Маршмелоу само с 3 съставки
По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.
Затова днес сме подбрали „Маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: „Никсовъглехидратно хранене за всеки ден – бързо и лесно“, която излиза в края на тази седмица.
И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 – 15 минути. Увери се сама!
Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.
Необходими продукти:
- 1 чаша (200 мл) студена вода
- 3 с.л. желатин
- 1/2 чаша ксилитол, еритритол или микс от тях + още 1 – 2 супени лъжици за поръсване*
- 1 ч.л. екстракт от стевия – по желание, но може и да се пропусне
- 1/2 ч.л. ванилия на прах или няколко капки течен екстракт – отново по желание
- 1/4 ч.л. прах от цвекло (за розов цвят) или куркума за жълт. За оранжев цвят добави още куркума. Може да пропуснеш оцветителя и да оставиш бонбоните бели.
*Ако не разполагаш с подсладител, замени с пудра захар. Предполагам, че пак ще стане, но не използвам от много години. Направено дори и с пудра захар, това маршмелоу ще в пъти по-полезно от готовите в лъскава опаковка.
Няколко думи за подсладителите. Дори и обявени като безвредни – еритритола и ксилитола, все пак са подсладители! И като такива все пак предизвикват реакция на измамна сладост. Не са много препоръчителни за ежедневна употреба! Използвай в малки дози и от време на време! Мисля, че този празник си заслужава
Време за приготвяне: 10 мин.
Начин на приготвяне:
- В половината от студената вода (100 мл) накисни желатина. Разбъркай енергично и остави настрани.
- Останалата вода (100 мл) сложи в тенджера и постави на котлона. Включи на максимална степен. Когато водата заври, добави подсладителя.
- Бъркай, докато се разтвори добре, и махни от котлона.
- Излей подсладената вода в кухненският робот (ако твоят има опция за миксер) или просто в купа. И си приготви миксера.
- Добави желатина, който междувременно трябва да е стегнал, и започни да разбиваш на най-ниската степен на миксера.
- Когато желатинът се смеси с топлата вода, разтопи се и започне да се пени, превключи на средна скорост.
- Продължи да разбиваш на средна скорост още около 5 минути. Ще забележиш как сместа започва да се уплътнява, но все още е леко течна.
- Сега е моментът да добавиш стевията, ванилията и оцветителя.
- Продължи да разбиваш, вече на максимална скорост. Ще ти отнеме още около 3 до 5 минути – в зависимост от мощността на миксера.
- И сега идва най-трудната част – да прехвърлиш сместа в тавичката. Застели тавичка с размери 15 х 10 см с хартия за печене. Поръси с избрания подсладител и прехвърли сместа в тавичката. Започни да заглаждаш с шпатула, която предварително си намокрила малко. Мокри я периодично, докато загладиш… относително равномерно. Малко е трудничко, но усилията ти ще бъдат възнаградени!
- Поръси с още малко от подсладителя.
- Охлади в хладилник за минимум 2 часа.
- Извади от формата и нарежи на парчета.
ВНИМАНИЕ!
Ако имаш деца, направи поне 2 дози, защото тази буквално се изпарява.
Коментарът на сина ми е: „Леле, то е точно като истинско! Не, дори е много, много по-вкусно от истинското.“ На дъщеря ми: „Защо ни го правиш чак сега?“
Готовото маршмелоу може да хапваш директно, да го сложиш върху бисквита и/или да го полееш с шоколад. Може да го добавиш в торта, украса на торта или да декорираш с него сладолед. Или просто да го потопиш в горещо какао.
Ако все пак ти остане малко неизядено количество, го прибери в стъклен буркан и го затвори плътно.
Сега няколко думи за хранителната боя.
Винаги можеш да използваш натурални оцветители. Както видя, тук съм използвала прах от цвекло за розово. Можеш да използваш:
- куркума за жълто или оранжево – в зависимост от количеството;
- спирулина и/или матча за зелено;
- синя спирулина за синьо;
- акай или смлени боровинки за лилаво;
- какао за кафяво или черно – пак зависи от количеството, което ще сложиш.
Но почти на всичко има натурален заместител. Не спирай да търсиш алтернативи! Ключът е в нагласата!
Успех! Ако направиш други цветове, ще се радвам да ни споделиш снимка. 🙂