Хляб от елда

Хляб от елда

Моментът, в който една твоя мечта се сбъдне, е страхотен! Искрено пожелавам на себе си и на теб да имаме повече такива моменти в живота си и да им отдаваме нужното време за наслада! Особено се радвам, когато ми се сбъдне някоя дългоочаквана мечта, какъвто е този случай. От големия ми „хлебопекарски“ период, когато правех хляб с квас в каменна пещ, всяка седмица си мечтая за керамична плоча за печене на хляб. Всички майстори хлебари, от които се учех тогава, препоръчваха да печем хляба на керамична плоча, особено ако печем във фурна. Е, вече мога да се похваля, че съм горд собственик на такава плоча и разбира се, започвам експериментите със заразителен (надявам се) ентусиазъм!

Естествено, първото нещо, което решавам да пробвам, е безглутенов хляб от елда. Радвам се на резултата от първия ми опит, защото, макар и да обичам елда, тя е доста специфична като вкус и не винаги финалът е толкова очарователен като този безглутенов хляб. За сметка на това пък рецептата е изключително семпла и лесна за изпълнение.

Необходими продукти:

  • 250 грама брашно
  • 1 супена лъжица хуск*
  • 1 чаена лъжица сушен магданоз
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1/2 чаена лъжица хималайска или морска сол
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода за хляб
  • 1 супена лъжица нефилтриран ябълков оцет
  • 300 милилитра вода
  • 2 супени лъжици краве масло или зехтин за намазване на плочата (тавата за печене)
  • по-желание нещо за поръсване – Аз използвах нигела (черен кимион), но ти можеш да сложиш овесени ядки, сусам, ким или нещо друго, което харесваш.

* В тази рецепта реших да използвам хуск като естествен заместител на глутена. Хускът е изключително богат на фибри и прави хляба по-мек и пухкав. Целта му в рецептата е да направи хляба по-структуриран, по-бухнал и не толкова ронлив. Можеш да го замениш с ксантова гума, смляно ленено семе, яйце или веган заместител на яйца. Аз обаче съм очарована от действието на хуска и определено ще заместя ксантовата гума в повечето си безглутенови рецепти. Проблемът на гумата е, че ако прекалиш с нея, тя създава един еластичен ефект, който особено за бисквити не е никак приятен. Тоест прекалено много се разчита на точната дозировка на ксантовата гума и половин грам повече може да съсипе рецептата. Поне моят опит е такъв.

Време за приготвяне: 1 ч.

Начин на приготвяне:

  1. Е, да започваме! Ако не разполагаш с керамична плоча за печене, можеш да използваш обикновена тава, в която предварително си сложила хартия за печене. Включи фурната на 220 градуса да загрее, като предварително поставиш плочата вътре, за да се нагрее и тя. През това време смеси сухите съставки в купа и разбъркай добре.
  2. В отделна купа смеси водата и оцета и пак разбъркай добре. Добави към сухите съставки и разбъркай всичко. Когато съставките се размесят добре, изсипи върху нагорещената плоча и затвори фурната.
  3. След 10 минути намали на 170 градуса и печи до готовност. Ще разбереш, че хлябът е готов, когато го боднеш с клечка за зъби и при изваждането си тя остане суха, което при мен се получи след 40-та минута, но все пак проверявай, защото различните фурни пекат различно.
  4. След като извадиш хляба, остави да изстине и сервирай като закуска или към любимия си обяд.

Да ти е сладко! 😉

2 коментара. Leave new

  • Здравейте.
    Следвах рецептата, но сместа стана твърда и трошаща се и трябваше да я направя на топка, за да я прехвърля в тавичката.
    В допълнение: количеството кимион е прекалено много и се усеща неприятно миризмата му още при смесвате на съставките.
    Изобщо не се изпече и я изхвърлих.

    Отговор
    • Здравейте! Сигурна ли сте, че премерихте точно съставките? Защото рецептата е правена многократно и хлябът не става трошлив. По отношение на кимиона е въпрос на вкус. И там е нормално да не ви хареса, ако сре свикнали с по-стандартно подправки.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed