Шоколад – десерт номер едно на планетата. Определено печели класацията на всички времена!

Представи си една изкусителна торта, която прелъстява с твърдата си шоколадова коричка, под която ефирен крем с цвят на зрели какаови зърна обгръща нежни блатове!!! Мммм, неустоимо! А сега си представи, че вълшебникът-майстор на това изкушение си самата ти. Струва ти се невъзможно???

Всъщност единственото, което ти липсва, е ВДЪХНОВЕНИЕ!

Е, може би и малка доза подготовка.

А сега си помечтай тази торта да е натурална, здравословна и полезна, за да можеш да я консумираш не като „прегрешение“, а като част от твоето балансирано меню. Сега ще кажеш, че прекаляваме, но всъщност всички рецепти, публикувани в сайта ни, са точно такива!

Внимание! Вече обяснихме защо трябва да правим разлика между видовете шоколад. Ако си пропуснала тази статия, можеш да я прочетеш тук.

Да, разбира се, всякакви видове и вкусове шоколад вече можеш да си купиш в повечето биомагазини, включително и в сайта на Yummu Natural . Но защо да не пробваш да си го направиш сама у дома? Без да правиш компромис с вкуса, качеството и насладата. Базовата рецепта за шоколад е тук.

И за да стимулираме и заситим още повече сетивата ти, предлагаме следното. Добави и доза от любимите си етерични масла, за да получиш наистина магическа комбинация.

Сега си представи пак огромната изкусителна шоколадова торта, която можеш да направиш за следващия семеен празник и си помисли дали си струва усилието! А също и ароматни шоколадови блокчета, които преласряват с нежният си блясък… ммм.

Ако отговорът е да,… да се залавяме за работа!

Междувременно моля, не забравяй: „Шоколадът е винаги на мода!”

Вярваме, че знаеш, че имаме не една и две шоколадови рецепти, публикувани тук, в блога.
Днес искаме да ти дадем още малко знания в тази посока.

Най-важното при шоколада е постигането на комбинация от твърда текстура с прелъстяващото усещане за разтапяне по небцето. Използването на висококачествени натурални масла позволява съчетаването на гладкостта и интензивния вкус на шоколада. Текстурата, която тези масла създават, е наистина невероятна и ти позволява да си креативна с различни комбинации.

Една от любимите ни смеси е етерично масло от див портокал с кокосов крем. А по Коледа добавяме и капка масло от канела и/или джинджифил.

Топ 3 при етеричните масла, които се съчетават с шоколад, безспорно са:

  •  Портокал – вечна класила! Сладко-кисели нотки, обогатени от завладяващ аромат.
  • Мента – действа като перфектен завършек и освежава небцето.

Канела – доста силно и тежко масло; използвай в малки количества.

Какво още можеш да ползваш?

Флорални масла! Флоралните нотки „повдигат“ интензивността на по-тежките аромати на какаото. Етеричните масла, получени от цветя, са забавни, свежи и обогатяват вкуса! Дъхавото мушкато се съчетава много добре с тъмен, богат шоколад. Ароматът може да се „повдигне“ малко и с едно докосване на роза. Има много разновидности на розата, с които да си поиграеш. Единственият проблем е, че това е едно от най-скъпите масла, но си е традиционно българско. И все пак ароматът на роза е доста специфичен. Може да не допадне на всеки.

Следващите фаворити са:

  • Лимон
  • Джинджифил
  • Лавандула

Лимонът се съчетава чудесно и с джинджифила, и с лавандулата – по-отделно обаче. Ако ползваш лавандула,– увеличи малко подсладителя и ванилията, за да подсилиш аромата ѝ.

Кои са любимите ти етерични масла, които използваш в кухнята?

Ако все още не си добавила това луксозно изживяване в кухнята си и по-важното, не знаеш как, книгата на д-р Ерик Зелински ще ти помогне да навлезеш теоретично и практично в материята с нужната доза увереност и сигурност. От нея можеш да разбереш всички подробности около готвенето с етерични масла.
Но да се върнем на шоколада.

За по-смелите в кухнята предлагаме комбинация от индийско орехче, канела и черен пипер; масло от лют пипер – само 1 капка в предварителен бленд; комбинация от пачули и иланг-иланг.

Как да ги комбинираме и употребяваме?

Към 100 грама готов шоколад можеш да добавиш:

  • Максимум 2 капки цитрусови етерични масла или мента. Добави ги в края на темперирането на шоколада и разпредели по формите.

За по-силните масла – само по 1 капка; такива са маслата от канела, лавандула, пачули и черен пипер.

Ако искаш обаче да експериментираш с комбинация от вкусове, може да си приготвиш бленд предварително.

За целта смеси в шишенце с капкомер избраните от теб масла в съотношенията, които ти се струват подходящи. Съветваме те да не се увличаш с броя масла и да се ограничиш с две-три – ако са повече, рискуваш да направиш „миш-маш“ от аромати. Накрая добави към шоколада 1 – 2 капки от готовия бленд и се наслади на аромата.

Добри комбинации са:
  • 5 капки етерично масло от портокал с 2 капки етерично масло от канела
  • 5 капки етерично масло от портокал с 2 капки етерично масло от джинджифил
  • 5 капки етерично масло от портокал, 2 капки етерично масло от канела и 1 капка етерично масло от индийско орехче
  • 5 капки етерично масло от лимон, 5 капки етерично масло от мента и 2 капки етерично масло от джинджифил.
  • 5 капки етерично масло от дъхаво мушкато с 2 капки етерично масло от роза
  • 5 капки етерично масло от лимон с 3 капки етерично масло от мента
  • 5 капки етерично масло от иланг иланг с 1 капка етерично масло от пачули

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed