Най-добрите моктейли:

Безалкохолни напитки, които укрепват здравето ни!

моктейл

Много хора обичат вкуса на алкохолните коктейли. Но не харесват многото нежелани странични ефекти на алкохола – като връзката му с разстройствата на настроението, затлъстяването, чернодробните заболявания и рака на гърдата. И точно тук е мястото на моктейлите. За това днес споделяме повече информация как да си направим моктейли.

Много пъти сме подсещали, че можеш да се насладиш на питие, което е вкусно и празнично, без да си с ужасен махмурлук на следващия ден. Разгледай рецептите ни за вкусни моктейли, за да се убедиш в това.

Освен това безалкохолните коктейли всъщност могат да подобрят здравето ни, като включват съставки, богати на хранителни вещества. Те не подхранват склонността ни към пристрастяване, за разлика от алкохолните напитки. Безопасни за всеки, включително за бременни жени и дори за деца.

Как можем да започнем да заменяме нездравословните напитки за възрастни с безалкохолни подхранващи здравето коктейли? Нека разберем.

Какво е моктейл?

 

Моктейлите са безалкохолни напитки, често направени така, че да имитират обикновени коктейли, без да съдържат алкохол. Някои от най-известните и най-обичаните безалкохолни коктейли включват Virgin Bloy Mary и Virgin Piña Colada.

Безалкохолен коктейл “Пина Колада”

Основната разлика между моктейлите и коктейлите е, че моктейлите не съдържат алкохол, докато коктейлите са по своята същност алкохолни. Моктейлите, или безалкохолните коктейли, ни позволяват да се насладим на „забавна“ напитка, която няма нито една от тези изключително незабавни последици за здравето.

Изследванията показват, че пиенето на твърде много алкохол в дългосрочен план или дори само в един случай може наистина да повлияе негативно на здравето на нашето тяло. Това може да включва отслабена имунна система, увреждане на сърцето, чернодробно заболяване и повишен риск от рак, наред с други.

Тъй като все повече и повече хора се обръщат към коктейлите като предпочитана категория алкохолна напитка, тези, които не консумират алкохол, търсят нещо, което може да държат в ръцете си и да пият на парти например. Нещо, което да изглежда като коктейл, но всъщност да не съдържа никакъв алкохол. Така се появяват моктейлите. Те продължават да набират популярност и стават все по-здравословни. Освен това много ресторанти и барове са все много по-креативни с опциите си за безалкохолни коктейли.

 

Най-добрите моктейли

 

Най-добрите моктейли не само предлагат освежаващ, добър вкус, но и са направени със здравословни съставки.

Винаги търсим рецепти, които не са с високо съдържание на захар или празни калории, а вместо това включват пресни храни, като ананас, портокал, мента, сок от лайм и други летни фаворити.

Газираната минерална вода е чудесна основа за безалкохолен коктейл и служи като много по-здравословна алтернатива на газираните или сладките напитки, направени със сироп. Добавянето на прясно приготвени сокове също е чудесно, като следващата най-добра опция са органичните неподсладени сокове.

Някои от най-добрите/най-здравословните съставки на моктейл включват:

 

 

Колко здравословни са моктейлите?

 

Е, когато са направени със съставките по-горе, ще получим следните ползи за здравето:
1. Повече хранителни вещества

Когато са направени по здравословен начин, моктейлите ни осигуряват всички предимства на съставките, които използваме, а с повечето хранителни вещества идват и повече ползи за здравето. Ако създаваме своя авторска рецепта, изцяло от нас зависи какво ще включим.

Използването на цитрусови плодове, тропически плодове и пресни билки осигурява набор от микроелементи, включително витамин С и витамин А, плюс полезни за здравето антиоксиданти.

Храни с висока хранителна плътност

 

2. Лесни за приготвяне и евтини

Друго предимство на моктейлите е, че обикновено се правят много лесно и не отнемат много време. Определено не е нужно да си опитен барман, за да създадеш добър моктейл. Освен това са по-евтини в сравнение с алкохолните напитки.

Алкохолът в коктейлите обикновено е доста скъп и почти винаги е най-скъпата съставка в тях. Когато премахнем алкохола от напитка, ние значително намалявате цената й, така че моктейлите обикновено са много по-евтини за приготвяне и закупуване от истинските коктейли.

 

3. Без махмурлук

За разлика от коктейл партито, моктейл партито няма да ни остави с махмурлук на следващата сутрин, изправяйки ни пред симптоми като главоболие, умора и мозъчна мъгла.

Една от основните причини хората да предпочитат безалкохолните пред алкохолните напитки, е, че могат да пият нещо, което е вкусно, без да трябва да плащат за него със състоянието и здравето си в краткосрочен или дългосрочен план.

Стига да избираме нашите безалкохолни напитки внимателно (със сигурност с ниско съдържание на захар), можем да пием умерено и да се чувстваме чудесно на следващия ден. Все пак се наслаждавайте умерено, защото дори безалкохолните напитки съдържат калории и захари.

 

4. Не водят до пристрастяване

Алкохолът е известен със своите пристрастяващи свойства, поради което алкохолизмът продължава да бъде голям проблем по света.

Според клиниката и изследователския център на Ърнест Гало към Калифорнийския университет в Сан Франциско, когато човек консумира алкохол, в мозъка се освобождават ендорфини (химикали на щастието).

Това освобождаване на ендорфини в мозъка създава усещане за удоволствие, което може да доведе до желание да пиете повече, за да пресъздадете тези хубави чувства. Тази връзка между консумацията на алкохол и изпитването на удоволствие може да породи постоянно желание за алкохол, което е един от основните атрибути на алкохолната зависимост.

Като напълно изключват алкохола, моктейлите не представляват риск от опасна и изключително нездравословна злоупотреба с алкохол и пристрастяване.

 

5. Хидратират

Моктейлите не съдържат алкохол, който е сред най-дехидратиращите течности. Един от краткосрочните ефекти от консумацията на алкохол е прекомерното уриниране поради факта, че алкохолът е диуретик, тоест това е нещо, което увеличава количеството вода, което тялото ви отделя чрез уриниране.

Когато се събудим с главоболие след консумация на алкохол, причината е, че сме дехидратирани. Докладите показват, че пиенето на прекомерни количества алкохол също може да доведе до повръщане и така – до силно намаляване на течностите и електролитите в организма.

 

Всичко важно за хидратацията + какво са електролити

С моктейлите не само пропускате дехидратиращия алкохол, но всъщност хидратирате тялото си с основни съставки като кокосова вода и газирана минерална вода.

Например включването на висококачествена кокосова вода с ниско съдържание на захар в нашите безалкохолни напитки е като спортна напитка, направена от природата и много хидратираща. Изследванията показват, че кокосовата вода е с толкова високо съдържание на калий и чудесен заместител на електролита, че се използва от спортисти като хидратираща напитка.

 

7. Безопасни за бременни, хронично болни и деца

Общоизвестно е, че алкохолът трябва да се избягва напълно по време на бременност, ако искаме да имаме здрава и жизнена бременност. Здравословният коктейл може да бъде идеалният избор за бременна жена, желаеща да изпие напитка, която да се усеща като специална, но да не представлява риск за нероденото ѝ бебе.

Моктейлите също така са чудесна алтернатива за кърмещи жени. Освен това те са освежаващи, вкусни и помагат на бременните жени да увеличат приема на хранителни вещества, като същевременно остават хидратирани.

И не на последно място, безалкохолните коктейли са подходящ избор за хронично болни хора и деца, които очевидно трябва да се въздържат от алкохол като цяло.

 

Най-лошите моктейл

 

Най-лошите коктейли са тези, пълни с рафинирани захари, изкуствени аромати и/или изкуствени оцветители. Повечето такива коктейли са с много захар и калории, но с малко или никакви хранителни вещества.

 

Някои от най-лошите съставки на моктейли включват:

 

  • Газирани напитки от всякакъв вид, особено диетични
  • Подсладен студен чай
  • Ароматизирани „хранителни“ води
  • Енергийни напитки
  • Подсладени сокове
  • Тонизираща вода (много хора не осъзнават колко високо съдържание на захар има)
  • Изкуствени аромати
  • Изкуствени оцветители
  • Захар
  • Царевичен сироп

 

 

Как да си направим моктейл

Искаш да си приготвиш моктейл в комфорта на собствената си кухня? Считай го за готово, защото има толкова много лесни коктейли за избор и всички те следват някои основни принципи или стъпки:

 

 

1. Избери основна течност или течности.

Именно на този етап трябва да избираме мъдро, защото, ако не го направим, нашият безалкохолен коктейл ще се окаже пълен със захар и празни калории.

Много рецепти изискват сок като основа, но по-добрите варианти включват газирана минерална вода, комбуча или кокосова вода.

Разбира се, минералната вода е най-добрият вариант, тъй като изобщо не съдържа захар.

Ако искаш да използваш сок, просто се увери, че е неподсладен и изцяло натурален. Огромни бонус точки, ако използваш прясно приготвени сокове, които осигуряват най-свежия вкус.

 

2.Добави цели плодове или зеленчуци.

За да увеличиш съдържанието на фибри и ползите за здравето на твоя безалкохолен коктейл, избери няколко парчета цели плодове, които подхождат на твоята основа. Органичните замразени плодове (като ананас, диня и портокал) са чудесен избор, защото също така помагат за понижаване на температурата на коктейла, без да го разреждат. Може дори да използваш ягоди, например в ягодова лимонада.

Ако пък приготвяш солен безалкохолен коктейл, може да добавиш някои зеленчуци, които обичаш.

Спа вода в шест варианта

 

3.Отгоре поръси с пресни билки или подправки.

За да увеличиш ползите за здравето на твоя коктейл, може да включиш някои билки и/или подправки. Тези малки, но мощни съставки не само увеличават здравословната полза на твоята напитка, но също така наистина подобряват вкусовия профил.

Може да добавиш още резени цитрусови плодове или настъргана кора от тях (от лимон, лайм и портокал).

 

4.Избери чаша.

Първоначалната идея зад моктейла е да създаде усещането, че пием коктейл, така че избери стъклените чаши според твоето настроение и според рецептата. Може да използваш чаша за вино, висока чаша за шампанско, чаша за мартини – каквото имаш вкъщи или е най-подходящо според теб.

 

Рецепти

 

Безалкохолните коктейли се предлагат в много разновидности: газирани, негазирани, замразени, топли и на базата на крем. Можеш да модифицираш рецептата, като използваш всякакви освежаващи пресни плодове и билки, с които разполагаш у дома.

Един от най-търсените коктейли е Bloody Mary, но без водката, разбира се, в нашия случай. Готов ли си за друг вариант на този класически моктейл?

Благодарение на съдържанието си на домати, тази напитка е пълна с ликопен, бета-каротин, фолиева киселина, калий, витамин С, флавоноиди и витамин Е. За още повече ползи за здравето рецептата включва противовъзпалителни суперхрани като хрян, куркума и зехтин.

Този безалкохолен микс със сигурност ще те накара да се почувстваш удовлетворен по най-здравословния начин.

 

Очаквай рецептата в блога ни. А до тогава Виж още рецепти тук.

 

 

 

Рискове и странични ефекти

 

За щастие, като пием моктейли, ние изключваме всички отрицателни странични ефекти на алкохола.

Разбира се, никога не прави и не избирай моктейл, който съдържа съставки, към които си алергичен или чувствителен. Ако една рецепта изисква такава съставка, просто намери донякъде равностоен заместител, за който знаеш, че ти понася и ти допада.

Ако имаш някакви свързани със здравето притеснения или приемаш лекарства, винаги се консултирай с твоя лекар, преди да добавиш нови сокове или други съставки към моктейлите си. Например грейпфрутът и сокът от грейпфрут не са разрешени при приемане на антикоагуланти.

Диабетиците и всеки, който има проблеми с кръвната захар, също трябва да бъдат много внимателни относно общото съдържание на захар в своите безалкохолни коктейли.

 

Заключение

 

Моктейлът е безалкохолна напитка, която се консумира като алтернатива на коктейлите с алкохол. Когато се прави със здравословни съставки, тази напитка е не само забавна и освежаваща, но и здравословна.

Когато поръчваш или си приготвяш моктейл, увери се, че не съдържа много захар. Вместо това избери проста рецепта с плодове, зеленчуци и/или билки в основа с ниско съдържание на захар, като газирана вода.

Някои от най-добрите съставки на моктейл? Опитай сок от лимон и лайм, ананас, диня, горски плодове, ябълка, джинджифил, мента, кокосово мляко, вода или газирана вода.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed