Темата за козметиката ни е много любима. И като една от най-вдъхновяващите такива, имаме много какво още да ти споделим. Не пропускай да следиш статиите ни, както и да разгледаш всичко, което сме публикували по темата. Можеш да го откриеш тук.
Днес ще си говорим за натуралните скрабове за тяло, като немалка част от тях може да се ползват и за лице.
Разбира се, ще ти обърнем внимание на това защо е важно да полагаме грижи едновременно и за красотата отвътре, но и за красотата отвън. Механичното въздействие върху кожата има много добър ефект. С адекватна хидратация плюс здравословно хранене можеш да постигнеш наистина много, много добри резултати. Затова не разчитай само на козметиката, а направи няколко подобрения и по отношение на храненето, и по отношение на холистичната грижа за здравето.
Ето тук можеш да прочетеш повече за холистичната грижа за кожата. А тук можеш да си подбереш подходяща книга за здравословно хранене, която да пасва на твоя ритъм и ежедневие, за още по-драматични резултати.

А сега по темата.
Защо да използваме натурални скрабове за тяло?

1. Засилват кръвообращението и оттам подобряват видимо общата структура на кожата. Дори и да не си изгладила перфектно целулита, пак можеш да подобриш визията на проблемните зони. Как да се справиш трайно с целулита можеш да прочетеш тук.
2. Премахват мъртвите клетки от горния слой на кожата и в резултат тя става значително по-гладка, диша по-добре и на допир е осезаемо по-мека и еластична. Край на грубата кожа и малките пъпки.
3. Стимулират производството на нови клетки, което отново видимо подобрява състоянието на кожата, като осезаемо се усеща при допир.
4. Осигуряват ти по-гладка и по-хидратирана кожа, за да се чувстваш перфектно в нея.
Нанеси с концентрични кръгове и обърни специално внимание на засегнатите зони.

Скраб за тяло с английска сол

Не пропускай да прочетеш и статията ни, посветена на английската сол. Тя има и мощни детоксикиращи свойства, затова е добре да я включиш в седмичните си разкрасителни процедури.
½ чаша английска сол
1 чаша хималайска, келтска или морска сол на кристали
1 чаена лъжичка фракционирано кокосово масло
2 капки етерично масло от резене
2 капки етерично масло от розмарин
2 капки етерично масло от босилек
3 капки етерично масло от куркума
5 капки етерично масло от гераниум
Смеси течните съставки и разбъркай добре. Добави към двата вида сол и разбъркай отново.
Използвай скраба след душ, като масажираш около проблемните зони. Остави поне 5 минути да подейства върху кожата и след това изплакни. Не отмивай със сапун, а остави маслата да действат върху кожата.

Ягодова скраб

Ягодов скраб за тяло

Този ароматен скраб е подходящ както за тялото, така и за лицето. Ягодите са малки вкусни плодове, които имат изключително силно ексфолиращо и хидратиращо действие. Ако към този плод прибавиш малко захар и масло с добър хидратиращ ефект, ще получиш скраб за тяло, който ще направи кожата ти прекрасна и ще ѝ придаде блясък.
6 големи ягоди, без дръжките, нарязани на кубчета
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица мед
½ супена лъжица нерафинирано кокосово масло
сокът от 1 резен лимон
Намачкай ягодите в купа, след което ги разбъркай с останалите продукти. Нанеси върху кожата и масажирай с кръгови движения в продължение на няколко минути. Изплакни старателно, след което използвай почистващо средство, защото от захарта и меда ще останат лепкави участъци и няма да се чувстваш много комфортно.

Скраб за тяло „Мохито“

Особено подходящ за летните месеци, когато сме изложени на повече слънце. Има едновременно охлаждащо и хидратиращо действие. Кокосовото масло е и идеалното масло за след слънце. Все пак, пази се да не изгориш. Използвай добри слънцезащитни продукти с висок фактор и най-добре стой повече на сянка. Нанасяй внимателно, ако все пак има зачервяване по кожата.
Можеш да използваш този скраб и за тяло, и за лице, но нанасяй на лицето внимателно. Ако си с мазна кожа, пропусни лицето!
1 чаена чаша сол на кристали – хималайска, морска или келтска
1 супена лъжица кокосово масло, най-добре фракционирано
10 капки етерично масло от джоджен
4 капки етерично масло от лимон
Смеси всички масла в стъклен буркан и разбъркай енергично. След това добави солта и разбъркай добре. Затвори буркана плътно и използвай след душ. Нанеси, като масажираш около проблемните зони. Остави поне 5 минути да подейства върху кожата и след това изплакни. Не отмивай със сапун, а остави маслата да действат върху кожата.

Кафе скраб за тяло

Скраб за тяло с кафе

Това е безспорно най-любимият ми и най-ефикасен скраб. Единственият му проблем е, че доста трудно се почиства банята след употреба.
Може да се ползва за цяло тяло, както и за подобряване на целулита, а също и за лице. Отново внимавай с кокосовото масло. При някои мазни кожи то има свойството да запушва порите, така че ако имаш притеснения, пропусни лицето.
½ чаша хималайска, морска или келтска сол на кристали
½ чаша смляно кафе. Ако е био, използвай директно. Ако не, е добре да използваш това, което е останало след преваряването, т.е. след като вече си си направила кафе.
¼ чаша кокосово масло, най-добре фракционирано
По желание можеш да добавиш 10-ина капки етерично масло от грейпфрут, мента, портокал, хвойна или друго. Може също да смесиш и общо 10 капки от любимите ти масла и да добавиш към готовия скраб.
Смеси всички съставки и разбъркай добре. Прибери в плътно затворен буркан и използвай под душа.
Ако кожата ти е суха, не отмивай маслата, а само изплакни с вода. Така ще овлажниш кожата, а и етеричните масла ще имат по-дълготрайно действие.

Скраб за тяло с овесени ядки и бадеми

Този скраб е невероятно ароматен и е чудесно решение, ако искаш да направиш подарък на близка приятелка. Може да се използва както за лице, така и за тяло.
¼ чаена чаша фини овесени ядки
¼ чаена чаша бадеми или бадемово брашно
15 капки етерично масло от лавандула
Смели овесените ядки в кухненски робот. Ако използваш бадеми, смели и тях отделно и после ги прибави към овесените ядки. Ако използваш бадемово брашно, просто добави към смлените ядки. Прибави и етеричното масло от лавандула и разбъркай добре. Прибери в плътно затворен буркан.
Преди употреба смеси с вода в съотношение 1:2, тоест към 1 супена лъжица от сместа добави 2 супени лъжици вода. Разбъркай и остави за 3 – 4 минути да се разтворят съставките. Нанеси с енергични кръгови движения по тялото и/или лицето и остави да подейства 5 – 10 минути. Изплакни обилно с вода. Измий с душ гел или сапун след това.

Натурални скрабове за тяло - защо да ги използваме?

За още суперлесни идеи за натурална козметика виж новата ни книга „Домашно SPA студио. Над 100 козметични и спа рецепти с натурални продукти“.

А сега ти пожелаваме приятни SPA занимания у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed