Back to basics: или как да си приготвим домашно ядково прясно мляко?

 

vegan-nut-milk

Истината е, че вече можем да си купим алтернатива на прясното краве мляко навсякъде. Признавам си, че и аз не съм правила от много време. В добрите стари времена, нямаше алтернативи. Затова си го приготвяхме сами, у дома. Това е още една от базовите рецепти, които при различните редизайни на този сайт (сайта е от 2013-та година) са изчезнали. Затова днес ти споделям как да си приготвиш прясно ядково мялко у дома. Разбира се, в стила на Вдъхновения споделям и какви подробности около направата му е важно да знаеш. Какво да избягваш и кои са добрите практики.

 

Защо да си приготвяме сами домашно ядково прясно мляко?

 

Домашното ядково мляко е по-здравословно, защото не съдържа добавки и консерванти. Сред съставките, които избягвам да съдържа ядковото мляко, когато купувам готово от магазина са и гумите. Има доста натурални варианти, но все пак това е гума! А най-често това е основата, върху която се приготвят алтернативните млека. Защо? Защото е много евтина суровина, дава плътност, прави хубава консистенция и от много малко количество гума се получава огромно количество готов продукт.

 

Веднага след това идва соята, захарта, изкуствените подсладители, ароматизатори и т.н. Но най-важното е, че когато си приготвяш у дома ядковото мляко само ти контролираш съставките и можеш да го направиш по свой вкус. Разбира се, е по-икономично. А най-важното е, че е и в пъти  по-екологично, защото намаляваш използването на всякакви опаковки.
Запомни, че дори и да са екологични опаковките изискват енергия, за да бъдат рециклирани!

🌱🥛💚 #ЗдравословноЖивеене #ДомашноПриготвено

Съвети за приготвяне и съхранение на домашно ядково прясно мляко:

  1. Винаги използвай филтрирана, чиста и прясна вода за накисване и блендиране на ядките. При накисването ядките започват процес на покълване, затова е важно каква вода използваш. Колкото по-чиста, толкова по-добре. Това е водата, с която ще подхраниш твоите ядки. Искаш тя да е чиста и прясна, нали.
  2. За по-кремообразно мляко, накисвай ядките за по-дълго време. Но нека да не по-дълго от 24 часа, като сменяш водата на всеки 10-12 часа! Ако времето е прекалено горещо сменяй водата на 6 до 8 часа и съкрати времето за накисване.
  3. Съхранявай млякото в стъклени бутилки или буркани за най-добър вкус и свежест. Бутилките на Надя Петрова, които можеш да купиш в промопакет с наши книги са чудесно за тази цел! Използвай ги по-често!
  4. Разклащай млякото преди употреба, тъй като може да се утаи. Тъй като в нашето мляко не сме слагали гуми и емулгатори, то ще се раздели на по-твърди частици и на вода. Затова не забравяй винаги да го разклащаш преди да добавиш в любимата си напитка или рецепта.
  5. Използвай остатъците от прецеждането (пулпата) в печива, смутита или като добавка към овесената си каша. Можеш да си направиш бонбони от нея. Виж тук за идеи. А в краен случай можеш да си приготвиш и домашно ядково брашно. Очаквай скоро да споделя и такава рецепта. Ето две любими рецепти за бонбони, в които можеш да използваш пулпата от ядковото мляко:

Бадемови бонбони с махлеб и сушени череши

 

Шоколадови бонбони с мака и портокал

 

Какво да не правиш, когато приготвяш домашно ядково прясно мляко:

  1. Не използвай водата, в която са били накиснати ядките, за блендиране, тъй като може да съдържа ензимни инхибитори и танини. Винаги изхвърляй тази вода!
  2. Не съхранявай млякото за повече от 5 дни, тъй като може да загуби вкуса и свежестта си. А също и да развие някакви нежелани микроорганизми. Ако искаш да го ферментираш използвай стартерна закваска.
  3. Никога не използвай ядки с лошо качество или такива, които са стари и гранясали.
  4. Не прецеждай млякото през сито. То обикновено е метално и може да окисли млякото. Използвай тензух или специална торбичка за най-добри резултати.

 

Наслади се на свежо и здравословно веган мляко, идеално за кафе, смутита или просто така! 😊🌿

 

Необходими съставки:

  • 1 чаша сурови ядки (бадеми, кашу, орехи или други по избор)
  • 4 чаши вода
  • 1-2 фурми (по желание за сладост) (за вариант без захар използвай стевия или друг натурален подсладител)
  • 1 чаена лъжичка домашен екстракт от ванилия (по желание)
  • щипка сол

Начина на приготвяне:

  1. Накисни ядките в купа с чиста филтрирана вода за минимум 4 часа или през нощта. Това ще ги омекоти и ще направи млякото по-кремообразно.
  2. На сутринта изхвърли водата и отцеди и изплакни ядките добре.
  3. Постави ядките в блендер заедно с 4 чаши прясна вода.
  4. Добави фурмите, домашния екстракт от ванилия и солта.
  5. Блендирай на висока скорост за около 2 минути, докато сместа стане гладка и кремообразна.
  6. Прецеди млякото през тензух или специална торбичка за ядково мляко, за да отстраниш твърдите частици.
  7. Прелий готовото мляко в бутилка и съхранявай в хладилник до 5 дни.

 

Наслади се на свежо и здравословно веган мляко, идеално за кафе, смутита или просто така! 😊🌿

 

3 книги за бърз метаболизъм + бутилка

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed