6 рецепти за домашен серум за очи плюс още полезна информация.

Четири начина да се погрижиш за околоочния си контур у дома

Околоочният контур е една от най-деликатните зони на лицето, да не кажа най-деликатната. Замисляла ли си се защо се налага да имаме отделен крем за тази част? Много е просто! Кожата в тази зона е много по-деликатна и много по-чувствителна от кожата на останалата част на лицето. Освен това тук кожата е подложена на най-много интензивни движения и съответно най-бързо ѝ проличава. Както обичам да се шегувам, това са бръчките, които се усмихват с нас.
Затова днес ти споделям четири начина да се погрижиш за този деликатен участък, включително 6 невероятни натурални рецепти.

1. Достатъчно сън

Звучи невероятно, но много от нас непрекъснато забравят, че сънят е в основата както на здравето, така и на красотата. Това важи с още по-голяма сила за нежната кожа около очите, която служи като естествен (и твърде видим!) барометър на количеството сън, което си осигуряваме.

Няма да навлизам в излишни подробности – все пак сънят е сред малкото неща, които всички умеем. Просто се старай максимално да се доближаваш до количеството сън, от което тялото ти се нуждае, всяка нощ. Разбира се, вероятно ще ти е трудно, ако си свикнала да дремваш по 5 – 6 часа, изведнъж да започнеш да си лягаш в 20:00 часа. Опитай обаче постепенно да увеличаваш количеството нощен сън – примерно с по 30 минути всяка седмица, докато достигнеш поне 7,5, а най-добре и 8 часа на денонощие.

2. Освежаваща почивка за уморените клепачи

На всяка от нас се е случвало да се сблъска със сенки или тъмни кръгове под очите, както и с подпухнали, подути и уморени клепачи. А знаеш ли че спането по корем, подсилва този ефект? Освен всички останали фактори, като умора, дехидратация и т.н.?
Тук ти предлагам две стари, но изпитани и доказани рецепти за мигновено освежаване на околоочния контур. Но, моля не пренебрегвай и другата грижа.

Първата, естествено, е с вездесъщите резенчета краставица. Просто отрежи две кръгли резенчета с дебелина около половин сантиметър и ги постави върху затворените си очи. Постой така десетина минути, докато хидратиращата сила на краставицата върши своята магия – използвай времето за допълнителна умствена релаксация.

Което означава да се отпуснеш напълно. Всяко мускулче на тялото! И се опитай да не мислиш за нищо! Или поне само за приятни неща. Такива, които те усмихват.

Втората рецепта включва чай. Лайката е най-препоръчваната билка за такива случаи поради успокояващото ѝ действие, но ти може да се спреш на черен чай (за тонизиране и стягане), зелен чай (за освежаване) или маточина (за заземяване и отпускане). Просто запари две пакетчета чай по обичайния начин, изстискай ги добре, за да не капят, охлади ги и ги постави върху затворените клепачи. Постой така десетина минути.
Отново използвай времето за релаксация.

3. Първа помощ при инциденти

Очите са много чувствителна зона, а етеричните масла са доста силни концентрати. Но дори и да ползваш козметика, която не съдържа етерични масла и/или вредни синтетични съставки, помни, че винаги, винаги трябва да си много внимателна! Най-вече да не попадне такава в очите. Те са много чувствителни и почти всичко може да предизвика дразнене, сълзене или по-сериозна алергична реакция.

Какво да правиш, ако това все пак се случи?

Пак казвам, няма значение каква козметика ще попадне в очите ти.
1. На първо място, остани спокойна. Да, знам, че няма да е лесно! Но паниката няма да ти помогне.

2. Изплакни очите си с пълномаслено прясно мляко или с кокосово масло, за предпочитане фракционирано. Но не и с вода, особено ако е попаднало етерично масло в тях. Логиката е, че етеричните масла се отблъскват от водата и се свързват с мазнините. Тоест, ако измиеш клепача си с мляко или течно базово масло, то би привлякло етеричните масла. Така те ще излязат доста по-лесно.

3. Наблюдавай се и ако паренето и зачервяването не изчезнат скоро, потърси лекарска помощ.

Шест натурални рецепти за околоочния контур

Ще започна с няколко думи за базовите масла, които можеш да използваш в следващите рецепти. Изборът на базово масло зависи от редица фактори, сред които типа кожа, проблемните зони, предназначението на приготвяния козметичен продукт, влаганите други съставки и други. Прекрасен наръчник за приготвяне на персонализирани блендове за лице можеш да откриеш в книгата ни „Ароматерапия за жени“.

Основните базови масла, които специалистите препоръчват за околоочния контур, са следните:

  •  фракционирано кокосово масло за дневен серум;
  • масло от шипка за нощен серум;
  • масло от карите за особено суха кожа – тогава обаче серумът няма да е в рол-он, а в бурканче;
  • какаово масло за суха и повяхнала кожа – също за бурканче;
  • масло от жожоба за чувствителна или лющеща се кожа;
  • арганово масло – неговият състав е изключително близък до този на естествения себум;
  • олио от гроздови семки за чувствителна и детска кожа.

Повече за базовите масла с антиейдж ефект виж в статията ни за натурални кремове за лице.

Препоръчително е да използваш серума, който си избрала, като дневен крем за околоочния контур, но и като нощен. Особено важно е да го нанасяш вечер, защото тогава има още по-мощно действие. През нощта кожата има много по-силни регенериращи свойства. Така ефектът ще е още по-осезаем за изглаждане на фините бръчици, които се усмихват с нас.

И преди да пристъпим към рецептите за околоочен контур, искам да споделя, че можеш да откриеш още идеи за натурална козметика – за цялото тяло,  в книгата ни:

Натурална козметика приготвена у дома
Натурална козметика приготвена у дома. 150 лесни рецепти за красота направени изцяло от натурални продукти

Сладък сандалов серум

2 супени лъжици масло от сладък бадем
9 капки етерично масло от сандалово дърво

Гел с дъхаво мушкато

20 милилитра алое вера гел
4 капки етерично масло от лавандула
2 капки етерично масло от дъхаво мушкато

Тамян за фина фиксираща линия

Вариант 1: Дневен серум

15 капки етерично масло от тамян
10 милилитра кокосово масло

Вариант 2: Нощен серум

15 капки етерично масло от тамян
10 милилитра масло от шипка

В стъклено рол-он шишенце сложи етеричното масло. Долей базовото. Разклати енергично, за да се смесят добре.
Избери един от двата варианта или си направи и двата и сложи етикет..
Просто нанеси в зоната около очите сутринта и/или вечерта.

Най-добрите книги за ароматерапия
Най-добрите книги за ароматерапия. Разгледай подробно.

Околоочен серум с иланг-иланг и роза

3 капки етерично масло от иланг-иланг
3 капки етерично масло от роза
10 милилитра арганово масло
В стъклено рол-он шишенце сложи етеричните масла. Долей базовото. Разклати енергично, за да се смесят добре. Просто нанеси в зоната около очите.

Озаряващ околоочен серум

2 капки етерично масло от лавандула
2 капки етерично масло от тамян
1 капка етерично масло от гераниум
10 милилитра базово масло по избор от изброените по-горе
Сложи етеричните масла в рол-он. Можеш да използваш и нашия прекрасен рол-он с бамбуково покритие. Можеш да го закупиш отделно тук, но припомням, че можеш да го получиш и като подарък. Повече информация тук. Допълни с базово масло и нанасяй около очите, когато има нужда.

Серум с кофеин против тъмни кръгове

½ чаша смляно кафе, за предпочитане органично. Все пак ще го слагаме на най-чувствителната част на лицето, не искаме да има химикали.
½ чаена чаша масло от сладък бадем
1 – 2 супени лъжици масло от авокадо
Смеси смляното кафе с маслото от бадем в стъклен буркан. Затвори буркана плътно. Прибери го на тъмно, например в кухненския шкаф или в килера. Остави съставките да се смесят за 4 – 5 дни.

След това извади и прецеди. Използвай тензух или марля, а не метална цедка! Изцеди хубаво тензуха, за да отделиш повече количество от маслото. НЕ изхвърляй кафето! Виж как да го употребиш по-долу.

Прехвърли в рол-он или друго по-малко бурканче. Долей с маслото от авокадо. По желание можеш да добавиш и 2 – 3 зрънца кафе вътре. Така с времето серумът ще става още по-силен, защото те ще продължат да отделят кофеин.
Можеш да го използваш сутрин и/или вечер. Не пропускай вечерите, ако имаш нужда да подобриш тъмните кръгове под очите.

С останалото смляно кафе си направи скраб

Можеш да го използваш за цялото тяло или за кожата на ръцете. По желание можеш да добавиш и няколко капки етерични масла, например грейпфрут, лавандула, роза или друго, което ти харесва.

И очаквай статията ни за специални антицелулитни скрабове за тяло.

Да се подготвим подобаващо за летния сезон. А до тогава можеш да видиш бързи рецепти за това, както и за още 150 други козметични решения в книгата ни Натурална козметика приготвена у дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed