Шоколадова торта Баунти – веган без захар

Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.

Мммм...

  By vdahnovenia

torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти 🙂
Успех 🙂

  By Borislava Lutskanova

proteinovo-brauni-s-tikva

Протеиново брауни с тиква. Без брашно и без захар

Изпращаме сезона на тиквата с едно вкусно протеиново брауни без брашно. И разбира се, без захар – продължаваме темата за сладкиши без захар.
Извън сезона на тиквата можете да я замените с варени и пасирани моркови или с праскови.
Рецептата е бърза, лесна и много вкусна.
Идеална за спортуващи, хора на хранителен режим и злояди деца 🙂

  By Borislava Lutskanova

Канелени безглутенови палачинки с кленов сироп и кокосова пудра захар

Канелени безглутенови палачинки с кленов сироп и кокосова пудра захар

Моята представа за идеална неделна, мъъъързелива и много вкусна семейна закуска почти винаги е свързана... със сладки палачинки. А вашата?

Представете си палачинки колкото здравословни, толкова и вкусни. Представете си палачинки, с които можете да закусите без никакви притеснения. Палачинки, които не са пържени, а печени, палачинки, в които няма захар, и палачинки, в които няма глутен! Освен това се приготвят много лесно.

  By vdahnovenia

Безглутенови понички с шоколад, пудра захар или кленов сироп

Последно време ми прави впечатление, че все повече и най-различни хора се дразнят от споменаването на някоя нова модерна храна или от толкова дискутираното напоследък „без глутен”. Почва се с любимите ми изрази като „Баба ти едно време все това е яла” и така нататък, водят се едни безсмислени разговори от (другото ми любимо) „уж интелигентни хора”!

Това е толкова… излишно!

Моето мнение по въпроса е, че всеки има право да яде това, което му харесва, без това да го променя като човек, в смисъл да го прави по-интелигентен, по-лош и т.н., разбира се, с малки изключения, но това е една друга тема, касаеща крайностите и идеологиите в храненето, тук имам предвид „средностатистическия българин".

Като човек, който е изучавал и обожава антропологията, ще ви кажа само едно нещо. Ако нашите баби се бяха обявявали толкова страстно против „вносните” храни, то днес ние нямаше да познаваме картофите, доматите, гроздето, царевицата, кафето, шоколада… списъкът е мнооогодълъг, като в него влиза дори и солта! Ммм да, всички те са привнесени от Изтока, Запада, Америка… Е, я се опитайте сега да си представите която и да е храна без така любимата сол! Или сутрин без любимата чаша кафе или чай!

 

  By vdahnovenia

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Това са най-бързите бисквити 🙂
Много бързо се правят, много бързо се пекат и уви – много бързо изчезват, след като изстинат.
Бисквитите са безглутенови, палео, без захар, без млечни продукти, без брашно и поради тази причина са много подходящи за много различни видове режими.
Рецептата е базова. Можете да ги направиш лимонови с чиа, портокалови с парченца шоколад или ванилови с шоколадов чипс 🙂 Изборът е твой. Сега ти представям портокаловите с парченца шоколад, но те уверявам, че и без допълнителните вкусове са мнооого, много вкусни 🙂

  By Borislava Lutskanova

Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  By Borislava Lutskanova

Меню