е, че, както вече писах, търсим консистенция на брашно. Ако ядките са накиснати предварително, нямат същия характер и не успяват да стегнат хубаво тортата. Ако искате да направите крем, накиснатите ядки ще са идеални, но за блат за торта по-добре избягвайте накисване. Другата причина, поради която не накисвам ядките в торта, е, че така се скъсява трайността на тортата. А дори и да я правите за домашни условия, едва ли можете да се справите с цяла торта за един ден. А на следващия ден торта, направена с накиснато за 4 часа кашу, ще има различен, не особено свеж и така грабващ аромат и вкус.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню