През последните години кетохраненето набра огромна популярност. Кетогенната диета дава тласък на метаболизма на тялото, така че то започва да изгаря мазнини, вместо захар, като основно гориво. Повечето кетогенни планове на хранене обаче водят до нездравословно висока консумация на месни и млечни продукти, при това без да се обръща достатъчно внимание на качеството на тези продукти и на произхода им. Това поражда множество въпроси и опасения, особено за хората, убедени, че растителната храна е най-полезната алтернатива както с оглед на личното им здраве, така и на добруването на планетата. Точно тук на помощ идва д-р Уил Коул с неговия кетотариански режим, базиран на най-доброто от двата свята – храненето на растителна основа и кетодиетата в нейните разновидности.
Първоначално прилагана като лечебен протокол при страдащи от епилепсия, кетодиетата е показала, че намалява възпалението и риска от множество хронични здравословни проблеми, включително болестта на Алцхаймер и някои видове рак. Подобно на кетодиетата, вегетарианските режими на хранене обаче също имат противовъзпалителни ефекти и са се доказали като полезни за здравето на сърцето, за понижаване на теглото и за контрола на кръвната захар.
Кетотарианският режим дава възможност да се насладите на богат прием на здравословни мазнини, умерено количество чисти протеини и разноцветни, изобилстващи от полезни хранителни вещества зеленчуци, без грешките и рисковете на другите модерни диети.