Шоколад, това е една от най-любимите храни на всички хора по свята. Особено сред по-нежната половина на човечеството. Полезен ли е той действително, или е вреден? Информацията по темата е наистина много и е доста объркваща и противоречива.

Защо шоколадът е една от първите храни, които трябва да спрем по време на диета? И можем ли да имаме наистина успешна диета, която да включва и шоколад? Отговорът е да! И не само да, но и е препоръчително! Защото шоколадът е супер храна, при това една от най-добрите, с най-много ползи за организма. Чети нататък, за да разбереш кой шоколад попада в тази категория.

Нооо, винаги има едно но, нали

Има много голяма разлика от шоколад до шоколад. Няма как да минем без малко история, но ще е съвсем накратко.

Шоколадът е бил една от основните храни на ацтеките. Те са били сред първите, които са го открили и консумирали. Оригиналната му рецепта е била под формата на топла напитка, подправена… ще се изненадаш: с люти чушки – лют пипер кайен.

Когато шоколадът за първи път достига до Испания, той се смята за здравословна храна и лекарство. Лекарите го предписвали за лечение на треска, охлаждане на тялото, подпомагане на храносмилането и облекчаване на болката. Църквата също така го одобрявала като хранителна добавка, която може да приемате по време на пости.

По-късно испанците добавили захар и канела към напитката. Защото за европейците натуралният горчив и тръпчив вкус на какаото с леко кисели нотки бил… необичаен. Едва през 1847 година било изобретено първото шоколадово блокче, близко до вида, в който го познаваме днес. Няколко години по-късно към шоколада било добавено мляко. Това се случва по 2 причини.

  1. Омекотява горчивите нотки на истинското какао, като ги заобля и прави текстурата по-фина, но по-важна е втората причина.
  2. Намалява значително себестойността на крайния продукт.
Шоколадът винаги е бил изключително скъп.

Маите са го използвали и за валута. Търгували са с него, като са използвали какаовите зърна за разменна монета. И понеже в онези времена се обработвал само и изключително на ръка, това повишавало неимоверно цената му. А и с напредване на индустриализацията винаги ще се търси вариант за намаляване на цената.

Но стига толкова история, да минем към съвремието. Сега следва европейската директива, която рамкира понятията и задава нормата кое точно може да се нарече шоколад и кое не.

Цитирам ви 2 основни момента. Който се интересува, може да прочете цялата директива тук.

Шоколад означава продуктът, който се получава от какаови продукти и захари и който съдържа не по-малко от 35 % общо сухо какаово вещество, в т. ч. не по-малко от 18 % какаово масло и не по-малко от 14 % сухо обезмаслено какао.
Млечният шоколад трябва да съдържа не по-малко от 25 % общо сухо какаово вещество,

Е, аз не приемам тази европейска директива за описание на шоколад. За мен истински шоколад е такъв, в който има не по-малко от 70 – 75% какаова маса.

И сега минаваме към сладката част.

Оригиналният шоколад всъщност са какаовите зърна. Това е 100% истински, натурален шоколад. Иначе по-близо до крайния резултат, който сме свикнали да разпознаваме като шоколад, можем да приемем какаовата паста за 100% натурален шоколад. На мен лично тя ми е много любима. Обикновено, когато говоря за шоколад, всъщност имам предвид 100% чиста какаова паста. Не харесвам, всъщност никога не съм харесвала млечния шоколад. Дори в детството си се чудех защо всички се прехласват толкова много по шоколада, докато не открих истинската магия на шоколада, направен от 100% чисто какао.

За мен храната, която консумирам, трябва да има характер! Трябва да има силно изразени аромати и вкусове. Да остава запомняща се. Подкрепям на 100% теорията, че храната трябва да носи ползи с хранителни вещества, но и с вкусове, аромати и т.н. Защото храната храни всичките ни сетива. Не се храним само за да напълним стомаха, нали? Храната е и удоволствие. Храната е и любов. А каква по-тясна връзка от това храна – любов – шоколад?

Факт е, че шоколадът е и един от най-романтичните избори на храна.

Освен това той доказано е и афродизиак. Но пак уточнявам, че говорим само за истински шоколад. Шоколадът, в който има соев лецитин, пълнежи под формата на мляко, ароматизатори и други добавки, шоколад, в който има едва 35% какао, за мен е всичко друго, но не и шоколад. И, да точно този шоколад не е разрешен за употреба по време на диета.

И точно защото обожавам шоколада, в блога ни има немалко мои рецепти за шоколад. Препоръчвам ти да пробваш поне 3 – 4. Може да започнеш с феноменалната ми торта чист шоколад или с шоколадовия фъдж с лешници. За по-големите ентусиасти има и шоколадови бонбони, и такива с мака или шоколадовото баунти, което виждаш на снимката … Добре, де! Всичките ми рецепти са ми любими. Избери си една, с която можеш да започнеш, за да се убедиш в огромните вкусови различния от стандартния. Обаче внимавай! Рецептите ми са истинска магия. Възможно е да се „заразиш“ и ти. Успокояващото в случая е, че всичките ми рецепти са подчинени на здравословното хранене. Освен това вкусовете в тях са толкова наситени, характерни и засищащи, че е малко вероятно да прекалиш с количествата. Това е и едно от огромните предимства на здравословното хранене!

И голямото предимство е, че с малко адаптиране на подсладителите, рецептите могат да пазнат, на почти всички здравословни режими и диети.

Най-честия възглас, който съм чувала от клиентите на сладкарницата, която създадох и управлявах повече от 2 години, в която подчертавам влизаха хора, които се хранят здравословно и вече бяха свикнали с вкуса на истинската храна. Тя емблемата на сладкарницата беше:

Мммм, това наистина е вкусно! 

И така, най-накрая сбъднах още една своя мечта: да създадем истински шоколад в Yummy Natural. С огромно вълнение ви разказвам малко повече за него.

Dark & Stevia е ръчно изработен шоколад, приготвен в каменна мелница по технологията bean-to-bar от специално подбрани какаови зърна, подсладен с екстракт от стевия и еритритол. Стевията е растение с доказано положително действие върху организма и без вредни ефекти върху кръвната захар или денталното здраве.

Dark & Stevia предлага неповторимо съчетание на натурален шоколад с леко сладки нотки на стевия и еритритол. Завладява сетивата и оставя траен послевкус и неописуема наслада, каквато само истинският занаятчийски шоколад може да предложи.

Занаятчийски кето веган ръчен шоколад, приготвен от какаови зърна без захар! Минимално съдържание на какао: 92%.

Съставки: какаови зърна от Еквадор, еритритол, стевия.

  • Без захар
  • Без животински продукти
  • Без глутен
  • Без мляко
  • Без лецитин
  • Без палмово масло
  • Без соя
  • Без ГМО
  • Чист шоколад с 92% съдържание на какао

И това е само началото. Имаме идея за още уникални шоколадови продукти.

А ако все още не си опитвала нашето шоколадово кето брауни, ти го препоръчвам горещо. Готово е само за 15 минути (+ времето за печене).

И за финал ти припомням, че можеш да опиташ новия шоколад на Yummy Natural напълно безплатно, като подарък към новаия ни промопакет “Бърз метаболизъм” с книгите на Хейли Помрой.

Новата книга на Хейли Помрой „Хранителна рецепта за бърз метаболизъм“ идва със своите 7 мощни предписания за възстановяване на здравето чрез храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed