

Шоколад с кокос и боровинки
By Borislava Lutskanova Десерти, Закуски, Кулинарно училище АИП, Без глутен, Без захар, Без млечни продукти, Веган, Микробиом диета, Нисковъглехидратна, Програма "Ключът към бързият метаболизъм" сурово
февруари 12, 2019
Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!
Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям 🙂
Ако искаш да започнеш да намаляш количеството захар, което консумираш всеки ден, си дай време!
Нали знаеш как се изяжда слон?
Хапка по хапка 🙂
Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпелива, с времето ще имаш прогрес и след само 1 месец ще си намалила драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.
А защо да го правиш? За да имаш повече енергия, да се радваш на по-прекрасна кожа и за да се грижиш по-лесно за фигурата си.
А днешните шоколадчета са право в целта!
Directions
Подготовка на кокосово-боровинковите барчета
1Смесви всички съставки, без какаовата маса в кухненски робот (или с пасатор), докато се смесят добре.
2Прехвърли сместа в правоъгълна или квадратна тава и прибери в камерата, за да стегне добре. Изравни повърхността, за да станат равномерни и самите шоколадчета после.
3През това време разтопи какаовата маса на водна баня, като внимаваме водата да не е прекалено гореща. Все пак искаме какаовата маса да остане сурова.
4Трикът в тази рецепта е, че не използваме подсладен шоколад и не го подслаждаме допълнително, защото съчетанието на истински горчив шоколад със сладката кокосово-боровинкова плънка създава невероятна експлозия от вкусове и наслада за сетивата. Но ако си скептична, може да добавиш малко кокосов нектар, кленов сироп или кокосова захар. Преди да го направиш обаче, опитай да направиш поне едно шоколадче с неподсладен шоколад. Ще се изненадаш колко ще ти хареса.
Сглобяване на барчетата
1След като какаовата маса се разтопи, подготви една дъска, покрита с хартия за печене, и я сложи до шоколада.
2Извади от камерата тавата с кокосово -боровинковата смес и с помощта на остър нож я нарежете на барчета. Може да са по-големи или по-малки. Ти избираш. А може и да са на малки квадратчета, за да станат като бонбони или петифури.
3Потапяй бързо барчетата в шоколада и ги подреждай върху хартията за печене.
4Когато започнат да се стоплят, самите барчета от кокос ще започнат да стават по-меки и няма да могат да поемат от шоколада. Ще разбереш по това, че започва буквално за секунди да се свлича целият от барчето. Затова върни ги отново в камерата, за да стегнат още малко. Сложи и дъската с вече готовите шоколадчета в хладилника, за да стегнат и те.
5През това време поддържай водата леко топла, за да не се втвърди шоколадът. На степен 1 е достатъчно. Трябва да работиш наистина бързо, но не се притеснявай – това умение ще дойде с времето. Повтори колкото пъти е нужно до приключване на някоя от съставките – барчетета или шоколада. Зависи колко плътна шоколадова обвивка правиш.
Как да темперираш и да направиш собствен домашен чист шоколад вижте тук.
Срокът на съхранение на шоколадчетата е около 3 седмици, но се съмнявам, че ще оцелеят толкова дълго.
Тази рецепта е подходяща за:
- Ключът към бързият метаболизъм - 3 фаза
- АИП, ако замениш меда с кокосова захар
- Микробиом диета, фаза 2
- Вегетарианска/веган диета
- Режим за без глутен и без млечни
- Елиминационна диета без ядки
А ако търсиш още кокосови предизвикателства, виж в новата ни книга „Чудото кокосово масло“.