fbpx

Ядково суши с козе сирене и люти чушки

  By vdahnovenia    

февруари 26, 2018

Обикновено си приготвям ядково суши с краставички, авокадо и рукулаи/или сушени домати, но този път бях провокирана от един буркан люти чушки, за които търсех подходящо съчетание. Ето и цялата комбинация.

  • Cook: 20 mins

Ingredients

4 – 5 листа нори

За основата:

1 чаша слънчогледови семки

1 скилидка чесън – по желание, но може и да се пропусне

2 с.л. лимонов сок

щипка хималайска сол

За плънката:

1/2 авокадо, нарязано на ленти

4 - 5 сушени домата – по желание

50 g козе сирене нарязано на малки кубчета или на ленти

7 -8 люти чушки, моите бяха изпечени, обелени и консервирани

по желание и нещо зеленолистно – спанак, рукола или… каквото предпочитате

Directions

1Накисваме слънчогледовите семки за минимум 8 часа. Слагаме в блендерас S- образен нож, слънчогледовите семки, чесъна, солта и лимоновия сок. Блендираме леко, колкото да се натрошат и овкусятядките.

2Сглобяваме сушито, като слагаме по малко от слънчогледовата смес върху норито. Разпределяме я равномерно. Отгоре нареждаме авокадото, козето сирене, лютите чушки, рукулата и сушените домати, ако ще слагаме такива. Свиваме сушито и прибираме в хладилника. Нарязваме, преди да сервираме със соев сос (само от органичен произход!) и уасаби.

Ако сте прочели поне две статии от блога ми, предполагам вече сте се убедили, че не си падам много по традиционната кухня. Водещо за мен е не само здравословното хранене, но и изследването на нови вкусове. Като под здравословно хранене на първо място разбирам правилно съчетаване на храните, а на второ използване на чиста храна, по-възможност от органичен произход, но дори и да не е от органичен произход, то със сигурност се старая тя да не върви с допълнителни екстри като любимите ми: соев  лецитин, мононатриевглутамат, хидрогенирани мазнини, и т.н. – списъкът наистина е много дълъг.

Готвенето за мен е предизвикателство и в това предизвикателство откривам нови територии. Харесва ми да откривам нови съставки, да изпробвам нови рецепти и да експериментирам. Така се роди и идеята за тази рецепта. Преди много обичах суши. Всъщност то е още една от храните, която много погрешно е рекламирана като здравословна, но може би някой друг път ще пиша за митовете за здравословните храни. Полезното в сушито са водораслите, и разбира се,от части рибата. Проблемът с нея е, че тя обикновено е доста силно замърсена и е погълнала страхотни количества тежки метали, но дори и да е органична  пак остава белият ориз като силно нездравословен фактор и като лоша комбинация ориз – риба (въглехидрат – протеин). Няма да се спирам на принципите на разделното хранене, които вероятно вече знаете, а ако не, то можете да ги прочетете навсякъде.

Всъщност причината вече да не обичам суши, не е нито една от гореизброените, въпреки че определено белият ориз отдавна не ми е по вкуса. Истинската причина е, че вече ям ядково суши. Много ще се радвам, ако този вариант успее да набере популярност. Първите отзиви на клиентите на Caffeto в The Hall, чието меню подготвях миналата пролет, са повече от очарователни. Искрено се надявам повече хора да го опитат и да се влюбят в него като мен.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Меню