Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко - Вдъхновения
torta-chist-shokolad
torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

  By Borislava Lutskanova  ,   , ,   

март 15, 2019

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти :)
Успех :)

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 30 mins

Ingredients

Продукти за торта с форма 24 см.

120 грама какаово масло, разтопено

225 грама кокосово масло, разтопено

300 грама сусамов тахан

300 грама мед

150 грама натурално како на прах

1/2 ч.л. ванилия

За украса

1/4 чаша кокосов чипс

зрънцата от 1/4 нар

Directions

1Ако кокосовото и какаовото масло са твърди, разтопи ги на водна баня – това е най-бавната част.

2Докато чакаш, сложи всички съставки в блендера (става и в кухненски робот с S-образен нож), добави и маслата и разбий на бавна скорост до хомогенна смес. (ВНИМАВАЙ! Ако разбиваш на висока скорост, има вероятност да пресечеш меда, маслата да се отделят от него и да не получиш хомогенна смес. Така че не бързай! И без друго това е най-бързата торта!)

3Излей сместа във форма за торта и я остави да стегне в хладилника - за около 30-на минути до час.

4След като тортата е готова я извади от формата и я поръси първо с чипса, а после със зрънцата от нар.

Внимавай при разрязването на тортата!

Извади я от хладилника за около 15 минути, преди да я разрежеш, и я остави леко да се отпусне. Наличието на какаово и кокосово масло я правят доста твърда (особено ако е с половината количество мед!), затова има нужда леко да омекне. В противен случай има вероятност не да разрежеш тортата, а да я начупиш на неравномерни парчета.

Спокойно! Това няма да попречи на вкуса и хранителните ѝ качества! Само видът ѝ ще е по-артистичен ;)

Да ти е сладко!

Сподели ни колко време ти отне да я приготвиш и какви бяха отзивите на околните.
Покрай мен всички обожават тази торта.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.