Подхранете психичното си здраве

Независимо дали искате да повишите нивата на вашата енергия, или просто да подобрите хранителния режим на семейството си, разбирането на това защо храната е толкова неразделна част от психичното здраве, е първата стъпка в пътуването към пълноценно хранене.

Без значение дали имате проблеми с психичното здраве, или искате мозъкът ви да работи оптимално, не е нужно много, за да тръгнете по пътя на самоподхранването и положителните промени. Храненето за преодоляване на депресията и тревожността, разгледано в тази книга, не изисква от вас да преобърнете целия си живот, нито едва да оцелявате в страдания и лишения, докато следвате някакъв крайно ограничаващ режим. Вместо това получавате възможността да приложите революционно предписание за оптимизиране на мозъчното здраве и облекчаване на депресията и тревожността и чрез храните, които ядем.

Има причина да сте посегнали към тази книга. Може би вие или ваш любим човек сте били диагностицирани с депресия или тревожност. Може би изпитвате чувство на намалена мотивация или установявате, че се тревожите повече, отколкото бихте искали. Или изпитвате умора, замъгляване на мозъка, промени в настроението или постоянно притеснение.

Когато получава храната, от която се нуждае, мозъкът ни  може да премине в режим на растеж – лесно да създава силни нови невронни връзки, необходими за по-добро адаптиране към околния свят. Този „режим на растеж“ също е защитно състояние, произвеждащо защитни молекули, които помагат да мозъка да се предпази от атрофията, наблюдавана толкова често при разстройства на настроението.

Цена на книгата 25.00 лв.

От какво се интересувате?

null

Депресия и тревожност

null

Излекуване

null

Психично здраве

null

Храна за мозъка и подхранване

Тази книга не е за конкретна диета, нито е книга, която предполага, че храната е панацея за психичните заболявания. По-скоро това е книга за хора, които се хранят с чиста и семпла храна.

В нея ще научите:

  • Как физическото и психичното здраве са неразривно свързани – например често телесен проблем, като дисфункция или заболяване на щитовидната жлеза, може да има голямо влияние върху настроението или нивата на тревожност на човек.
  • Как да разширите своята диета така, че да включва повече храни, които притежават висока плътност на хранителните вещества, полезни за мозъка. Възможно е да се храните така, че да победите депресията и тревожността, без изобщо да се налага да ядете кейл например.
  • Как мозъкът ни притежава способността да расте и да се адаптира към нашата среда, независимо от възрастта ни. Това означава, че никой никога не е „зациклил“.
  • Как за 6 седмици да започнете да се храните така, че да облекчите симптомите на депресия и тревожност. Ще изградите един лесен, персонализиран и устойчив план да промените начина си на хранене, за да включвате в него по-полезни за мозъка нутриенти.

Всеки един от нас има силата да прави промени, включително да взема по-образовани решения за това какво да яде, за да промени начина, по който се експресират гените му, и да помогне за извеждане на тялото и мозъка си на място, където може по-добре да управлява депресията и тревожността.

Когато получава храната, от която се нуждае, мозъкът ни  може да премине в режим на растеж – лесно да създава силни нови синаптични връзки, необходими за по-добро адаптиране към околния свят. Този „режим на растеж“ също е защитно състояние, произвеждащо защитни молекули, които помагат на мозъка да се предпази от атрофията, наблюдавана толкова често при разстройства на настроението.

ПРОМО с подаръци

А сега и с не един, а цели два специални подаръка! Това са:

  • Електронна книга със 7 топ храни, които помагат при депресия и тревожност и вкусни рецепти с всяка една от тях.
  • Електронно помагало към книгата с топ храни и топ нутриенти, които помагат на мозъка ни, както и указания за лесни замени на нездравословни със здравословни храни.

Вземи сега подарък към всяка закупена книга.

Д-р Дрю Рамзи

Д-р Дрю Рамзи е психиатър, фермер и водещ застъпник за идеята, че храната е лекарство. Автор е на четири книги относно храната и психичното здраве, сред които е отличената с награда готварска книга Eat Complete: The 21 Nutrients that Fuel Brain Power, Boost Weight Loss, and Transform Your Health. Бестселърът Fifty Shades of Kale е направил кейла – тази суперхрана, достъпен за хиляди.

Д-р Дрю Рамзи е психиатър и водещ поддръжник на хранителната психиатрия. Той е асистент по психиатрия в Колежа за лекари и хирурзи на Колумбийския университет.

Основаната от него през 2011 година клиника Brain Food Clinic в Ню Йорк предоставя лечение и консултации при депресия, тревожност и емоционални проблеми. Дейността на клиниката комбинира базирано на доказателства хранене и интегративно психиатрично лечение с психотерапия, коучинг и отговорно управление на медикаментозната терапия. Като използва най-новите достижения в неврологията, нутрициологията и изследванията на психичното здраве, както и внушително количество вкусна храна, клиниката помага на хората да подобрят своето психическо здраве и умствено състояние. Екипът на д-р Рамзи предлага първото в Америка обучение за практикуващи хранителна психиатрия, което помага на стотици терапевти да усъвършенстват основаните на доказателства клинични методи за ефективна употреба на храненето.

Д-р Рамзи е един от водещите на Friday Sessions, поредица на IGTV за психичното здраве на мъжете, разработена за списание Men’s Health. Изнесъл е три TEDx лекции на тема хранене и психично здраве и участва във видео поредицата Big Think и в документалния филм на BBC Food on the Brain.

Той живее със съпругата и децата си в Ню Йорк и в тяхната органична ферма в провинцията на щата Индиана.

Депресията и тревожните разстройства се увеличават драстично

Много хора разчитат на психотерапия и медикаменти за облекчаване на симптомите, но това често не е достатъчно. Сега вече знаем, че има липсващ фактор. С най-новите научни открития в областта на неврологията, храненето и връзката между мозъка и червата открихме, че начинът, по който се храним, до голяма степен влияе на начина, по който се чувстваме в психичен, когнитивен и емоционален план.

Мозъците ни консумират 20% от всичко, което ядем.

Когато мозъкът ни е лишен от есенциални хранителни вещества, ние страдаме. В тази революционна книга д-р Дрю Рамзи ни помага да поемем по пътя към постигането на по-добро психично здраве посредством храната. „Хранене за победа над депресията и тревожността“ раздробява на разбираеми части науката за хранителната психиатрия и обяснява защо трябва да се храните така, че да повлиявате положително мозъчното си здраве и да подобрявате психичното си състояние.

Научните данни по въпроса са ясни. От повече от десетилетие ние знаем, че хранителният режим, или количеството и разнообразието на храните, които обичайно консумираме, е свързан с мозъчната функция и съответно с риска от развитие на състояния като депресия или тревожност. Подобно на физическото здраве, и доброто психично здраве зависи от правилното хранене. Ако е налице дефицит на някои ключови витамини или минерали, е по-вероятно да се появят проблеми с настроението или прекомерно безпокойство. Така че защо да не се съсредоточим върху начините за увеличаване на приема на тези жизненоважни хранителни вещества?

Революционни проучвания върху храненето и мозъка

Д-р Рамзи резюмира най-новите открития в областта на храненето и мозъчното здраве. Като се фокусира върху подобряването на здравето на мозъчните клетки (невропластичност), намаляване на възпалението и култивиране на полезен микробиом, той разглежда 12-те есенциални витамина и минерала, които са от най-голямо значение за мозъка и тялото ви, както и противовъзпалителните храни, които подхранват червата. Д-р Рамзи помага на читателите да открият бариерите пред своето самоподхранване и им предлага техники за повишаване на мотивацията. Той ни осигурява бърз шестседмичен хранителен план за справяне с депресията и тревожността и подобряване на психичното здраве, с чиято помощ да включим в менюто си ключови категории храни, като зеленолистни зеленчуци и морски дарове, заедно с прости, вкусни рецепти за подхранване на мозъка.

Традиционно протоколите за лечение на депресия и тревожност се фокусират върху психотерапия и лекарства. Двата инструмента, прилагани самостоятелно или в тандем, са достатъчно ефективни за мнозина, когато са налични. За съжаление, на други хора тези популярни интервенции не носят очакваното и желано облекчение – или, ако го направят, то е придружавано от множество неприятни странични ефекти, включително напълняване, сънливост, сексуални проблеми и запек. Това може допълнително да обезсърчи пациентите, които и без това вече страдат и се борят достатъчно, за да се почувстват дори малко по-добре.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Вземи безплатен откъс от книгата „ Хранене за победа над депресията и тревожността“.

В издателство „Вдъхновения“ издаваме полезни и практични книги, които помагат за разрешаването на множество специфични проблеми. Авторите, които подбираме, са водещи специалисти в конкретните си области. Към много от книгите подготвяме и допълнителни материали – статии, рецепти, дневници, безплатни електронни ресурси и други, за да ги направим още по-практични и работещи. Всички тези неща, както и информация за новите ни книги, специалните събития, които организираме и още, и още, споделяме в бюлетина си за нашите читатели. Използвайте бутона по-долу, за да се абонирате за нашия бюлетин и да свалите откъс от най-новата ни книга  Хранене за победа над депресията и тревожността “.

Хранене за победа над депресията и тревожността