fbpx
Шоколад с кокос и боровинки
Шоколад с кокос и боровинки

Шоколад с кокос и боровинки

  By Borislava Lutskanova  , ,   , , , , , , ,   

февруари 12, 2019

Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!

Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям
🙂
Ако искаш да започнеш да намаляш количеството захар, което консумираш всеки ден, си дай време!

Нали знаеш как се изяжда слон?

Хапка по хапка 🙂

Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпелива, с времето ще имаш прогрес и след само 1 месец ще си намалила драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.

А защо да го правиш? За да имаш повече енергия, да се радваш на по-прекрасна кожа и за да се грижиш по-лесно за фигурата си.

А днешните шоколадчета са право в целта!

Ingredients

150 милилитра кокосово мляко – от консерва

200 грама кокосови стърготини

1/2 ч.л. течен екстракт от ванилия

100-200 грама пресни или замразени боровинки – в зависимост от това колко наситено лилаво искате да стане

40 грама мед

300 грама какаова маса

Directions

Подготовка на кокосово-боровинковите барчета

1Смесви всички съставки, без какаовата маса в кухненски робот (или с пасатор), докато се смесят добре.

2Прехвърли сместа в правоъгълна или квадратна тава и прибери в камерата, за да стегне добре. Изравни повърхността, за да станат равномерни и самите шоколадчета после.

3През това време разтопи какаовата маса на водна баня, като внимаваме водата да не е прекалено гореща. Все пак искаме какаовата маса да остане сурова.

4Трикът в тази рецепта е, че не използваме подсладен шоколад и не го подслаждаме допълнително, защото съчетанието на истински горчив шоколад със сладката кокосово-боровинкова плънка създава невероятна експлозия от вкусове и наслада за сетивата. Но ако си скептична, може да добавиш малко кокосов нектар, кленов сироп или кокосова захар. Преди да го направиш обаче, опитай да направиш поне едно шоколадче с неподсладен шоколад. Ще се изненадаш колко ще ти хареса.

Сглобяване на барчетата

1След като какаовата маса се разтопи, подготви една дъска, покрита с хартия за печене, и я сложи до шоколада.

2Извади от камерата тавата с кокосово -боровинковата смес и с помощта на остър нож я нарежете на барчета. Може да са по-големи или по-малки. Ти избираш. А може и да са на малки квадратчета, за да станат като бонбони или петифури.

3Потапяй бързо барчетата в шоколада и ги подреждай върху хартията за печене.

4Когато започнат да се стоплят, самите барчета от кокос ще започнат да стават по-меки и няма да могат да поемат от шоколада. Ще разбереш по това, че започва буквално за секунди да се свлича целият от барчето. Затова върни ги отново в камерата, за да стегнат още малко. Сложи и дъската с вече готовите шоколадчета в хладилника, за да стегнат и те.

5През това време поддържай водата леко топла, за да не се втвърди шоколадът. На степен 1 е достатъчно. Трябва да работиш наистина бързо, но не се притеснявай – това умение ще дойде с времето. Повтори колкото пъти е нужно до приключване на някоя от съставките – барчетета или шоколада. Зависи колко плътна шоколадова обвивка правиш.

Как да темперираш и да направиш собствен домашен чист шоколад вижте тук.

Срокът на съхранение на шоколадчетата е около 3 седмици, но се съмнявам, че ще оцелеят толкова дълго.

Тази рецепта е подходяща за:

А ако търсиш още кокосови предизвикателства, виж в новата ни книга „Чудото кокосово масло“.

00:00

Nutrition Facts

Serving Size24
Calories140
Sodium3.2
Potassium61.8
Protein2.4
Sugar1
Total Fat10.9
Saturated Fat7.7
Polyunsaturated Fat0.1
Monounsaturated Fat0.2
Total Carbohydrates7.6
Dietary Fiber3

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню