Бадемови бонбони с махлеб и сушени череши
Ето как спонтанно се роди рецептата за тези свежи и приятно черешови бадемови бонбони:
Късен есенен следобед. Времето е мрачно и навън вали.
В кухнята сме аз и синът ми, на когото отдавна му е станало мнооого скучно, защото част от семейството спи, а той трябва да пази тишина. И тогава му хрумва:
– Мамо, хайде да правим бонбони.
А аз не съм подготвена, нямам продукти, не съм мислила за рецепта и определено нямам нагласа за бонбони. Обаче той продължава:
– Мамо, хайде да правим бонбони.
И вече ми става ясно, че няма мърдане. Оглеждам наличните продукти и започвам с екпериментите. Резултатът се оказа впечатляващ.
Необходими продукти:
- 100 гр. бадемово брашно
- 2 с.л. сусамов тахан
- 3 с.л. суров мед или кленов сироп
- 1/2 ч.л. течен ванилов екстракт
- 1 с.л. махлеб
- 40 гр. сушени череши
- кокосови стърготини (по желание)
Време за приготвяне: 15 мин.
Начин на приготвяне:
- Нарежете черешите на ситно.
- Смесете с бадемовото брашно и махлеба. Разбъркайте хубаво.
- Отделно смесете сусамовия тахан, меда и ваниловия екстракт и разбъркайте. Можете да го направите на ръка с помощта на вилица или в блендер.
- Към сусамовия тахан и меда добавете сухите съставки и продължете да бъркате, докато получите хомогенна, подобна на тесто смес.
- Оформете малки топчета. Стават около 25 на брой.
- По желание можете да оваляте в кокосови стърготини.
Поднесете с любимия ви следобеден чай или кафе.