Спектърът на възпалението

Спектърът на възпалението

Хроничното възпаление е в основата на всяко влошено здравословно състояние. Това е сериозен проблем, с който мнозина от нас живеят, без дори да подозират.

Как да разберете дали самите вие сте здрави? Здравето не е отсъствие на болест. Това е свободата да се събуждате, чувствайки се добре всяка сутрин – свобода от замъгляване на мозъка, храносмилателни проблеми, болки в ставите и мускулите и животовъзпрепятстващите симптоми на хронично заболяване. Това е свободата, която получавате във всеки аспект от вашия живот, когато здравето ви се подобри. Животът без възпаление може да бъде ваш и това е нещо много по-голямо от всяко мимолетно удоволствие от консумацията на която и да е възпалителна храна. А храните, които тялото ви обича, които ви карат да се чувствате страхотно? Те са вашият нов любим житейски принцип. Най-накрая ще разберете кои храни може и кои не може да консумирате лично, персонално вие. Защото „всяка хапка от храната, която ядете, или „подхранва“ вашето здраве, или му вреди“ и това е строго индивидуално. Разберете кои са вашите персонални лечебни и възпалителни храни!

Планът за елиминационната диета в тази книга отива една стъпка по-напред, като включва не само храни, но и навици, които да добавяте и премахвате, за да подобрите здравето си във всички аспекти.

Задълбочените тестове в „Спектърът на възпалението“ ще ви покажат къде се намирате върху скалата, ако вече страдате от възпаление:

null

Зона на фалшиво благополучие

Вашите симптоми все още не са значими или очевидни и вероятно не влияят прекалено много върху живота ви. Вероятно ви е трудно да отслабнете, често страдате от главоболие или настинка, липсва ви енергия.

null

Здравословни проблеми

Възпалението прогресира – то все още не е тежко, но е достатъчно значимо и изявено, за да привлече пълното ви внимание. Обикновено на този етап си мислите, че просто остарявате, но всъщност тялото ви дава сигнал, че нещо не работи както трябва.

null

Влошено здраве

Възпалението е прогресирало значително и изисква непосредствено внимание. На този етап обикновено се стига до диагноза – дегенеративно нарушение, автоимунно заболяване, рак, диабет и др.

Д-р Уил Коул

Д-р Уил Коул е натуропат, хиропрактик, специалист по функционална медицина, сертифициран от Института за функционална медицина и водещ експерт по интегративна медицина.

„Никога няма да ви кажа, че всички трябва да минат на веган или кето хранене, за да са здрави. Никога няма да правя всеобхватни изявления, заявявайки, че всеки трябва да яде само растителна храна ден след ден, нито ще приема, че е необходимо всички хора да консумират основно месо. Ако желаете и харесвате да се храните по определен начин, ОК, няма проблем! Но конкретните храни, които сте избрали, изискват малко себепознание и тази книга ще ви помогне да получите това знание и да действате съобразно него.“

Д-р Уил Коул е натуропат, хиропрактик, специалист по функционална медицина, сертифициран от Института за функционална медицина и водещ експерт по интегративна медицина. Специализира в клиничното изследване на подлеждащите фактори за хроничните заболявания и в персонализирането на здравни програми за проблеми с щитовидната жлеза, автоимунни състояния, хормонални дисфункции, храносмилателни нарушения и мозъчни проблеми. Д-р Коул е обявен за един от петдесетте най-добри лекари специалисти по функционална и интегративна медицина в САЩ заедно с д-р Джош Акс, д-р Изабела Уенц, д-р Сара Балантайн, д-р Сара Готфрид, д-р Алън Крисчансън, д-р Дейвид Пърлмътър, д-р Марк Хаймън и други.

В книгата си „Спектърът на възпалението“ д-р Коул прилага кардинален подход към оздравяването, насочвайки вниманието към възпалението като първоизточник на най-често срещаните здравословни проблеми и обяснявайки неговата проявява в континуум: от леки симптоми, като напълняване и умора, в единия край на спектъра до хормонален дисбаланс и автоимунни заболявания в другия. Храната, която консумираме, влияе постоянно и динамично върху начина, по който се чувстваме – всичко, което ядем, или подклажда огъня на възпалението в нашия организъм, или се бори с него и го потушава. Тъй като всеки от нас е единствен и неповторим, храните с благотворен ефект върху един може да не са подходящи, а понякога даже да водят до влошаване на здравето при друг.

Именно тук на помощ идва елиминационната диета. Тя е най-мощният и сигурен инструмент, с чиято помощ да определите кои храни са полезни или вредни лично за вас и въз основа на това да си изградите персонален хранителен план за цял живот. В крайна сметка не изключвате определени храни, за да се накажете с поредната диета, а с цел да премахнете хроничното възпаление и да сложите край на замъгляването на мозъка, умората, храносмилателните затруднения, напълняването или каквито и да е здравословни проблеми, предизвикани във вашия организъм от възпалението.

Не по-малко важен от храненето е целият ви начин на живот. „Спектърът на възпалението“ ще ви помогне да идентифицирате всички вредни навици, подсилващи възпалението в организма ви, и да ги замените с полезни за здравето практики. Лошите навици не са само очевидните „забранени“ действия, като тютюнопушене или прекаляване с алкохол, но и такива незабележими дребни неща като продължителното седене или липсата на цел в живота.

Вземи безплатен откъс от книгата „СПЕКТЪРЪТ НА ВЪЗПАЛЕНИЕТО“

В издателство „Вдъхновения“ издаваме полезни и практични книги, които помагат за разрешаването на множество специфични проблеми. Авторите, които подбираме, са водещи специалисти в конкретните си области. Към много от книгите подготвяме и допълнителни материали – статии, рецепти, дневници, безплатни електронни ресурси и други, за да ги направим още по-практични и работещи. Всички тези неща, както и информация за новите ни книги, специалните събития, които организираме и още, и още, споделяме в бюлетина си за нашите читатели.

Използвайте бутона по-долу, за да се абонирате за нашия бюлетин и да свалите откъс от най-новата ни книга „СПЕКТЪРЪТ НА ВЪЗПАЛЕНИЕТО“

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Отзиви за книгата

„Спектърът на възпалението“ от Д-р Уил Коул